Het huishouden van cabaretière Ellen Dikker: TIETJES

Op haar verjaardag kreeg Ellen een tekening van haar puber. En waar ze in eerdere tekeningen van hem een lichaam als een plank had, had hij haar deze keer getekend mét tieten.

Ik was jarig afgelopen vrijdag. Traditiegetrouw liet mijn vriend onze twee jongens een tekening voor hun jarige moeder maken. Van de jongste kreeg ik een prachtig vrouwtje met rechtopstaande haren en hele lange vingers. Voor het eerst had hij zijn eigen naam én mijn naam eronder geschreven. Ik was trots op deze nieuwe stap. Mijn oudste had ook een stap gezet. Al jarenlang tekent hij een meisjesachtig poppetje met lange zwarte haren in een felgekleurd jurkje of rokje en truitje. Dit keer had hij voor het eerst tietjes onder het blauwe truitje getekend. Ik keek hem verbaasd aan.

“Krijg nou tieten! Ik heb tietjes gekregen.”

Mijn zoon lachte besmuikt. “Ja, die heb je toch.”

Daar heeft hij gelijk in. Ik heb tietjes. En hoe. Sinds mijn twee zwangerschappen zijn de joopjes alleen maar in omvang toegenomen. Als ik rechtop sta moet ik mijn hielen flink in de grond drukken anders duikel ik voorover. Ik heb een aardig gevuld fruitmandje voor de deur staan zullen we maar zeggen. De schattige zwellinkjes op de tekening van mijn zoon doen meer denken aan de ontluikende borstjes van de meisjes om hem heen dan aan het bos hout van zijn moeder.

Het is duidelijk dat hij zijn ogen goed de kost geeft. Wanneer dat precies is begonnen weet ik niet. Wel weet ik wanneer ik hem er voor het eerst iets over hoorde zeggen. Hij had een paar vriendjes te logeren en liggend op hun buik keken ze naar het vrouwenvoetbal op de televisie.

“Zo ey, check die akka!”

“Nee man, kijk die daar, die akka is beter.”

Ik had geen idee wat een akka was. Toen ik er naar vroeg barstten ze in lachen uit. Een akka bleek een lekker kontje te zijn. Luisterend naar het commentaar van de televisiekijkende jongens in mijn huiskamer kwam ik er achter dat er in het brein van deze twaalfjarigen twee categorieën zijn: 1. Lekkere akka’s, 2. Surfplanken. Mijn zoon was duidelijk geen voorstander van het surfplanktype.

Natuurlijk heb ik ze er met een ernstig gezicht op gewezen dat er zo niet over vrouwen gesproken dient te worden. Maar ondertussen. Ik genoot van dit onthullende gesprek. Die gassies, nog geen haartje onder de oksel, die lagen me daar toch een potje stoer te doen. Een uurtje daarvoor waren ze nog aandachtig bezig geweest om de nieuwe legoset van het kleine broertje in elkaar te zetten. Dat gehannes tussen twee werelden, het ontroert me. Want ook al heb ik tietjes gekregen, hij heeft toch nog mooi een tekening voor me gemaakt. Dat zou best eens een van de laatste kunnen zijn.

 

Ellen Dikker is cabaretière, columniste en moeder van twee zonen van 6 en 12 jaar. En ze is voetbalmoeder-  haar oudste zoon voetbalt bij Ajax. Momenteel toert ze  met haar vijfde avondvullende soloprogramma Buitenspel door het land. Iedere week schrijft zij voor Tishiergeenhotel over alles wat er in haar (mannen)huishouden gebeurt dat ze samen met haar vriend bestiert. 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

29 dingen die puberjongens zeggen als ze naast je op de bank voetbal zitten te kijken

Voetbal meekijken met je zoon, is niet per se gezellig, zo ondervond Martine deze week, toen zij zin had om een keer een potje...

Zo jaag je je pubers de huiskamer uit en heb jij even rust

Als je even genoeg hebt van je pubers, trek dan een goud glitterpak aan, schuif de stoelen aan de kant en ga dansen. Wedden...

Maak je puber gek met deze 15 feitjes over Friends

Wie van ons heeft er niet alle afleveringen van Friends gezien? Tien jaar lang volgden we gretig de perikelen van Ross, Rachel, Monica, Phoebe, Chandler en...

Vertel je puber dat je eenzaam voelen ook juist heel goed kan zijn

Deze week was het de Week van de Eenzaamheid. De altijd zo relaxte zoon van Marloes gaf aan zich af en toe heel alleen...

Deze puber kan een volledige dierentuin nadoen

Heeft jouw puber een verborgen talent? Kan hij toevallig de dunste kletskoppen ter wereld bakken, of het langst zijn sokken niet wassen van de...

Jan Hoek (94): Houd nog even vol, jongelui

De 94-jarige Jan Hoek uit Rotterdam schreef een brief naar het AD om jongeren een hart onder de riem te steken: houd vol! In de...

Deze jongens hebben wel zin om naar school te gaan

Gaat jouw puber met tegenzin naar school? En is school stom en vervelend? De leraren naar en het huiswerk oneindig? Laat hem of haar...

60 dingen die pubers zeggen als jij met knallende koppijn in bed ligt

Het is bekend: als moeder kun je gewoon niet ziek zijn (sorry vaders, jullie trekken gewoon de dekens over jullie hoofd en laten de...

15 dingen die we deze zomer niet (meer) mogen doen van onze pubers

Tja, onze pubers hebben zo hun verlanglijstje als het op hun ouders aankomt. En nu het zomer is en de temperatuur omhoog schiet willen...