Geef je puber gewoon een keer een snipperdag

Als wij zin hebben om een dag niet te werken, kunnen we een vrije dag opnemen. Zo’n snipperdag zouden we pubers eigenlijk ook moeten gunnen.

Laatst had ik een ‘dit gaat ‘m niet worden-dag’. Ken je dat? Zo’n dag dat je ‘s morgens opstaat en denkt: het gaat ‘m gewoon niet worden vandaag. En dus nam ik een snipperdag. Ik verzette al mijn afspraken, klapte mijn laptop dicht en had ineens een heel lege dag voor me. Wat een heerlijkheid.

Snipperdag van school

Mijn pubers waren bovenmatig geïnteresseerd in mijn snipperdag (Je wat? Een snipperdag? Is dat een woord uit jóuw tijd, of zo? Wat is dat? Zomaar een vrije dag? Ja hoor, dat willen wij ook wel!) en vonden dat zij ook recht hadden op zo’n dag. Want waarom zou je dat alleen mogen als je werkt? Je kunt toch ook een snipperdag nemen van school? Ik zei dat dat kon, maar dat het dan spijbelen wordt genoemd.

Onzin riepen mijn pubers en gingen er eens goed voor zitten. Lang leve de lessen argumenteren op school. Degene die heeft bedacht om dat aan pubers te geven, heeft zelf geen kinderen. Sinds mijn kinderen die lessen krijgen willen ze overal een discussie van maken en mij links en rechts met argumenten om mijn oren slaan. Tegenwoordig geef ik ze gewoon gelijk, anders houd ik geen tijd mee over.

Rechten van het Kind

Maar nu waren we toch in een discussie beland en begonnen mijn pubers hun betoog over waarom ze vonden dat ze recht hadden op zo’n vrije dag. Het is een vorm van discriminatie vond de een. De ander bracht de Rechten van het Kind ter sprake. Want wist ik wel dat luisteren naar de mening van kinderen een recht is? Recht nummer 12 om precies te zijn.

Nu grossieren pubers in vrije dagen, maar dat zijn opgelegde vrije dagen. Omdat het een feestdag is, of omdat alle lessen uitvallen vanwege het docententekort. Een vrije dag voelt pas echt als een vrije dag als je er zelf voor hebt gekozen. Ik kan een snipperdag opnemen en dan vraagt niemand waarom. Ik hoef niks uit te leggen, ik hoef niks toe te lichten, ik hoef alleen maar door te geven dat ik een snipperdag heb. Maar als pubers zomaar vrij willen zijn, krijgen ze meteen een aantekening in Magister. Dat heerlijke vrije gevoel van zelf bepalen of je een dag vrij hebt, en daar dan ook voluit van genieten, dat gunde ik mijn pubers ook.

Drie vrije dagen

Ik besloot om ze drie snipperdagen te geven. Een voor elk trimester. Als zij zo’n dag willen opnemen vraag ik niet waarom en hoeven ze niks uit te leggen. Ik meld ze gewoon ziek op school, zodat ze geen aantekening krijgen en er dus ook geen gevolg is in de vorm van straf, of vroeg melden op school voor hun zelfgekozen vrije dag. Wat ze die dag doen moeten ze zelf weten. Al gaan ze de hele dag in bed liggen, het maakt mij niet uit. Mijn pubers stemden tevreden toe, natúúrlijk. Maar ik weet ook dat als ik ze dit vertrouwen geef, ze er zorgvuldig mee om zullen gaan. Ik ben benieuwd wanneer de eerste zich meldt voor een snipperdag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Een kind met autisme, daar vindt iedereen wat van én zegt dat ook gewoon

De zoon van Miriam heeft autisme. En krijgt ongevraagd allerlei opmerkingen over hem naar haar hoofd geslingerd. Liever heeft ze dat je vraagt wat...

17 redenen waarom we graag een puber zouden willen zijn

Pubers zijn de leukste mensen op aarde. Echt. Niet in de laatste plaats omdat ze zo bijzonder origineel, grappig en innovatief zijn. En eigenlijk...

21 dingen die altijd ontbreken bij pubers

Het valt ons op dat pubers eigenlijk nooit helemaal compleet zijn. Er mist altijd wel iets. En waar dat 'iets' dan is, weet niemand.   ...

Wat pubers roepen als zij met jou Grease gaan kijken

Vanavond zitten wij er klaar voor, voor De Allerbeste Film Aller Tijden, want: die muziek, die dansjes en natuurlijk John Travolta en Olivia Newton-John....

Heftig! Naomi’s moeder zit in een psychiatrische inrichting

Je gunt je kind een zorgeloze puberteit, maar bij Naomi is dat niet zo. Naomi's moeder heeft psychoses. En als ze die heeft, gaat...

28 ‘first world problems’ van puberdochters

We weten dat het leven van puberdochters niet over rozen gaat. En dat ze iedere dag voor echt héél grote uitdagingen staan. We zetten...

11 dingen die iedere ouder van puberzussen herkent

Elkaars spullen jatten, bitchfights en stiekem gedoe. Ouders met meer dan één pubermeisje in huis zullen deze dingen vast herkennen.  1. *Zus 1 doet iets* Zus...

Meisje koopt een taart voor haar moeder, omdat ze blij is om gevaccineerd te zijn

Alyssa Jackson zat een ijsje te eten met haar zus, en ze op het idee om een taart te kopen voor haar moeder om...

Hoezo mag mijn dochter zelf beslissen of ze die HPV-vaccinatie wil?

Er lag een brief op de deurmat voor de destijds twaalfjarige dochter van Saskia. Afzender GGD.  Of ze zich wilde laten inenten tegen het...

Prinses Alexia valt op in de buitenlandse pers

Vorige week, vlak voordat de Oranjes met vakantie gingen, was daar het fotomoment van de familie. Met uiteraard de drie prinsessen. Vooral Alexia viel...

Kan je puber niet in slaap komen? Dan biedt deze video uitkomst

Pubers hebben een ander slaapritme dan goed voor hen is. Ze moeten vroeg slapen, want vroeg op, maar worden pas laat moe. Gevolg: urenlang...

Deze moeder maakt haar dochter belachelijk op Instagram (en het is geweldig!)

De 17-jarige Faith Creech uit Californië heeft een Instagram account, waarop ze regelmatig foto's van zichzelf deelt. Op een gegeven moment besloot haar moeder...

Nooit meer iets missen van Tis Hier Geen Hotel? Zo blijf je op de hoogte!

Aan alle puberouders die zo graag in ons hotel vertoeven, Sinds een tijdje werkt Facebook met een nieuw algoritme, wat inhoudt dat je meer berichten...