Free the people? Onze pubers zijn slimmer dan dat

Martine schrok behoorlijk van de #ikdoenietmeermee-actie van bekende influencers zoals Famke Louise en rapper Bizzey. Want gaan haar pubers -die het toch echt wel zwaarder hebben dan deze artiesten- deze boodschap ter harte nemen? Maar gelukkig hebben de pubers feilloos door waar het deze types om te doen is.

Eerlijk gezegd schrok ik wel gisteren, toen Famke Louise, Thomas Berge, DJ Paul Elstak (die kennen we zelf nog), Jebroer en nog zo wat andere BN’ers onder de strijdkreet ‘free the people’ aankondigden de strijd aan te binden met ‘de overheid’. Onder de hashtag #ikdoenietmeermee hadden ze het halve internet op de kast. Zelfs de minister bemoeide zich ermee, en noemde de boodschap ‘gevaarlijk’. Ik was bang dat met deze mensen met miljoenen instagramvolgers, onze pubers ook massaal in het verzet zouden komen.

Mondkapje

Dat mijn dochter zich vanaf nu elke ochtend zonder mondkapje in het openbaar vervoer zou gaan begeven en mijn zoon vanaf vandaag elke leraar bij binnenkomst een hand zou geven. En dat onze pubers nu meteen de trein zouden pakken om hun opa en oma’s in de armen te sluiten.
Want ze hebben het echt wel lastig gehad de afgelopen tijd. Met het afstandsonderwijs, met het verbod op feestjes, met het niet kunnen sporten, met het thuisblijven bij verkoudheid en met drie afgelaste schoolreisjes, waarvan een naar de Wadden, een naar Londen en een naar Rome. Tot overmaat van ramp waren ze ook nog eens door mij de teststraat doorgejaagd. En we hadden oeverloze discussies over gevoerd, waarin de de vraag ‘waarom mag dat niet’ heel vaak voorkwam.

Teleurstelling op teleurstelling dus. En dan heb ik niet eens pubers die eindexamen hebben gedaan en tussenjaren, examenfeesten en andere plannen in rook zagen opgaan.

We dachten dus dat deze boodschap van de BN’ers die ‘er wel klaar’ mee waren, wel bij onze pubers zou aanslaan. Ze zagen de afgelopen tenslotte veel dingen waar ze zich op verheugen, van hen afgepakt worden.

Famke Louises

Dus ik dacht, ik vraag het de pubers zelf even hoe ze erover denken. Puber 2 moest even op haar telefoon kijken toen ik vroeg wat ze vond van ‘free the people’. ‘Dat van Famke Louise’, hielp ik herinneren. ‘O ja dat’, zei ze. ‘Maar kijk, ook Freek Vonk vindt het stom’, antwoordde ze toen ze haar scherm onder mijn neus hield. Puber 2 voegde er nog aan toe dat ze Famke Louise eerst wel cool vond ‘vanwege girlpower enzo’. Maar nu vond ze haar ‘een beetje dom’.
Puber 1 bekijkt op zijn insta vooral voetbalmoves en volgt té flauwe grappenmakers. Hij reageerde schouderophalend. ‘Ach, ja, dát’, zei hij. Maar hij snapte wel dat die rappers en volkszangers dit willen. ‘Die missen al maanden gigs, en geld’, merkte hij op. En: “Je weet toch: Die hele Famke is ‘op d’r monnie’.” Daarna begon hij aan een opsomming van artiesten en influencer-achtigen die níet hadden meegedaan aan ‘friedepiepel’ en die ik ken: ‘Lil’ Kleine, Ronnie Flex en de hele De Jeugd van Tegenwoordig. Waarvan Willie Wartaal nog wel opriep ‘in gesprek’ te gaan met ‘freethepeople’-mensen.
En toen: ‘Eh Mam, je gaat hier toch niet over schrijven he. Krijgen die gasten nóg meer aandacht.” Daarna ging hij weer verder met Fifa’en.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

Geschreven door
More from Martine De Vente

Help, ik word ook zo’n overambitieuze ouder!

De voorbereiding op de brugklas, daar kun je niet vroeg genoeg mee...
Lees verder