Als je puber school te serieus neemt en daardoor doodmoe is

Isabelle maakt zich zorgen. Niet over de cijfers van haar dertienjarige dochter. Die zijn uitstekend. Maar over of ze wel een beetje geniet van het puberleven.

Kadoenkkkk! Daar lag mijn puber onder een 32 kilo wegende rugzak. Op de grond. ‘Fuckmylife’, vloekte ze en ik hees haar omhoog. We hebben de rugzak vaker gewogen, omdat ik me ernstig zorgen maak. Om haar rug en nek. En wat ik vooral niet snap, is dat ik klaarblijkelijk de enige ouder lijk te zijn die het liefst haar puber zou willen laten staken. Een dagje thuis zou haar goed doen. Kan ze even bijkomen.

Braaf studeren

Grappig genoeg is mijn dochter juist de reden dat deze stakingsactie niet van de grond komt. Zij is gehoorzaam, volgzaam én wil gewoon geen gedoe met school. Deze brave kant is absoluut een reden voor een DNA-test, want dat dit een eindproduct van mij en haar vader betreft, is bijna ongekend. Ik zie met lede ogen hoe mijn puberdame iedere dag braaf volgens schema studeert. Iedere dag op tijd komt. Iedere dag alles netjes klaar legt en vooral iedere dag die monsterlijke bagage meezeult naar school.

Dat ik soms twijfel of ik haar moeder ben, is omdat ik op dertienjarige leeftijd een heel  andere puber was. Niet dat ik ben blijven zitten, maar om nou te zeggen dat ik uitmuntend presteerde, niet echt. Het minimale doen voor maximaal resultaat, of nou ja, in ieder geval, geen onvoldoendes (of net aan genoeg). Berekenend en vooral improviserend, omdat naast school ook aan toneel, uitgaan, sporten, de liefde, politiek gedoe met vriendschappen én wat bijbaantjes gedaan moest worden. Het allerbelangrijkste was een intens sterke vriendschap te sluiten met de conciërge. Die mij matste op ieder front.

School is belangrijk, genieten ook

Opstaan tegen het gezag, schoppen tegen de regels en af en toe een ‘fuck it all’ mentaliteit. Mijn broedsel wil dit niet en heeft dit niet. Ze besluit gewoon alles te accepteren en ploetert zich door die belachelijke hoeveelheid huiswerk heen. De resultaten zijn een uitermate goede cijferlijst en chronische vermoeidheid.

Ik maak me daarom zorgen. Ze zit in tweede klas, duikt na school meteen de boeken in en gaat bleekjes het weekend in. Ze haalt alleen wat Insta Stories-pranks uit met klasgenootjes en lacht het vaakst met haar moeder in plaats van met haar vriendinnen. Maar is dit niet de tijd om (nog) even lekker te genieten van de minimale verantwoordelijkheid die op je schouders rust? Een (dikke) negen gaat je namelijk niet een fijn leven garanderen, een sterk sociaal netwerk wel.

Haar enthousiasme en ijver beperkt zich niet alleen tot de schooldagen. Bloedserieus zitten we in het weekend aan vijf hoofdstukken geschiedenis of aan een krankzinnige overload aan Franse/Engelse/Duitse woorden. Ik voel me een enorme puber ten opzichte van mijn mega studie-nerd dochter. Ik probeer haar te verleiden om een Netflix binge-sessie te houden of om te gaan struinen in de stad, maar ik krijg steevast een dikke ‘Nee, mam, ik wil een goed cijfer halen’.

Wie is nu de puber?

Ik voel die rebel in mij naar boven komen en bedenk de nodige overtuigende verleidelijke redenen om die prestatiedrang wat in te dammen, zoals: ‘Het leven is ook buiten de schoolmuren, schatje’. En ‘deze tijd komt nooit meer terug’ of ‘je moet ook genieten’, maar mijn dochter schudt steevast haar hoofd. En daar zit ik dan. 25 jaar later. Doordeweeks en in het weekend in de (studie)boeken samen met een brave puber, úrenlang. Ik mokkend en zij blokkend. Wie is nu eigenlijk de puber?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

13 tekenen dat pubers ranzige huisgenoten zijn

Als je puber al wat ouder is, begint die langzamerhand een eigen leven te leiden thuis. Zo eten jouw puber niet meer elke dag...

Wij schreven een sinterklaasgedicht voor je puber die je kunt copy-pasten

Lief puberkind (of vul naam in), Het is weer tijd voor een gedicht van deze Sint. Je bent geweldig leuk, daar niet van, maar dit is de...

40 waarom-vragen die pubers stellen

We dachten er eigenlijk wel een beetje vanaf te zijn, van die behoorlijk irritante waarom-vragen die kleuters zo heerlijk repeterend kunnen stellen: 'Waarom? En...

Deze vragen stellen pubers om jou de deur uit te bonjouren

Martine's zoon wilde ineens wel heel graag weten waar zijn moeder naartoe ging. Maar onderwierp haar ook aan een kruisverhoor over het exacte tijdstip...

Kijk eens hoe rustig deze moeder blijft met een puber in quarantaine

Deze Annielizzz maakte een wel heel herkenbare video van haar met haar moeder. Die stoïcijns blijft onder de strapatsen van haar stuiterende puber. Die,...

Mijn puber wil geen kus meer

De twaalfjarige dochter van Ralph besloot dat ze geen kus meer van hem wilde. Zelfs niet op de wang. En tja, wat doe je...

Ook tussenjaar mogelijk voor vmbo’ers

Het stuit veel ouders tegen de borst: voor vmbo'ers is er geen tussenjaar. Waar je als havist en gymnast kunt uitvogelen wat je wil...

Kom. Niet. Aan. Mijn. Wifi.

Nou zijn we zelf ook niet vies van een potje internetten, online spelletjes spelen en de wifi opzuigen, maar er zijn natuurlijk grenzen. Soms...

Basisbeurs voor studenten waarschijnlijk in september al terug

De Tweede Kamer staat positief tegenover de terugkeer van de basisbeurs. Vandaag wordt met minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, D66) gedebatteerd over de herinvoering van de...

Papa is het zat: zo zet je je fiets in de schuur

De vader van Iesje (Isa) was er klaar mee dat het pubervolk de fietsen nooit in de schuur zette. Dus hij maakte een video...

Dit gelooft je puber nooit: zo dachten we in 1998 over mobiele telefoons

Het lijkt nog helemaal niet zo lang geleden, 1998, maar toch, als je de mensen uit deze video hoort praten over mobiele telefoons lijkt...

Twitteraccount voor iedereen die zich zorgen maakt over Corona en examens

Waarschijnlijk staan jouw pubers al je juichen bij het idee dat de scholen dichtgaan. Sommige scholen zijn al dicht, en als je je kinderen...

Indrukwekkende stilte tegen wapengeweld

We kunnen het ons niet voorstellen, maar in de VS gaan kinderen iedere dag met een knoop in hun maag naar school omdat er...