Deze gerechten at jij echt nóóit in de jaren 80, maar onze kinderen vinden ze heel normaal

Met stokjes eten, dat er pasta was in alle vormen en maten was en aardbeien midden in de winter waren in de jaren tachtig echt ondenkbaar. Maar onze kinderen kijken niet op van sushi of een olijf min of minder. Toen wij pubers was dat allemaal heel bijzonder. Een leuk verhaal om te vertellen aan de Kerstdis, maar wat overigens niet hoeft te betekenen dat vroeger alles beter was. Culinair gezien zijn we er sindsdien toch behoorlijk op vooruit gegaan.

Pasta in verschillende vormen en maten. Pasta kwam maar in een vorm, namelijk elleboogjesmacaroni.

Pesto. Echt nooit van gehoord. De elleboogjesmacaroni kwam slechts in een variant: met ham, kaas en tomatenketchup.

Risotto. Er was maar een soort rijst, en dat was Lassie Toverrijst (kan niet mislukken) en daar maakte je moeder dan nasi van met Conimex uit een pakje.

Eten van de Thai of de Indiër. Er was maar een soort Aziatisch eten en dat haalde je bij het Chin. Spec. Rest. de Witte Lotus.

All-you-can-eat restaurants In een restaurant zoveel patat en kroketten, pizza, pasta, pannenkoeken en toetjes eten als je wilde. Dat bestond toch echt alleen maar in de hemel.

Kroketten in tien verschillende smaken. Wij hadden maar een soort: die met rundvlees-draadjesvulling.

Tien verschillende soorten mayonaise. Hoezo truffelmayonaise of zelfgeklopte mayo? Je zette gewoon een pot Remia Fritessaus op tafel.

Sashimi, sushi en zeewiersalade. Die at je in de eighties alleen bij de Japanner in de grote stad en niet bij willekeurig welke Chinees. En Japans eten was ook nog eens knetterduur.

Avocado. Je wist wat het was, en je at het alleen met feest en hoogtijdagen en niet iedere dag een hele op je boterham.

Granola met havermout of moeilijke yoghurt. Dat bestond toen gewoon niet. Wij aten muesli in de magere yoghurt, en als het feest was mochten we er een beschuitje in.

Gerookte zalm, zalmtartaar, gebakken zalm en alle andere variaties die ze zonder met hun ogen te knipperen naar binnen werken. In de jaren tachtig was zelf echt superluxe, en duur. Als je mazzel had kreeg je met Kerst één plakje op een toastje met mayonaise.

Olijven. Misschien ooit van gehoord, maar pas gemeengoed in de jaren 90. Onze kinderen aten ze al toen ze baby waren.

 

 

 

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

29 heel herkenbare opmerkingen van pubers over hun huiswerk

Huiswerk, dat vinden pubers nooit heel erg leuk. Daarom zullen ze alles...
Lees verder