Een huis vol examenstress: ik maak me net zo druk als mijn puber

Donderdag 9 mei staat al het hele schooljaar rood omcirkeld in haar agenda. Dat is namelijk De Dag Dat De Eindexamens beginnen. En Anne weet niet wie daar meer nerveus voor is, haar zoon die straks hoopt op dat felbegeerde papiertje of zijzelf.

Een huis vol examenstress

Al vanaf begin april is mijn oudste zoon een hele maand vrij. Een maand om te leren, dacht ik. Juist. Daar denkt hij anders over. En dus zijn er twee kampen in huis, zijn ouders die willen dat hij dat examen serieus neemt, en hij die vindt dat we niet zo moeten zeuren. Dat laatste doen we toch, want hoe fijn zou het zijn als hij straks klaar is met die havo?

Terwijl de weken voortkruipen krijg ik het steeds benauwder. Mijn zoon pakt voor de vorm af en toe een boek in zijn handen, maar of hij echt leert, geen idee. Zijn eerste examen is ook nog eens wiskunde, niet zijn sterkste vak. Elke dag vraag ik even naar het vorderen van zijn voorbereidingen. Alles gaat goed, zegt hij schouderophalend. Ik maak me druk om niks, voegt hij daar nog laconiek aan toe.

Niet druk maken? Dat doe ik dus wel

En dat is het ‘m nu juist. Ik maak me wel druk. En dat is ook niet zonder reden. Dit kind begon zes jaar geleden freewheelend aan de havo. Hij doorliep de eerste twee jaar zonder noemenswaardige problemen en kwam toen in dat beruchte derde leerjaar terecht. Dat jaar dat de hormonen welig tieren en alles ander wordt. Ook school, want dat was ineens voor losers. Wie ging er nu leren als je allemaal andere leuke dingen kon doen, zoals sporten, want dat was pas écht leuk. Juist. Dat jaar bleef hij zitten, waardoor hij nog minder zin in school kreeg en er aan alle kanten nog meer met zijn pet naar gooide. Hij ging die tweede keer derde klas met hakken over de sloot over naar de vierde. En weer moesten wij alle zeilen bijzetten om hem te motiveren. Dat jaar ging hij weer met hakken over de sloot over en nu zit hij dus in het laatste jaar. Hij staat er niet bijzonder goed voor, het is dus niet zo dat hij kan achteroverleunen. Dus ik maak me druk.

Ik vind het nogal een stressvol gebeuren die examens. Ik slaap er zelfs slecht van. Leert hij wel goed? Leert hij wel goed genoeg? Haalt hij het straks wel? Moet ik hem loslaten? Strak houden? Wat is wijsheid? Ik probeer ook een beetje de rust thuis te bewaren zodat niet iedereen hyperdepiep rondloopt. Ik wil ook niet dat mijn zoon last heeft van mijn stressmomenten, ik wil dat hij zich concentreert op zijn examens. En toch, er zijn dagen dat de sfeer om te snijden is. En ik niet te genieten ben.

Rustgevend middeltje bij examenstress

Ik baal enorm van mezelf dat ik er zó mee bezig ben. Hoe erg is het als hij niet slaagt? Wat maakt het uit als hij dat jaar nog een keer overdoet? Maar ik gun het hem zo. Hij laat het niet zo merken, maar ik weet dat hij die laatste jaren ook als zwaar heeft ervaren. Hij vindt dat hij beter kan, en heeft niet zo’n hoge pet op van zichzelf. Zijn diploma halen zou dan ook veel betekenen voor hem. Mijn vriendin, ook met een puber in huis, oppert lachend dat ik gewoon een natuurlijke rustgever moet nemen. Een snelwerkend middeltje dat zij aan haar puber geeft omdat niet zij, maar híj examenstress heeft. Haha, lach ik zuur, maar ik haal het product toch in huis. Je weet maar nooit.

