Twitter over de pis: Grease is niet ‘woke’ genoeg

Geen idee waar het vandaan komt, maar ineens is Twitter over de pis, omdat Grease niet meer zou kunnen. De film zou seksistisch, homofoob en racistisch zijn en daarom zouden we de tere kinderzieltjes er niet aan mogen blootgeven. Sterker, er wordt zelfs geroepen dat de film echt niet meer vertoond kan worden. En daar worden andere mensen weer nog bozer over.
Dat er inderdaad seksisme en homofobie in voorkomen, hadden we zelf ook al ontdekt. Tijdens de school-dance moeten jongens en meisjes met elkaar dansen (dus geen same-sex couples), bepotelt een televisiepresentator een tiener en er zit een scene in waarin een jongen onder rokjes kijkt van meiden. Met de kennis van nu, is dit inderdaad niet heel kies.
Maar zie het in de context van de jaren vijftig, de tijd waarin de film speelt. En die context kun je er prima bij geven als jij voor de tweeduizendste keer Grease kijkt en je pubers de film voor het eerst zin. Ook wij keken Grease met de pubers. De pubers vonden het heel raar dat de coole types in de film rookten en dat de theedrinkers juist de sukkels waren. En natuurlijk had ik er ook wel bij uitgelegd dat je je niet per se hoeft te veranderen voor een jongen en dat die je maar moet nemen zoals je bent. Want de brave Sandy verandert in een sexy chick voor de stoere Danny. Plus andersom: je hoeft je ook niet te veranderen voor een meisje, want zij moet je ook maar nemen zoals je bent. Want Danny wordt immers ook ‘jock’ voor de brave Sandy. Bovendien, als er een film is waarmee ongewenst zwanger zijn bespreekbaar wordt gemaakt, dan is het Grease wel.
Enfin. De pubers vonden Grease trouwens verder een ‘tantoe saaie film’ maar konden gek genoeg wel alle liedjes meezingen. En daar is die hele film natuurlijk voor bedoeld. Bovendien: Grease is de moeder van alle highshoolfilms. Moet dit stuk filmgeschiedenis dan ineens de prullenbak in? Het zou hetzelfde zijn als The Sound of Music cancellen.

Maar als mensen zich storen aan dat Grease te homofoob, seksistich en racistisch is, misschien is het wel tijd voor een remake.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Geschreven door
More from Martine De Vente

34 obstakels die liggen tussen je puber en huiswerk

Ja, je puber heeft huiswerk. Op zich maar een uurtje of twee...
Lees verder