Geef je puber gewoon een keer een snipperdag

Als wij zin hebben om een dag niet te werken, kunnen we een vrije dag opnemen. Zo’n snipperdag zouden we pubers eigenlijk ook moeten gunnen.

Laatst had ik een ‘dit gaat ‘m niet worden-dag’. Ken je dat? Zo’n dag dat je ‘s morgens opstaat en denkt: het gaat ‘m gewoon niet worden vandaag. En dus nam ik een snipperdag. Ik verzette al mijn afspraken, klapte mijn laptop dicht en had ineens een heel lege dag voor me. Wat een heerlijkheid.

Snipperdag van school

Mijn pubers waren bovenmatig geïnteresseerd in mijn snipperdag (Je wat? Een snipperdag? Is dat een woord uit jóuw tijd, of zo? Wat is dat? Zomaar een vrije dag? Ja hoor, dat willen wij ook wel!) en vonden dat zij ook recht hadden op zo’n dag. Want waarom zou je dat alleen mogen als je werkt? Je kunt toch ook een snipperdag nemen van school? Ik zei dat dat kon, maar dat het dan spijbelen wordt genoemd.

Onzin riepen mijn pubers en gingen er eens goed voor zitten. Lang leve de lessen argumenteren op school. Degene die heeft bedacht om dat aan pubers te geven, heeft zelf geen kinderen. Sinds mijn kinderen die lessen krijgen willen ze overal een discussie van maken en mij links en rechts met argumenten om mijn oren slaan. Tegenwoordig geef ik ze gewoon gelijk, anders houd ik geen tijd mee over.

Rechten van het Kind

Maar nu waren we toch in een discussie beland en begonnen mijn pubers hun betoog over waarom ze vonden dat ze recht hadden op zo’n vrije dag. Het is een vorm van discriminatie vond de een. De ander bracht de Rechten van het Kind ter sprake. Want wist ik wel dat luisteren naar de mening van kinderen een recht is? Recht nummer 12 om precies te zijn.

Nu grossieren pubers in vrije dagen, maar dat zijn opgelegde vrije dagen. Omdat het een feestdag is, of omdat alle lessen uitvallen vanwege het docententekort. Een vrije dag voelt pas echt als een vrije dag als je er zelf voor hebt gekozen. Ik kan een snipperdag opnemen en dan vraagt niemand waarom. Ik hoef niks uit te leggen, ik hoef niks toe te lichten, ik hoef alleen maar door te geven dat ik een snipperdag heb. Maar als pubers zomaar vrij willen zijn, krijgen ze meteen een aantekening in Magister. Dat heerlijke vrije gevoel van zelf bepalen of je een dag vrij hebt, en daar dan ook voluit van genieten, dat gunde ik mijn pubers ook.

Drie vrije dagen

Ik besloot om ze drie snipperdagen te geven. Een voor elk trimester. Als zij zo’n dag willen opnemen vraag ik niet waarom en hoeven ze niks uit te leggen. Ik meld ze gewoon ziek op school, zodat ze geen aantekening krijgen en er dus ook geen gevolg is in de vorm van straf, of vroeg melden op school voor hun zelfgekozen vrije dag. Wat ze die dag doen moeten ze zelf weten. Al gaan ze de hele dag in bed liggen, het maakt mij niet uit. Mijn pubers stemden tevreden toe, natúúrlijk. Maar ik weet ook dat als ik ze dit vertrouwen geef, ze er zorgvuldig mee om zullen gaan. Ik ben benieuwd wanneer de eerste zich meldt voor een snipperdag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

7 diagrammen die duidelijk weergeven hoe pubers denken en doen

Het is af en toe best puzzelen op waarom pubers doen wat ze doen. Wij snappen ze dan ook niet altijd. Gelukkig bieden onderstaande...

Een puber die zijn kamer gaat opruimen in 101 irritante stappen

Natuurlijk is het wenselijk dat pubers hun eigen kamer bijhouden en schoonmaken, zo ook de pubers van Saskia. Alleen heeft haar zoon niet bepaald...

41 redenen waarom zondagochtend met pubers relaxter is dan met peuters

We herinneren het ons maar al te goed, die hectische zondagochtenden met peuters. Ochtenden die altijd veel te vroeg begonnen, altijd veel gedoe waren...

Deze DJ Erica is wereldberoemd in Ghana

Deze tienjarige Erica is in Ghana wereldberoemd als DJ Switch. Ze trekt volle zalen en heeft een single waarin ze danst met haar moeder....

Aan je dochter laten zien, zodat ze nooit aan de lipfillers wil

Wat is dat toch met pubermeisjes en de obsessie met hun lippen? Ons lukt het heel eng als je je lippen laat opspuiten, maar...

Herken jij jouw puberdochter in deze bucketlist?

Op buzzfeed.com vonden we deze bucketlist, opgesteld door een puber die het vervolgens vergat toen ze kleding had gepast in een kledingzaak. De lijst...

Pubers mogen alles als ze 18 zijn, zullen we daar alsjeblieft 21 van maken?

Wat Anne betreft mag die magische leeftijd van 18 onmiddellijk worden verhoogd naar 21. Want laten we eerlijk zijn, als je 18 bent kun...

Dochter klaagt moeder aan voor mishandeling na worsteling om telefoon

Poeh, je zou maar rechter zijn en deze moeder die aangeklaagd werd voor mishandeling van haar dochter voor het hekje krijgen. De veertienjarige dochter...

Kinderen vertellen hun ouders een lang verborgen gehouden geheim

Deze (nu volwassen) vertellen hun ouders een geheim uit hun tienerjaren, en niemand van de ouders zag ze aankomen. We zijn vooral geïntrigeerd door...

Eén gezicht: deze kinderen lijken wel heel erg veel op hun ouders

Zodra een kindje geboren wordt, start de discussie of hij of zij het meest op de moeder of op de vader lijkt. Maar soms...

Hoe afschuwelijk het is om thuis te werken, delen Van der Laan en Woe in deze hilarische clip

Ons favoriete satireprogramma Even tot hier bracht gisteren een wel heel herkenbaar clipje. Want nu we allemaal weer thuiswerken met de kinderen erbij, worden...

Ineens had iedereen had het over het haar van Amalia

Superschattig, die koninklijke puberkleinkinderen van Prinses Beatrix die vorige week op de foto gingen. Maar eentje viel speciaal op: Amalia. Of liever gezegd: heur...

Hóezo spreekt iedereen Engels?

Als Saskia gaat winkelen met haar puberdochter valt het haar op dat er overal Engels wordt gesproken. En niet alleen in winkels, ook in...