Help! Mijn zoon is sportfanaat!

De zestienjarige zoon van Marieke heeft het sporten ontdekt. Qua bouw komt hij al dicht in de buurt van Epke Zonderland en Tom Dumoulin. Zelf heeft ze er helemaal niks mee en of ze wil betalen voor de sportschool weet ze eigenlijk niet.

Wil jij meebetalen voor de sportschool?, vraagt mijn zoon. Hij staat in de deuropening van de kamer, terwijl ik op de bank een tijdschrift lig te lezen, biertje op pakafstand. Achter hem ligt zijn sporttas, die hij meestal achteloos in de gang werpt met de rottende handdoek er nog in. Hij komt net terug van waterskiën, zijn nieuwste hobby.

Morgen vs vandaag

Er is een soort tweedeling in ons gezin op dit vlak. Mijn sport is een aantal keren per dag naar het koffieapparaat sloffen, verder doe ik alles zoveel mogelijk liggend. Ik heb een hangmat aangeschaft voor de zomer, zodat we het liggende leven buiten voort kunnen zetten.

Daarnaast huldig ik het principe dat je alles wat je morgen kunt doen, zeker niet vandaag moet doen. Mijn dochter zit ook op die lijn, maar moet nog leren doseren,  ze is blijven zitten. Hoe dan ook, mijn zoon trekt het lethargische gezinsgemiddelde omhoog tot acceptabele proporties.

Mijn zoon, de sportfanaat

Het is niet zo dat hij de sportschool nódig heeft, al beweert hij van wel. Hij is keeper bij waterpoloclub UZSC. Wie bekend is in waterpolokringen weet dat deze club de schrik van de regio is. Op zijn best zie je de tegenstander aan het eind van de wedstrijd half verdronken, zonder zwembroek, gekneusd het bad uitkruipen. De uitslagen zijn verpletterend: 29-2, 26-1. En dan nog baalt mijn zoon dat hij die ene bal niet gehouden heeft.

Ik heb wel eens gevraagd, toen ik vanaf de tribune zag hoe onschuldige waterpolojongens uit de provincie volledig de pan in werden gehakt, of hij dan niet één of twee ballen kon doorlaten, zodat de tegenpartij toch nog een paar puntjes konden halen. Maar mijn zoon  schudde geïrriteerd het hoofd en zei dat ik echt niks snap van sport. Hij heeft diverse blessures gehad, van gebroken vingers tot gekneusde ribben, maar het deert hem niet. Stug gaat hij drie keer per week trainen en in het weekend speelt hij twee wedstrijden.

Wie betaalt de sportschool?

Hij heeft een eng goede conditie, dicht in de buurt komend van Epke Zonderland en Dumoulin. Toen we eens van het station naar huis moesten en hij zijn fiets niet had, rende hij met me mee. Ik moest hard fietsen om hem bij te houden. Ondertussen voerde hij al rennend een gesprek zonder ook maar één keer te hijgen. Uitgeput van het harde fietsen kwam ik thuis. Een half uur later lag ik nog astmatisch op de bank na te hijgen. Zo niet mijn zoon, die was allang bezig met zijn volgende activiteit.

Hij werkt als fietskoerier bij Deliveroo. Vindt hij een perfecte bijbaan. En fiets hij gerust 140 kilometer per dag – hij heeft natuurlijk een kilometerteller op zijn Batavus. Maar nu staat hij in de deuropening om te vragen of ik mee wil lappen voor de sportschool. Alsof het niet genoeg is.

Zijn tweelingzus ligt nagellakend op de andere bank in een joggingbroek. Ze laat een kort schamper lachje horen. Ik verleg mijn been en neem nog een slok bier uit de fles. Vraag eerst je vader maar, zeg ik. Wie anders kan er verantwoordelijk zijn voor deze extreme sportgenen?

     

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Brigitte Kaandorp legt uit hoe het kan dat je 88 opladers in huis hebt

Met pubers sluipt je huis langzaam vol met allerhande spullen waarvan je denkt: hoe zijn die in godsnaam in mijn huis gekomen? Voor je...

Sandra was het gevreet van haar pubers zat, en zette ze op rantsoen

Twee kilo kaas gaat er per week doorheen in het huishouden van Sandra, zo liet ze Tis Hier Geen Hotel weten. 'Zelfs als ik...

Moet ik me nu zorgen maken over vapen, of niet?

De dochter van Jeanette vapet er op los. Maar 'iedereen' doet het, dus waarom zij niet? Jeanette dook in de wereld van het vapen...

Een familiefoto maken in 101 irritante stappen

In deze tijd dat pubers continu foto's van zichzelf maken zou je denken dat een familiekiekje zo is gemaakt. Welnu, dat is wishful thinking....

In 2021 gaan we het helemaal anders doen met onze pubers

Sinds wij pubers thuis hebben is ons altijd zo rustige huishouden veranderd in een chaos, waar ook nog eens regelmatig iemand woedend wordt. Dat...

Moet mijn puberdochter ermee leren leven dat ze vogelvrij is?

De dochter van Jeanette gaat uit. En heeft een kort rokje aan. Liever wil ze niet dat ze zo de straat op gaat, maar...

9 wel heel opvallende verschillen tussen puberjongens en pubermeiden

OpJeanette heeft het genoegen zowel een puberdochter als een puberzoon in huis te hebben. Veel kenmerken zijn echt hetzelfde, maar ze ziet zeker ook...

Waarom ik mijn huilende puber toch niet ga halen

De puberdochter van Jeanette gaat voor haar opleiding een paar maanden stage lopen en wonen in een andere stad. Weliswaar is het maar voor...

Hoe de politie voorkwam dat mijn dochter naar een vreemde man ging om een gestolen telefoon op te halen

Anne kreeg een telefoontje van de politie. Iets met een gestolen mobiel en pubermeisjes die denken dat ze het zelf kunnen oplossen. Oplettende agenten...