Ripdeal, pijpen, bitches; menig puber zingt hierover luidkeels mee

De pubers van Saskia zijn dol op muziek en brengen met enige regelmaat een groot deel van de dag zingend door. Ook de wat meer explicit lyrics schallen door het huis.

Hoe ze likt aan mijn banaan, maakt me apetrots. Ja, ik hoorde het goed. Mijn dochter van dertien zong deze tekst van rapper Boef hardop. En ja, ze wist echt wel wat het betekende. Ter geruststelling zei er meteen achteraan dat ze ‘dat’ vies vond en nooit zou doen. Maar toch, het is best raar om dat uit haar mond te horen. Terwijl ze met wapperende blonde haren door het huis huppelt op zoek naar een handdoek omdat ze naar het zwembad gaat. Een nieuw liedje diende zich aan. Laag, maar dan ga ik weer naar boven. Bad bitch, nee je hoeft me niet te coachen. Ze rolt met haar ogen en schudt met haar hoofd voordat ze de kamer uitloopt. ‘Jaahaa, ik weet wat ik zing.’ Eerder die dag had ik mijn zoon al Dus ik fix een nieuwe bitch horen neuriën, een one liner uit een nummer van SBMG, en Maar ook jouw bitch lurkt, van Frenna, en voelde ik me verplicht om te roepen dat meisjes geen bitches zijn. Hij zuchtte dat hij dat heus wel weet, en dat het maar een liedje is.

De overgang van de zoetsappige K3 en Gers ‘ik-neem-je-mee’ Pardoel-liedjes naar deze explicit lyrics-nummers was best groot. Er zat weliswaar een aantal jaren tussen, maar eenmaal hun eigen Spotify-account brachten mijn pubers een heel nieuw muziek assortiment het huis binnen. En dat is leuk en tot bepaalde hoogte ook een aanvulling op het bestaande aanbod, maar aan dat luidkeels meezingen moet ik wennen. En niet omdat het hard en vals is, maar omdat ze over dingen zingen die ik niet kan rijmen met hun leven. Een dertienjarige die zingt over hoe je een jongen een beetje lekker kan pijpen, een vijftienjarige over een Rover vol meisjes, ik bedoel maar. Hij heeft niet eens zijn rijbewijs. Ze zingen teksten mee over drugs, veel geld willen hebben, snelle wagens, neuken, het gangsterleven, dingen die zo ver ik weet (nog) niet aan de orde zijn. En hoewel ik weet dat corrigeren echt geen zin heeft, roep ik best vaak ‘Weet je wel wat je zingt?’, en begin nog voordat ze antwoord kunnen geven met een stukje educatie terwijl zij gillen dat ze gewoon maar meezingen. En dat is natuurlijk ook wat ze doen, gegrepen door het ritme van het nummer, het aantrekkelijke riffje, en het makkelijke mee te zingen refrein. Het is niet dat ze ineens ook een pistool tegen iemands hoofd willen zetten, of dat ze hun dagen louter snuivend en zuigend doorbrengen.

Mijn zoon vraagt of ik nooit mee heb gezongen. Tja, daar had hij wel een punt. Want ik hou ook wel van een potje hiphop en zong destijds (en nu nog in de auto, maar dat weten ze niet) luidkeels mee met Snoop Dogg, It’s a gangsta gangsta ride, on the nutty danger side of De Jeugd Van Tegenwoordig Plus uit mijn pik je kan een lauw biertje tappen, terwijl ik toch overduidelijk geen gangster of notoire pikzuiger ben. Dus. Of ik hem en zijn zusje gewoon lekker kon laten zingen en me vooral niet de hele tijd zo bloed irritant tegenaan wilde bemoeien. Ik wil toch dat ze naar muziek luisteren, nou dan. En dus bijt ik nu op mijn tong als mijn dochter het door haar onlangs ontdekte Watsgeburt zingt, Heb die vrouwen in m’n dickies, yo we houden het jiggy, en mijn zoon Sevn Alias aanhaalt, Je pull up on een youngin’ met je hele gang. En denk dan maar dat het in ieder geval beter is dan die fokking K3-shit.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Tags from the story
, , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

De puber legt het zelf even uit: 15 redenen waarom Fortnite zo kapot leuk is

Voor wie het afgelopen jaar onder een steen heeft gelegen: Fortnite Batlle...
Lees verder