Heeft jouw puber al een lawa gemaakt?

De jongste puber van Saskia is niet per se een groot liefhebber van wandelen. Maar toch trok ze deze week haar jas aan en ging naar buiten voor een lawa.

‘Mam, we gaan even wandelen.’ Ik hoorde het goed. Mijn puber ging wandelen. Ze stond samen met een vriendin in gang. Jas aan, muts op, klaar om naar buiten te gaan. Om te gaan wandelen. WANDELEN! Mijn mond viel open, maar voordat ik iets kon zeggen zei ze dat ik het heus niet zo bijzonder is. Ze ging gewoon even een lawa maken, zoals iedereen. Een lawa, ik had er nog nooit van gehoord, dus mijn puber moest me even een update geven, is een lange afstand wandeling. Populair op TikTok, want menig TikTokker maakt dus een lawa, of twee, drie.

De puber gaat wandelen

Dat mijn puber uit vrije wil gaat wandelen, ik moest er even van bijkomen. Ze steekt haar puberneusje heus wel buiten de deur, maar dat is nooit om te wandelen. ‘Wandelen is iets voor oude mensen, mam’,  riep ze vaak. En dat alleen al was iets om het dan vooral niet te doen. Als ze dan wel mee moest, na een dag op een scherm te hebben getuurd , ging dat nooit zonder slag of stoot. Oogrollend en schuimbekkend liep ze achter ons aan, briesend dat wij de stomste ouders ever zijn en dat ze later nooit, echt nooit, zou gaan wandelen.

Ik snap heel goed dat ze niet van wandelen houdt, helemaal als je door je ouders mee naar buiten wordt geduwd. Als mijn vader, toen ik puber was, op zondagmiddag riep: ‘Jassen aan, we gaan wandelen’, wilde ik ook het liefst in rook opgaan. Want niks is zo erg als naar buiten móeten met je ouders. Maar soms was het gewoon echt nodig, weet ik nu, nu ik zelf pubers heb. Ik zat ook dagen vastgekleefd op mijn bed met mijn vriendinnen, om ons leven door te nemen. En zullen ook mijn ouders hebben gedacht: dat snoetje wordt wel erg bleek, laten we maar een stukje gaan wandelen.

Lawa maken

En nu gaat mijn puber uit vrije wil wandelen. Het kind dat zich het liefst nog naar een vriendin die twee straten verderop woont laat rijden, want het is zo ver, gaat naar buiten. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. En dat allemaal door TikTok. De app die ik vaak vervloek omdat ze er de héle dag mee bezig is. Hoe vaak ik niet roep: ‘Stop toch eens met dat vreselijke TikTok’. Dat eeuwige getuur op dat scherm, ik word er gek van. Ik snap het ook niet, die dansjes, de challenges, de grapjes. En dan loop ik zonder dat ik het weet ook altijd wel een keer door het beeld en hoor ik zuchtend dat ze alles weer opnieuw moet doen.

Maar nu ben ik blij met TikTok. Want de nieuwe trend is dus lawa. Sinds de derde lockdown is ingegaan zijn alle TikTokkers massaal naar buiten gegaan voor een lawa. En nemen hun gevolg mee, waaronder mijn dochter. Als ze de deur uitgaat, zeg ik of ze wel weet dat haar ouders eigenlijk heel hip zijn, want wij hebben dat wandelen al veel eerder ontdekt.  Maar nee, zo legt mijn puber uit, dit is iets heel anders. Want als ouders gaan  lawa’en wandelen ze alleen maar. Zij gaat met haar vriendin niet alleen wandelen, maar onderweg ook foto’s maken en een TikTok-dansje. Dat is dus heel anders. En veel leuker dan de bowa. Inderdaad, een boomer wandeling.

***

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

15 redenen waarom een puppy een betere huisgenoot is dan een puber

Wie maakt er het meeste troep in huis? Wie luistert beter? En wie laat nooit iets slingeren? We hebben de verschillen van een puppy...

Pubers krijgen een negatief zelfbeeld door de boodschap: zorg dat je mooi bent

De schoonheidsidealen die pubers online voorgeschoteld krijgen zorgen voor een negatief zelfbeeld. Vooral meisjes hebben hier last van. Die worden liever mooi of aantrekkelijk...

27 bewijzen voor pubers dat wij uit de vorige eeuw komen

Onze pubers weten het zeker: ouders komen uit de vorige eeuw. Wat natuurlijk ook zo is, maar ze bedoelen dat ze zich echt niks...

59 dingen die ik denk als de pubers een avond alleen thuis zijn geweest

Het is natuurlijk heerlijk dat je de deur achter je dicht kunt trekken om zelf een avond uit te gaan. Die pubers redden zich...

13 heel herkenbare vakantiefoto’s van pubers

De foto's die je vroeger van je kind maakte in de zomervakantie zien er heel anders uit dan de foto's die je nu maakt....

Pubers zeggen vaak ‘Kaolo’, Roué Verveer legt uit wat het woord écht betekent

Pubers zeggen vaak Kaolo en vinden het heel stoer om dat te zeggen. Roué Verveer legt uit wat het woord in het Surinaams betekent....

Geen zorgen: die pubers van ons, die komen er wel

We leven in een chaotische tijd en missen totaal het overzicht. Het vliegt Martine soms totaal aan. Want hoe gaan haar kinderen straks overleven...

Kennen jullie deze drankjes (& hun commercials) nog?

Onze pubers drinken liters energiedrankjes en smoothies, wij dronken Chocomelk en Tjolk! 1."Tjolk is lekker, overal en altijd!" https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=S1D3SimJgWM 2. Taksi: 'Heeft u misschien ook een rietje...

25 terloopse opmerkingen waarvan je puber onmiddellijk in paniek raakt

Pubers zijn dol op pranks. Welnu, wij kunnen er ook wat van. Daarom 25 mini-pranks, in de vorm van opmerkingen die je zo tussen...

27 redenen waarom ik zooo blij ben verlost te zijn van de schoolpleinjungle

Anne-Marie, moeder van twee pubers, fietst nog weleens langs het schoolplein van de basisschool. Nu is ze als een kind zo blij dat ze...

De puber moet stage lopen, maar een stageplek zoeken is best veel werk

De achttienjarige zoon van Marieke moet stage lopen. En waar zij zich heel druk maakt of hij alles wel op tijd regelt, maakt hij...

21 voordelen voor puberouders als het sneeuwt

Grappig wat sneeuw losmaakt bij pubers. Waar ze stuurs en dwars het leven tegemoet kunnen treden geldt dat niet bij sneeuw.  Zodra de eerste...

31 dingen die je niet gaat missen van de middelbare school als je puber eindexamen doet

Martine's oudste doet dit jaar eindexamen, dus deze zomer is het bye bye middelbare school. En hoewel je er maar twee keer per jaar...