Je kunt drank wel verbieden, maar je puber komt toch wel aan alcohol

Martine zou niet gek staan te kijken als haar kinderen vóór hun achttiende al zouden beginnen met drank. Het is namelijk heel makkelijk verkrijgbaar. Ze bellen gewoon een brommer of trekken gewoon een fles wodka uit de vriezer.

Bijna alle puberouders (ja, ook ik) maken vol goede moed afspraken met hun kinderen over niet roken en niet drinken totdat ze achttien zijn. Maar eigenlijk bijna altijd hoor ik dat het op enig moment mis gaat. En dan ook vaak faliekant mis.
Heel veel van mijn vriendinnen hebben hun pubers laveloos op moeten halen van een feestje. Ik hoorde kotsverhalen, huisfeesten die uit de hand liepen tot ziekenhuisopnames aan toe. Niemand van hen had van te voren gezegd ‘och kom lieverd, ga lekker drinken, goed idee’. Mijn vriendinnen zijn ook niet naïef, weten prima wat alcohol aan kan richten en gaan regelmatig in gesprek met hun kinderen over drank, en drugs en roken. En ze waren allemaal in de veronderstelling dat hun kinderen echt, echt, echt niet dronken.
Maar hoe komen ze dan aan die drank?, vroeg ik dan. Want mijn kuikentjes van 13 en (bijna) 15 drinken nog niet. Althans, dat denk ik niet.
Het was eigenlijk doodsimpel. Bij de een was de fles wodka gewoon bij de ouders uit de vriezer gejat. Vervolgens hadden ze die op vrijdagavond opgezopen in het park, met drie vrienden. Totdat er één zo laveloos was dat iemand een van de ouders moest bellen. Je kunt denken: dan hadden die ouders beter op moeten letten. Maar – eh – kijk eens in je eigen vriezer. Hoewel ik na het horen van dit verhaal toch wel even check of die fles die Meneer De Vente altijd meeneemt van Schiphol, er echt nog wel ligt.
Niks missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Overigens wist mijn zoon van vijftien mij te vertellen dat zijn teammatties van de voetbalclub een WhatsAppnummer hebben waarmee je een meerderjarige gast op een scooter kunt regelen. En die vervolgens voor een tientje meer, voor je naar de slijter gaat.

Niks missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Een andere vriendin die afgelopen jaar een zoon én een dochter laveloos moest ophalen uit het ‘jeugdhonk’ in een dorp verderop, had de volgende truc gehoord. De flessen rum achter de bar zijn er weliswaar alleen te koop voor 18-plussers, maar die gieten ze zonder pardon uit in de bekers cola van de achttien-minners.
En dan wil ik het niet eens hebben over de talloze feestjes waar achttienplussers en achttienminners komen en waar jonge pubers voor het eerst in aanraking komen met drank. Ik ben heel erg voor een alcoholverbod. Want inderdaad, jongeren drinken daardoor veel minder. Maar áls ze drinken, dan zijn de gevolgen meteen veel heftiger en veel gevaarlijker. Dus komen steeds meer kinderen in het ziekenhuis terecht met een alcoholvergiftiging. Ik weet dus van nabij hoe heftig dat kan zijn. En dat je heen en weer geslingerd wordt tussen kwaadheid en bezorgdheid.
Ik ben echt geen voorstander van het zuipen door kinderen en ik hoop dat die van mij er zo lang mogelijk mee wachten. Of – beter nog – het helemaal niet gaan doen. Maar back in the old days, toen drinken nog wel mocht, waren er altijd volwassenen – denk een kroegbaas of de barman in de club – in de buurt die een oogje in het zeil hielden. Nu moeten pubers maar op elkaar vertrouwen dat het goed gaat. Dat is dus niet altijd een goed idee.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

19 momenten waarop je denkt: ‘Kon ik maar weer naar mijn werk’

Misschien verlang je net als wij ook weer naar kantoor. Met vervelende...
Lees verder