17 dingen die ik zou willen meenemen uit de jaren 80

Jeanette heeft nog regelmatig heimwee naar de jaren tachtig. Deze dingen zou ze graag meenemen naar nu, al was het maar om haar pubers te laten zien hoe geweldig ‘onze tijd’ was.

Als kind van de jaren 80 denk ik weleens dat wij het eigenlijk beter hadden dan die pubers van nu. Als ik terug kon gaan in de tijd, zou ik de volgende dingen willen meenemen:

• Op vakantie helemaal los zijn van thuis. We gingen helemaal niet zo ver weg maar omdat er nauwelijks contact was met het thuisfront, was het Texel van toen, verder weg dan het Thailand van nu.

• Geen Netflix/Videoland keuzestress. Gewoon één aflevering per week van Dallas, Dynasty en de Fabriek kijken en na een spannende cliffhanger, een hele week wachten. En omdat iedereen vanwege maar twee netten naar precies dezelfde programma’s keek, kon je het er de rest van de week nog eindeloos over hebben.

• De mogelijkheid om totaal te kunnen verdwijnen. Zonder mobiel en tablet had het grootste deel van de tijd niemand enig idee waar je was. Een leven zonder Find My IPhone en Magister. Hoe vrij is dat?!

• De vrijheid om de wereld te ontdekken zonder je druk te maken over al te veel beren op de weg. Op je 15e op Tienertoer met vrienden? Tuurlijk schatje! Let je wel een beetje op je portemonnee en niet teveel drinken hè?

• Op vakantie was alles nieuw en bijzonder want je had het niet allemaal al 1000 keer met allerlei glamourfilters op Instagram gezien.

• Rijden op een brommer kon gewoon zonder rijbewijs en iedereen begreep heel goed dat je echt geen helm op kon want of je nu punk, disco of kak was, in de jaren 80 hadden we groot haar.

• Je hoefde je nergens te identificeren dus je was eigenlijk nergens te jong voor. Naar een enge film in de bioscoop, sigaretten kopen of een fles Pisang Ambon halen? Geen enkel probleem.

• In een wereld waar nog niet zoveel televisie was, waren er radioprogramma’s waar ik echt naar uit keek zoals Het Weeshuis van de hits, de Avondspits en de Dik Voor Mekaar Show.

• Je kon je schaamteloos verlekkeren aan oudere kerels. Voor mij was Ernst Janz van Doe Maar een bron van wilde puberfantasieën. Dat ik 13 jaar was en hij 34, mocht de pret niet drukken. Als hij mij zou zien, zou hij ook echt wel inzien dat ik de ware voor hem was.

• Geen online wereld vol mensen met vlekkeloze huidjes en perfect witte rechte tanden om je mee te vergelijken.

• Zwemmen in een buitenbad. We hadden niet echt van huidkanker gehoord dus we smeerden ons in met olie en lagen zorgeloos lange luie middagen te grillen.

• Brieven! Geen grotere vreugde dan na een dag school op de mat een speciaal voor jou geschreven epistel te vinden. Ik schreef zelf ellenlange brieven naar vriendinnen, ook degenen die ik de hele dag op school had gezien. Het niveautje was wel hetzelfde als alle Snaps en Whats’s- appjes van nu hoor: ‘We eten vanavond bloemkool gatver’, ‘Mijn broertje is superstom,’ en ‘Ik mag van mijn ouders niet eens naar The Police.’

• Je totaal kapot vervelen omdat er echt niets te doen was. Okay, vond ik niet leuk maar ik denk wel dat het gezond is.

• Schaatsen. Bijna iedere winter lag er ijs. Dan kon je schaatsen op de sloot of op dat ondergelopen grasveld dat we de ijsbaan noemden. Eindeloos pirouetjes oefenen en stiekem loeren naar die knappe jongen op zijn stoere hockeyschaatsen.

• Maanden uitkijken naar de jaarlijkse kermis. Geld bietsen bij de opa’s en oma’s en drie dagen rondhangen bij de botsauto’s in de hoop dat die leuke jongen je vroeg om in te stappen.

• Op zaterdagavond met de hele familie voor de buis om naar onschuldige spelletjes te kijken zoals een spel waarin cavia’s met namen als Corry van Gorp en Andre van Duin een parcourtje moesten afleggen.

• Omdat je geen toegang had tot alle muziek van de wereld, moest je echt moeite doen om dat ene liedje te kunnen draaien. Je deed je best het zonder de stem van de dj op te nemen op een cassettebandje, of je kocht een singeltje. En dan gewoon rustig 100 x hetzelfde nummer draaien.

Zucht, die goede oude tijd. Was alles vroeger nou echt beter of ben ik officieel een oude muts geworden?

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

41 dingen die mijn puber roept bij het uitzoeken van nieuwe sneakers

Mijn puber had slechts afgetrapte gympen in haar kast staan en daarom gingen we shoppen voor nieuwe schoenen -  'nee, mam, sneakers, SNEAKERS, schoenen...

Deze lerares laat zien hoe institutioneel racisme werkt

Een docent zag hoe haar student in de supermarkt werd lastig gevallen en besloot hem te helpen. Wat er toen gebeurde laat zien hoe...

Educate your son? Daar gaat The Voice-gate helemaal niet over!

Na het The Voice-schandaal, dat afgelopen week naar buiten kwam via het YouTube-programma BOOS, riep iedereen: educate your son, en: educate your children. Maar...

Terug van (nooit) weggeweest: Crocs

Van alles uit de 90s dat nu een comeback maakt, zijn Crocs toch wel het allerlelijkst. Maar de badslippers doen het zelfs beter dan...

Tof: het Rijksmuseum kiest de beste geschiedenisleraar van Nederland!

Het conflict in het Midden-Oosten, de Klassieke Oudheid, de Gouden Eeuw in Nederland: geschiedenis is een fantastisch en intrigerend vak. Tenminste, als je een...

Hinkstapspringen jouw pubers over hun spullen op de trap?

Lange tijd ergerde Saskia zich aan de stapels spullen die haar pubers achterlieten op de trap, de plek die ze zagen als een verlengstuk...

33 dingen die ik denk als mijn dochter in de kou naar school fietst

Het vriest, het is donker en die arme brugpieper van Martine moet op de fiets naar school. Martine zit niet heel rustig aan de...

Hoezo mag bij anderen wel altijd álles?

Saskia vindt dat we als puberouders meer solidair met elkaar moeten zijn. Want zij heeft de hele tijd heibel in de tent omdat bij...

Het gekoekeloer op de smartphone ook zo zat? Tape die telefoon gewoon vast aan de puber

Ook zo genoeg van dat eeuwige getuur van die pubers op die telefoon? Misschien dat deze oplossing, vasttapen, helpt. Dan kunnen ze niks meer...