Het huishouden van cabaretière Ellen Dikker: TIETJES

Op haar verjaardag kreeg Ellen een tekening van haar puber. En waar ze in eerdere tekeningen van hem een lichaam als een plank had, had hij haar deze keer getekend mét tieten.

Ik was jarig afgelopen vrijdag. Traditiegetrouw liet mijn vriend onze twee jongens een tekening voor hun jarige moeder maken. Van de jongste kreeg ik een prachtig vrouwtje met rechtopstaande haren en hele lange vingers. Voor het eerst had hij zijn eigen naam én mijn naam eronder geschreven. Ik was trots op deze nieuwe stap. Mijn oudste had ook een stap gezet. Al jarenlang tekent hij een meisjesachtig poppetje met lange zwarte haren in een felgekleurd jurkje of rokje en truitje. Dit keer had hij voor het eerst tietjes onder het blauwe truitje getekend. Ik keek hem verbaasd aan.

“Krijg nou tieten! Ik heb tietjes gekregen.”

Mijn zoon lachte besmuikt. “Ja, die heb je toch.”

Daar heeft hij gelijk in. Ik heb tietjes. En hoe. Sinds mijn twee zwangerschappen zijn de joopjes alleen maar in omvang toegenomen. Als ik rechtop sta moet ik mijn hielen flink in de grond drukken anders duikel ik voorover. Ik heb een aardig gevuld fruitmandje voor de deur staan zullen we maar zeggen. De schattige zwellinkjes op de tekening van mijn zoon doen meer denken aan de ontluikende borstjes van de meisjes om hem heen dan aan het bos hout van zijn moeder.

Het is duidelijk dat hij zijn ogen goed de kost geeft. Wanneer dat precies is begonnen weet ik niet. Wel weet ik wanneer ik hem er voor het eerst iets over hoorde zeggen. Hij had een paar vriendjes te logeren en liggend op hun buik keken ze naar het vrouwenvoetbal op de televisie.

“Zo ey, check die akka!”

“Nee man, kijk die daar, die akka is beter.”

Ik had geen idee wat een akka was. Toen ik er naar vroeg barstten ze in lachen uit. Een akka bleek een lekker kontje te zijn. Luisterend naar het commentaar van de televisiekijkende jongens in mijn huiskamer kwam ik er achter dat er in het brein van deze twaalfjarigen twee categorieën zijn: 1. Lekkere akka’s, 2. Surfplanken. Mijn zoon was duidelijk geen voorstander van het surfplanktype.

Natuurlijk heb ik ze er met een ernstig gezicht op gewezen dat er zo niet over vrouwen gesproken dient te worden. Maar ondertussen. Ik genoot van dit onthullende gesprek. Die gassies, nog geen haartje onder de oksel, die lagen me daar toch een potje stoer te doen. Een uurtje daarvoor waren ze nog aandachtig bezig geweest om de nieuwe legoset van het kleine broertje in elkaar te zetten. Dat gehannes tussen twee werelden, het ontroert me. Want ook al heb ik tietjes gekregen, hij heeft toch nog mooi een tekening voor me gemaakt. Dat zou best eens een van de laatste kunnen zijn.

 

Ellen Dikker is cabaretière, columniste en moeder van twee zonen van 6 en 12 jaar. En ze is voetbalmoeder-  haar oudste zoon voetbalt bij Ajax. Momenteel toert ze  met haar vijfde avondvullende soloprogramma Buitenspel door het land. Iedere week schrijft zij voor Tishiergeenhotel over alles wat er in haar (mannen)huishouden gebeurt dat ze samen met haar vriend bestiert. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

8 beproevingen die elke puberouder herkent

Met pubers in huis krijg je allerlei beproevingen zomaar cadeau, want een huis in constante chaos zorgt daar nu eenmaal voor. Het wordt gelukkig...

7 diagrammen die duidelijk weergeven hoe pubers denken en doen

Het is af en toe best puzzelen op waarom pubers doen wat ze doen. Wij snappen ze dan ook niet altijd. Gelukkig bieden onderstaande...

21 dingen die bij pubers gebeuren, last minute voor hun examen

De examens zijn deze week begonnen! Pubers zijn niet bepaald een wonder van planning en daarom verbaast het ons niet dat ze de belangrijkste...

Waarom er in Nederland nog een wereld te winnen valt voor gelijke rechten voor meisjes

Vandaag, 11 oktober, is het Wereldmeisjesdag of internationale meisjesdag of internationale dag van het meisje; hoe dan ook, vandaag staat de positie van meisjes...

Goeiesmorreges! Debiteuren/crediteuren op de camping

Heerlijk! Meneer Edgar, Meneer Jos, Juffrouw Jannie en Storm hebben ook weleens vakantie. We troffen de afdeling Debiteuren/Crediteuren dan ook aan op de camping....

9 Schoenentrends uit onze jeugd, die we maar beter kunnen vergeten

Zeurt jouw puber geregeld om dure nieuwe patta's? Dat kan je hem niet echt kwalijk nemen, daar konden wij vroeger ook wat van. Of...

Het hitteplan van pubers in 27 stappen

Het wordt warm. En er wordt weer eens een Nationaal Hitteplan van kracht. Maar daar hebben de pubers natuurlijk een oplossing voor. Kom maar...

Fifa spelen is hetzelfde als gokken, en waarom is dat hier nog niet verboden?

Sinds gisteren weet ik dat er ook zoiets bestaat als de e-divisie. Dat het voetbalspel Fifa spelen voor een eredivisieclub. Daar zijn ook profspelers...

Afschuwelijk, dit meisje pubert al sinds haar vijfde

Als medelijden met je puberdochter, omdat ze zich nog geen raad weet met dat ze borsten krijgt en ongesteld zijn, denk dan aan Emily....

24 dingen die je zeker gaat missen van de basisschool

Tranen met tuiten bij de musical. Nóg een feestje dan. Het afscheid van de basisschool maakt weemoedig. Nooit meer koekeloeren naar die leuke papa...

Aan je dochter laten zien, zodat ze nooit aan de lipfillers wil

Wat is dat toch met pubermeisjes en de obsessie met hun lippen? Ons lukt het heel eng als je je lippen laat opspuiten, maar...

De puber is thuis iets kwijt en gaat jou 100 X appen.

Geduld en pubers is altijd een beetje lastige combinatie. En zoeken kunnen ze al helemaal niet. Dus ze gaan je op de werk bellen,...

88 dingen die je denkt als je puber carnaval gaat vieren

De zoon van Ineke gaat voor het eerst carnaval vieren. Ze vindt, want zelf van onder de rivieren, dat goeie tradities zijn er om...