Eerlijk zijn over seks, je puber zit er niet per se op te wachten

Eerlijk zijn over seks, je puber zit er niet per se op te wachten

Isabelle wil zo eerlijk mogelijk zijn over seks tegen haar dochter. Dus ze geeft op alle vragen die haar puber daarover heeft zo goed mogelijk antwoord. Maar dat is dan toch ook weer niet de bedoeling.

Mijn ochtend begon met vragen over vroegtijdige ejaculatie, wax-bars en het verschil in condoommaten. Ik had net een kopje kruidenthee gedronken, wilde een kleine zonnegroet doen om wakker te worden, maar was na deze vragen al compleet uitgeput. Mijn primaire reactie was vooral de drie W-vragen te stellen. Als in: Waarom (wil je dat weten?), Waarom (is dit nu het moment) en Waarom (Ik, in godsnaam).

Vroegtijdige ejaculatie

Dochterlief is op kamp geweest. Met de tweede klas. Ontluikende puberella’s zijn het. In een tijdperk met Insta-faam en Google- waarheden zijn er blijkbaar toch nog veel vragen. Vragen omtrent seksualiteit, fysieke ontwikkeling en gedragsverkeersregels die onzekerheden met zich mee brengen. Na een week kamp, kwam mijn kleine grote dame terug met een bak aan behoefte om meer informatie. Echte informatie. Zoals wat vroegtijdige ejaculatie is.

Zoek op Google

De onschuldige vragen waren reeds jaren geleden behandeld. Mijn puberella wilde blijkbaar de diepte in. Meer details, meer achtergronden en meer feiten.
Ik hoopte dat mijn openheid haar een bepaalde mate van rust zou geven. Nu ging ik dus keihard eerlijk zijn en op alle vragen tot in detail antwoord geven. En toen ontspon er zich deze dialoog:

-‘Hoezo weet jij dit eigenlijk?’ Puberella kijkt mij indringend aan.
-‘Eh, ik ben enigszins oud en wijs?’
-‘Ja maar ieeeuw ieeeeuw mama…..’
-‘Zeg, JIJ vraagt het aan MIJ he? Je had ook even kunnen Googelen of zo?’
-‘Ja maar toch…bedoel…je had ook kunnen zeggen… ‘daar ben je nog te jong voor’ zoals andere ouders zeggen?’
-‘Doe ik het weer niet goed?’
-‘Ja maar zooo eerlijk hoeft het ook weer niet. En Jezus-mam, echt.’

Nóg een gesprek

Ik was weer het bewijs van falend ouderschap en besloot deze ferme terechtwijzingen maar als feedback te beschouwen. Maar nog geen 24 uur later stond mijn dochter al weer voor mij neus:

-‘Maaaam….”
-‘Ja?’
– ‘Even nog iets hè….Toen jij dat meemaakte allemaal, hoe reageerde je eigenlijk?’
-‘Allemaal? Wat allemaal?’
-‘Nou ik neem aan dat je mij vooral vertelt uit eigen ervaring?’ (Ah, een dilemma. Als ik nee zeg ben ik geen betrouwbare bron, als ik ja zeg ben ik uitermate, tja, wat eigenlijk?)
-‘Eh…eh…’
– ‘Mam…kom op zeg, wat doe je ineens raar? Je zou eerlijk zijn, weet je nog?’

Te eerlijk

Ik zal je de verdere inquisitie besparen, maar ergens tijdens het vragenvuur bedacht ik mij dat een onverdoofde wortelkanaalbehandeling iets minder van mijn uithoudingsvermogen had gevraagd. Aan het einde van deze helse veldslag aan blootgestelde eerlijkheden was de conclusie dat ze hoopte dat ze seks ooit leuk zou gaan vinden.

Het werd stil. De rookwolk van de afgevuurde behoefte aan informatie was opgetrokken. Ik liet mijn schouders hangen en probeerde te ontspannen. Ik keek recht in twee opengesperde ogen waarin ik angst, vertwijfeling en verbijstering zag. ‘Mam, weet je, ik eh…ik denk dat ik het even laat. Alles.’

Ze pakte de afstandsbediening en klikte stoïcijns een aflevering van Friends aan. Net die ene aflevering waar Monica Chandler wat aanwijzingen geeft op het gebied van seks. De afstandsbediening werd op de grond gegooid. Gevolgd door een vloek en een ‘Echt, ik ben er heeeelemaal klaar mee en ga eerst gewoon mijn school afmaken. Dat gedoe allemaal. Bah. Bah.’ Haar kamerdeur knalde hard dicht.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

Geschreven door
More from Isabelle Bolluyt

Wat je zegt als je dochter wordt nagefloten op straat (niet altijd het goede, blijkt)

De 13-jarige dochter van Isabelle wordt nagefloten op straat. Isabelle is verbijsterd,...
Lees verder