De grammaticaregels van de Nederlandse taal zijn na 24 jaar aangepast. ‘Groter als’ mag nu gewoon. En ook hen en hun door elkaar gebruiken.
Sinds 1997 zijn er geen aanpassingen geweest in onze taal, maar daar komt nu verandering in volgens ANS, Algemene Nederlandse Spraakkunst. ‘Groter als’ is nu correct zijn, net zoals dubbele negaties (‘Ik heb nooit geen geld’). Het onderscheid tussen ‘hun en ‘hen’ zou verdwijnen. Goed nieuws? Voor onze pubers misschien wel, want hoe simpeler, hoe beter.
Voor de taalpuristen onder ons, blijf rustig doorademen. De ANS is in de eerste plaats beschrijvend en niet voorschrijvend: er staat in hoe de Nederlandse taal gebruikt wordt, niet hoe ze gebruikt moet worden. Deze nieuwe ‘regels’ laten dus vooral zien hoe de taal gebruikt wordt. In het Parool zegt Marc Paredis van de Nederlandse Taalunie dat naarmate de tijd vordert, de taal verandert. “Nieuwe dingen worden gebruikelijk en dat wordt na verloop van tijd een gewoonte. Het is een evolutie. De norm van wat goed of fout is, wordt dus bepaald door wat de mensen zelf zeggen.”
***
Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…
We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.