Je moeder zegt dat het goed is

Nu De Dag Dat De Examens beginnen steeds dichterbij komt, merk ik dat mijn zoon toch een tikje zenuwachtig wordt. Ineens maakt hij zich druk of hij het wel allemaal gaat halen. Het besef: geen diploma betekent nog een jaar school is eindelijk tot hem doorgedrongen, al is dat lichtelijk laat. Als ik hem die avond overhoor leg ik uit dat een beetje spanning niet erg is, dat dat er ook wel een beetje bijhoort. De kunst is om rustig te blijven. ‘Dat wat ik ook zo goed kan, zeg maar’, zeg ik er met enige zelfspot bij. En dan pakt hij zijn boek er maar weer bij om nog een keer de hoofdstukken door te nemen. Ik zet het potje Passiflora voor hem neer om te proberen, misschien helpt het hem om z’n examen wat rustiger in te gaan. ‘Dit helpt snel, want ben ik niet de rust zelve? ‘Bovendien,’ ga ik nog even door, ‘is het ook voor kinderen’. ‘Ik ben geen kind’,  zegt mijn examenkandidaat in spe zonder van zijn boek op te kijken. Geen idee of hij het neemt, want als je moeder zegt dat het goed is, doe je het natuurlijk niet. Hoewel…

De eindexamentijd kan een stressvolle periode zijn, voor pubers en hun ouders. Naast gezond eten en een goede balans tussen leren en ontspanning om scherp en rustig te blijven kun je op sommige stressvolle momenten wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Neem op die momenten Passiflora Rustgevend Extra Sterk van A.Vogel, een natuurlijke rustgever die helpt te ontspannen, terwijl lichaam en geest frist en alert blijven (wel fijn bij een examen!). Het bevat passiebloem, citroenmelisse en valeriaan, planten die bekend staan om hun rustgevende invloed en dus goed zijn in tijden van #examenstress. Lees hier meer

We hebben dit artikel geschreven in samenwerking met A.Vogel, maar de inhoud is 100% van ons. 

KOAG/KAG Nummer: 11-0419-1656

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

27 tekenen dat jouw puber bijna vakantie heeft

Nog maar heel even en dan is begint die heel lange, eindeloze vakantie. Je puber verkneukelt zich. Jij zucht nog maar eens heel diep,...

Veel pubermeisjes snappen niet precies hoe dat nu zit met hun cyclus

De dochter was Anne werd onlangs voor het eerst ongesteld. Een mooi moment voor een goed gesprek. Over gebruik van maandverband en tampons, maar...

21 dingen die pubers ineens niet meer kunnen als het warm is

Van warmte hebben we allemaal last, maar pubers hebben het pas echt zwaar. Want die kunnen ineens alle heel doodnormale dingen niet meer. En...

Handig: Dopebwoy legt uit wat brakka en planga betekenen

Zijn jouw pubers ook fan van het nummer Cartier van Dopebwoy ft. Chivv en 3robi (ja echt, dit hebben we goed geschreven). Dikke kans...

25 dingen die pubers roepen als ze een baantje zoeken

Eindelijk, het moment waar je lang op hebt gewacht is gekomen; Je puber is tot de conclusie gekomen dat zijn uitgavenpatroon niet overeenkomt met...

Het leven met pubers uitgedrukt in hilarische cartoons

We kunnen het er lang over hebben, hoe dat is met die pubers die door ons huis struinen, maar we kunnen het ook tekenen....

De puber gaat uit, zijn moeder staat doodsangsten uit

Als haar vijftienjarige zoon uitgaat, zit Margriet nog net niet hyperventilerend op de bank. ‘Straks jat iemand zijn telefoon en pinpas en rost hem...

Kennen jullie deze nog? De beste ‘Even Apeldoorn bellen’ filmpjes

Sommige reclames worden op een gegeven moment iconisch. Denk bijvoorbeeld aan 'hé.... BIERTJE?' van Heineken, of '4 uur cup-a-soup, dat zouden meer mensen moeten...

Puberdochter en vader gaan samen op stap in een club

De vader van Thalia wilde een keer mee stappen met haar en haar vrienden. En dus gingen ze samen op stap. Thalia maakte een...