Als je puber school te serieus neemt en daardoor doodmoe is

Isabelle maakt zich zorgen. Niet over de cijfers van haar dertienjarige dochter. Die zijn uitstekend. Maar over of ze wel een beetje geniet van het puberleven.

Kadoenkkkk! Daar lag mijn puber onder een 32 kilo wegende rugzak. Op de grond. ‘Fuckmylife’, vloekte ze en ik hees haar omhoog. We hebben de rugzak vaker gewogen, omdat ik me ernstig zorgen maak. Om haar rug en nek. En wat ik vooral niet snap, is dat ik klaarblijkelijk de enige ouder lijk te zijn die het liefst haar puber zou willen laten staken. Een dagje thuis zou haar goed doen. Kan ze even bijkomen.

Braaf studeren

Grappig genoeg is mijn dochter juist de reden dat deze stakingsactie niet van de grond komt. Zij is gehoorzaam, volgzaam én wil gewoon geen gedoe met school. Deze brave kant is absoluut een reden voor een DNA-test, want dat dit een eindproduct van mij en haar vader betreft, is bijna ongekend. Ik zie met lede ogen hoe mijn puberdame iedere dag braaf volgens schema studeert. Iedere dag op tijd komt. Iedere dag alles netjes klaar legt en vooral iedere dag die monsterlijke bagage meezeult naar school.

Dat ik soms twijfel of ik haar moeder ben, is omdat ik op dertienjarige leeftijd een heel  andere puber was. Niet dat ik ben blijven zitten, maar om nou te zeggen dat ik uitmuntend presteerde, niet echt. Het minimale doen voor maximaal resultaat, of nou ja, in ieder geval, geen onvoldoendes (of net aan genoeg). Berekenend en vooral improviserend, omdat naast school ook aan toneel, uitgaan, sporten, de liefde, politiek gedoe met vriendschappen én wat bijbaantjes gedaan moest worden. Het allerbelangrijkste was een intens sterke vriendschap te sluiten met de conciërge. Die mij matste op ieder front.

School is belangrijk, genieten ook

Opstaan tegen het gezag, schoppen tegen de regels en af en toe een ‘fuck it all’ mentaliteit. Mijn broedsel wil dit niet en heeft dit niet. Ze besluit gewoon alles te accepteren en ploetert zich door die belachelijke hoeveelheid huiswerk heen. De resultaten zijn een uitermate goede cijferlijst en chronische vermoeidheid.

Ik maak me daarom zorgen. Ze zit in tweede klas, duikt na school meteen de boeken in en gaat bleekjes het weekend in. Ze haalt alleen wat Insta Stories-pranks uit met klasgenootjes en lacht het vaakst met haar moeder in plaats van met haar vriendinnen. Maar is dit niet de tijd om (nog) even lekker te genieten van de minimale verantwoordelijkheid die op je schouders rust? Een (dikke) negen gaat je namelijk niet een fijn leven garanderen, een sterk sociaal netwerk wel.

Haar enthousiasme en ijver beperkt zich niet alleen tot de schooldagen. Bloedserieus zitten we in het weekend aan vijf hoofdstukken geschiedenis of aan een krankzinnige overload aan Franse/Engelse/Duitse woorden. Ik voel me een enorme puber ten opzichte van mijn mega studie-nerd dochter. Ik probeer haar te verleiden om een Netflix binge-sessie te houden of om te gaan struinen in de stad, maar ik krijg steevast een dikke ‘Nee, mam, ik wil een goed cijfer halen’.

Wie is nu de puber?

Ik voel die rebel in mij naar boven komen en bedenk de nodige overtuigende verleidelijke redenen om die prestatiedrang wat in te dammen, zoals: ‘Het leven is ook buiten de schoolmuren, schatje’. En ‘deze tijd komt nooit meer terug’ of ‘je moet ook genieten’, maar mijn dochter schudt steevast haar hoofd. En daar zit ik dan. 25 jaar later. Doordeweeks en in het weekend in de (studie)boeken samen met een brave puber, úrenlang. Ik mokkend en zij blokkend. Wie is nu eigenlijk de puber?

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

31 redenen waarom pubers het anno nu veel makkelijker hebben

Pubers kunnen behoorlijk klagen over hun zware leven.  Maar als er iemand reden tot klagen heeft, zijn wij dat natuurlijk. Want toen wij puber...

Winkelen met een puberdochter is een lesje loslaten

Suzanne nam zich voor: haar dochter zou alles aan mogen. Want ze weet immers hoe belangrijk het voor pubers is dat ze hun eigen...

Uit eten met pubers in 70 opmerkelijke vragen

Anne ging met twee pubers van 12 en 13 uiteten. In een grote-mensen-restaurant. Gezellig, dacht ze, want nu ze groot zijn kunnen ze tenminste...

50 totaal normale gebeurtenissen waar pubers van uit hun doen raken

Wat betreft dramagehalte scoren pubers behoorlijk hoog. Er hoeft maar 'dit' te gebeuren of ze raken totaal van hun à propos. Met alle gevolgen...

Je puber eist een snipperdag. En wat zeg jij dan?

Martine hoort vaak dat ouders hun kind ziek melden onder het mom van een 'snipperdag'. Hoewel ze vermoedt dat haar pubers zo'n ziekmelding juichend...

Ronald Goedemondt over het leven in de klas op de middelbare school

Dit is een heerlijk herkenbaar stukje uit de theatershow van Ronald Goedemondt over zijn middelbare schooltijd. Want wie heeft zich op school ook niet...

Deze ouders zijn koning op Facebook

Steeds minder pubers bevinden zich op Facebook. Meest gehoorde klacht: mijn ouders zitten er ook op en dat is behoorlijk irritant. Deze ouders zorgden...

Frans mobieltjesverbod blijkt boterzacht

Zouden wij ook ook moeten hebben. In Nederland kijken we wel een beetje jaloers naar Frankrijk, waar met een handtekening de president de smartphone...

Pubers die in de openbare ruimte erbij lopen alsof ze op de camping zijn, kunnen die even iets aantrekken?

Dat pubers kleding aantrekken met gaten erin, rare spreuken erop of kleuren mixen die vloeken is tot daar aan toe, maar dat ze een...