Aan de universiteit in Leuven is onderzoek gedaan naar de invloed van je woonsituatie op je immuunsysteem: en wat blijkt. Je immuunsysteem wordt sterk beïnvloedt door de mensen met wie je woont. Dus een beetje een viezige puber in huis kan wonderen doen voor je weerstand.
In principe verschilt iedereens immuunsysteem, en daarmee ook de weerstand die die persoon heeft tegen ziektes. Dit heeft te maken met het aantal immuuncellen in je lichaam, en hun mate van activiteit. Dit is ook waarom sommige mensen die griep krijgen er binnen een dag vanaf zijn, terwijl anderen een paar dagen gestrekt gaan. Uit het onderzoek, waarbij is gekeken naar bloedonderzoeken van 670 proefpersonen van alle leeftijden, blijkt dat ons immuunsysteem eigen heel stabiel en onveranderlijk is. Zelfs als we ziek worden levert dit maar een tijdelijke verstoring van de cellen op, die nadien grotendeels terugkeren naar hun eerdere staat.
Een van de interessantste bevindingen van het onderzoek is dat het immuunsysteem van mensen die samen in een huis wonen grotendeels gelijk zijn. Met iemand gaan samenwonen zorgt voor meer veranderingen in je immuuncellen dan wat er normaliter in 40 jaar zou gebeuren. Dit is natuurlijk ook wel logisch, want je zal ongeveer dezelfde, eet- drink- en slaapgewoontes hebben als je partner. Daarnaast breng je je tijd door in dezelfde omgeving, en deel je ook de meeste virussen en verkoudheden.
Nu moet je als puber natuurlijk een flink immuunsysteem hebben, om te kunnen dealen met gymlokalen, klassenfeestjes, kroegavonden en zowel hun eigen als andere puberkamers. Goed nieuws dus, want de wapening die je puber heeft opgebouwd tegen als deze vuigheid krijg jij dus automatisch ook, door met hem in een huis te wonen. Dus laat de volgende keer dat je zijn kamer binnengaat de ramen nog heel even dicht, en neem eens diep adem. Geloof ons, supergezond!