Het huishouden van cabaretière Ellen Dikker: TIETJES

Op haar verjaardag kreeg Ellen een tekening van haar puber. En waar ze in eerdere tekeningen van hem een lichaam als een plank had, had hij haar deze keer getekend mét tieten.

Ik was jarig afgelopen vrijdag. Traditiegetrouw liet mijn vriend onze twee jongens een tekening voor hun jarige moeder maken. Van de jongste kreeg ik een prachtig vrouwtje met rechtopstaande haren en hele lange vingers. Voor het eerst had hij zijn eigen naam én mijn naam eronder geschreven. Ik was trots op deze nieuwe stap. Mijn oudste had ook een stap gezet. Al jarenlang tekent hij een meisjesachtig poppetje met lange zwarte haren in een felgekleurd jurkje of rokje en truitje. Dit keer had hij voor het eerst tietjes onder het blauwe truitje getekend. Ik keek hem verbaasd aan.

“Krijg nou tieten! Ik heb tietjes gekregen.”

Mijn zoon lachte besmuikt. “Ja, die heb je toch.”

Daar heeft hij gelijk in. Ik heb tietjes. En hoe. Sinds mijn twee zwangerschappen zijn de joopjes alleen maar in omvang toegenomen. Als ik rechtop sta moet ik mijn hielen flink in de grond drukken anders duikel ik voorover. Ik heb een aardig gevuld fruitmandje voor de deur staan zullen we maar zeggen. De schattige zwellinkjes op de tekening van mijn zoon doen meer denken aan de ontluikende borstjes van de meisjes om hem heen dan aan het bos hout van zijn moeder.

Het is duidelijk dat hij zijn ogen goed de kost geeft. Wanneer dat precies is begonnen weet ik niet. Wel weet ik wanneer ik hem er voor het eerst iets over hoorde zeggen. Hij had een paar vriendjes te logeren en liggend op hun buik keken ze naar het vrouwenvoetbal op de televisie.

“Zo ey, check die akka!”

“Nee man, kijk die daar, die akka is beter.”

Ik had geen idee wat een akka was. Toen ik er naar vroeg barstten ze in lachen uit. Een akka bleek een lekker kontje te zijn. Luisterend naar het commentaar van de televisiekijkende jongens in mijn huiskamer kwam ik er achter dat er in het brein van deze twaalfjarigen twee categorieën zijn: 1. Lekkere akka’s, 2. Surfplanken. Mijn zoon was duidelijk geen voorstander van het surfplanktype.

Natuurlijk heb ik ze er met een ernstig gezicht op gewezen dat er zo niet over vrouwen gesproken dient te worden. Maar ondertussen. Ik genoot van dit onthullende gesprek. Die gassies, nog geen haartje onder de oksel, die lagen me daar toch een potje stoer te doen. Een uurtje daarvoor waren ze nog aandachtig bezig geweest om de nieuwe legoset van het kleine broertje in elkaar te zetten. Dat gehannes tussen twee werelden, het ontroert me. Want ook al heb ik tietjes gekregen, hij heeft toch nog mooi een tekening voor me gemaakt. Dat zou best eens een van de laatste kunnen zijn.

 

Ellen Dikker is cabaretière, columniste en moeder van twee zonen van 6 en 12 jaar. En ze is voetbalmoeder-  haar oudste zoon voetbalt bij Ajax. Momenteel toert ze  met haar vijfde avondvullende soloprogramma Buitenspel door het land. Iedere week schrijft zij voor Tishiergeenhotel over alles wat er in haar (mannen)huishouden gebeurt dat ze samen met haar vriend bestiert. 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

45 opmerkingen die op ‘repeat’ staan als je thuis pubers hebt

Ouders staan er om bekend om in herhaling te vallen. We moeten wel, want pas als we iets 386 keer naar de hoofden van...

18 tekenen dat het echt tijd is dat pubers weer naar school gaan

Na ongeveer acht weken complete lethargie, begint volgende week de school in het midden van het land volgende week weer. En kunnen de pubers...

Je haar touperen als een baas, zo deden pubermeisjes uit de 80 dat

Als meisje in de jaren tachtig had je maar één ding te doen in de ochtend: touperen; je haar zo tegenkammen dat er flink...

5 dingen die in je koffer moeten zitten als je met pubers op vakantie gaat

Met pubers op vakantie, we zeiden het al eerder, is nu eenmaal een andere tak van sport. Pubers zitten niet per definitie op die...

Verkiezingskoorts uit de ’80s. Jacobse en Van Es met De Tegenpartij

De 'vrije jongens' Jacobse en Van Es richtten ook een partij op, De Tegenpartij. Tijdens de verkiezingen van 1981 werden de types van Van...

29 factoren die ervoor zorgen dat je met pubers een rotvakantie hebt

Als je pubers zich thuis al drakerig gedragen, dan moet je niet verwachten dat het in de vakantie ineens voorbeeldkinderen worden. Sterker, drie weken...

Pubermeisjes met lagen make up, kan het ook wat minder?

Jonge meiden die hun mooie koppies dicht plamuren met make up, Saskia vindt het maar niks. Maar haar pleidooi dat je tot je veertigste...

8 foto’s die laten zien dat die schoudervullingen uit de 80s er echt wel raar uitzagen

Je kunt het je niet meer voorstellen, maar in de 80's en 90s was het devies voor schouders: hoe breder hoe beter. Dus we...

Handig: Dopebwoy legt uit wat brakka en planga betekenen

Zijn jouw pubers ook fan van het nummer Cartier van Dopebwoy ft. Chivv en 3robi (ja echt, dit hebben we goed geschreven). Dikke kans...