‘Doe maar niet’- dingen in bijzijn van je puber

Dé onliner Saskia’s pubers is: ‘Doe maar niet’. Een frase die overal op toepasbaar is en ze maar wat vaak voor haar voeten geworpen krijgt. Gepaard met oogrollen, als ze al van hun telefoon opkijken, om nog even te onderstrepen dat wat er gebeurt gewoon echt niet kan.

Dansen
Ik vond het vroeger vreselijk als mijn vader heupschuddend op Tina Turner en mijn moeder rondjesdraaiend op, Godbetert, Herman van Veen, door het huis walsten. En toch. Als ik luchtgitaarspelend op de bank spring op een nummer van Radiohead is dat natuurlijk wél hartstikke leuk. De pubers denken daar anders over: ‘Doe maar niet’.

Gezellig doen
‘Hehoimammogenwehiereten?’ De jongste puber komt binnenrennen met in haar kielzog een rits vriendinnen. Ik tel er 6, ik heb nog 6 pizza’s in de vriezer liggen dus prima. Iedereen aan tafel, pizza’s in de oven, glazen limonade ingeschonken en ik die tussen de pubers ga zitten, want hé nu gaat het gezellig worden. De dochter kijkt mij aan, met haar bekende blik: ‘Doe maar niet’.

Vooruitziende blik hebben
Heb je tas/geld/telefoon/pas/brein bij je? is de standaard vraag voor mijn pubers als ze de deur uitrennen. Valt in de categorie irritant, ik weet het, maar mijn kinderen vallen nu eenmaal in de categorie: ik ben mijn tas/geld/telefoon/pas/brein vergeten kun je het komen brengen? En dat achter hun kont aansjouwen met vergeten items wil ik dus voorkomen. Maar zij willen die vooruitziende blik niet: ‘Doe maar niet’.

Rappen
Eerlijk is eerlijk dat nummer van Dopebwoy, Cartier, vind ik dus gewoon leuk. En rap ik ook graag mee . Dit tot afschuw van mijn pubers die, zodra ik de eerste zin van het nummer, ‘Ik ben lit, planga van Cartier, brakka van Balmain’, ten gehore breng, de kamer uit rennen: ‘Doe maar niet’.

De leukste zijn
Ik heb een handvol goede schuine moppen in mijn repertoire, kan adrem zijn, en ben enorm van de practical jokes. Dus als je een potje wil dijenkletsen heb je aan mij een goede. Mijn oudste puber deelt die mening niet. Nog voordat ik mijn allerbeste mop kan vertellen duwt hij zijn rijtje vrienden snel het huis uit: ‘Doe maar niet’.

***

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

14 dingen die pubers doen en waarbij wij ons afvragen: van welke planeet komen ze eigenlijk?

Als mannen van Mars komen en vrouwen van Venus, dan zijn we toch wel benieuwd van welke planeet pubers komen. Want ze doen rare...

30 dingen die pubers soms tegen ons zeggen en waarvan wij helemaal van ons à propos zijn

We klagen wel eens over die pubers, maar ze kunnen ons soms ook behoorlijk verrassen. Omdat ze dan iets doen of zeggen waarvan wij...

Wat als je 18-jarige dochter wordt vermist en elke spoor ontbreekt?

Corries dochter Tanja Groen was 18 jaar, toen ze op een nacht van de studentensoos naar huis fietste. Daar kwam ze echter nooit aan....

Dit doet je puber dus écht tijdens de les

Elk jaar moet er weer zo'n dik boekenpakket worden aangeschaft (dat vervolgens ook helemaal gekaft moet worden), maar waarvoor eigenlijk? Denk maar niet dat...

Toch knap: een Rubik’s cube oplossen met twee handen en je voeten

Pubers kunnen soms dingen die heel knap zijn, maar vaak zijn dat dingen waar je niet echt wat aan hebt. Neem deze jongen: hij...

Wijkagent doet oproep: weet u wat uw kind doet op straat?

De afgelopen tijd waren er nogal wat incidenten met pubers die met messen op zak op straat liepen. De wijkagent van de Amsterdamse polite...

Brief aan mijn zoon die morgen 18 wordt

Martine's oudste wordt morgen achttien. Tijd om even terug, maar vooral ook om vooruit te kijken en nog een paar adviezen op hem te...

Hoe pubers communiceren: het briefje op de deur

Dat de emotionele huishouding van onze pubers soms nogal in de war is, dat weten we inmiddels.  Zeker als we ongevraagd hun kamer binnenkomen,...

De dokter legt het even uit: zo gevaarlijk is lachgas

Deze dokter van het Amsterdamse OLVG ziekenhuis legt op lokale zender AT5 heel duidelijk uit hoe het kan dat na het gebruik van lachgas...