Voor generatie-y zit een vast contract er vaak niet in, is een woning lastig te krijgen, het leven duur en studieschulden vormen een behoorlijke last. Coalitie-Y wil dat doorbreken.
Manifest Coalitie-Y: aandacht voor jongeren op Prinsjesdag
Twintigers (en dertigers) zien veel dingen op hen afkomen: studieschuld, krapte op de woningmarkt, tijdelijke contracten, het klimaatprobleem. Coalitie-Y, een samenwerking van verschillende jongeren organisaties en politieke partijen, wil daar extra aandacht voor vragen. Juist nu, omdat binnenkort de verkiezingsprogramma’s geschreven worden. Daarom hebben zij gisteren hun manifest aan premier Rutte gegeven.
Jongerenorganisaties LSVb, ISO, CNV Jongeren, NJR, JOB en PerspectieF zijn samen met de ChristenUnie Coalitie-Y gestart. Deze samenwerking wil de toenemende druk op jongeren op de agenda zetten en oplossingen voorstellen. Initiatiefnemer van Coalitie-Y is ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt op NOS Radio 1 Journaal dat het bij hem thuis begon. ‘Ik heb zelf studerende dochters en zij vertelden over hun problemen en die van hun generatiegenoten.’ Bij bezoeken aan hogescholen en universiteiten kreeg hij ook steeds hetzelfde verhaal te horen. Jongeren willen veel, maar hebben het gevoel dat een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt.