Goed idee? Tussenjaar na groep 8

De ‘knip’ in het Nederlandse onderwijs na groep 8 komt volgens veel onderwijsdeskundigen veel te groep. Als kinderen 12 jaar zijn, is het eigenlijk veel te vroeg weten welk niveau ze echt aankunnen. Eigenlij zou die keuze pas gemaakt moeten worden met 14 jaar.
Daarom gaan er geregeld stemmen op om de brugklas langer te laten duren, of om een soort ‘middle school’ systeem in te voeren, waarbij leerlingen van de huidige groep zeven en acht en de eerste twee klassen van de middelbare school bij elkaar komen.
Voor de tussentijd kunnen kinderen terecht in een groep 9. In Arnhem is er de ‘Jan Ligthart’, een school die al zestig jaar fungeert als een tussenjaar tussen de basisschool en middelbare school. Kinderen krijgen daar de middelbare schoolvakken, maar ook extra lessen in bijvoorbeeld faalangsttraining of Nederlands.
Volgens dit artikel in Trouw richten ook op andere plekken in Nederland scholen een dergelijke ‘groep 9’ in. Voor kinderen die ‘nog niet toe’ zijn aan de middelbare school. Of die -zoals Roos- eerder een klas hebben overgeslagen en daar nu last van hebben.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Dit willen ouders van pubers echt niet meer horen

Soms ergert Martine zich groen en geel aan opmerkingen van anderen over...
Lees verder