Het ouder-orgasme: wat je krijgt als je pubers doen wat jij wilt

Ooit gehoord van een ouder-orgasme? Je krijgt het als je kinderen eindelijk eens wel doen wat jij wilt. Het is dus eerder een zucht van verlichting. Martine deelt haar hoogtepunten met jullie.

Columnist Aaf Brandt Corstius deelde vanmorgen in De Volkskrant een wel heel fijn inzicht. Haar kinderen -weliswaar nog net geen pubers- deden eindelijk eens een keertje iets dat haar goedkeuring had. Ze speelden namelijk met een Rubik’s cube. Lang verhaal kort: Zoon Aaf had zo’n ding in zijn schoen gekregen, dochter Aaf had opgezocht op YouTube hoe je hem oplost. Sindsdien zitten de kleine Aafjes de hele dag te Rubik’s Cuben. En daar raakte Aaf opgewonden van. Ze genoot optimaal, maakte zelfs foto’s van haar nageslacht gebogen over het speelgoed en noemde dat het ouder-orgasme.
Ik snapte dat wel. Want hoe heerlijk is het als je niet de hele dag moet roepen dat je kinderen moeten stoppen met gamen, hun telefoon beneden moeten leggen, aan hun huiswerk moeten, uit bed moeten komen, hun vuile bord naar het aanrecht moeten brengen. En wat een bevrijding is het als ze niet aan jou vragen waar hun sleutels/OV-chip/scheenbeschermers liggen. Of dat je niet hoeft te verbieden naar dat bepaald niet alcoholvrije feestje te gaan, of met een grote groep af te spreken in het park. Of dat je een nacht wakker ligt omdat de schoolcijfers bedroevend zijn.
Er zou hier een enorme zucht van verlichting door het huis gaan. Die is wel te vergelijken met de ontlading bij een orgasme.
Gelukkig vieren wij hier toch ook regelmatig onze hoogtepuntjes. Bijvoorbeeld als er eentje uit zichzelf de vaatwasser uitruimt. Als er een na een reeks van vieren, een 7,1 voor wiskunde in Magister staat. Als ze zonder één vraag te stellen beginnend met ‘Waar is’ ‘s morgens de deur uitgaan. Wanneer ik een nieuw recept hebt uitgeprobeerd uit de Allerhande, en de pubers zeggen: ‘Lekker mam’. Als mijn dochter in plaats van met een zak chips met appeltaartmix en goudreinetten thuiskomt en een appeltaart gaat bakken. Of als de pubers te kennen geven gezellig met jou een filmpje te willen kijken, in plaats van naar dat illegale feestje te gaan.
En zo juichte ik ook inwendig toen de pubers te kennen gaven ‘het best leuk’ zouden vinden als we een spelletje gingen doen. Ik kocht bij Blokker een Jenga-spel. Hoewel ik nu wel gek wordt van het geluid als die blokken omvallen en zij inmiddels zo goed zijn geworden, dat ik steeds verlies maakt mijn onderbuik toch steeds een sprongetje als ze na het eten de doos uit de kast pakken.
We genieten dus volop van onze pubers. Maar niet te vaak, want als het gaat wennen dan zijn deze dingen natuurlijk geen hoogtepunt meer. Maar laat dat maar aan de pubers over. Die zorgen ervoor dat er de dieptepunten er ook wel weer komen.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

 

 

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Geschreven door
More from Martine De Vente

Marokkaanse Fatima weet wel wat je moet doen met pubers die niet willen luisteren

Onze favoriete Marokkaanse cabaretier Mouna Laroussi speelt vaak het typetje Fatima, een...
Lees verder