Het zomervakantie-eisenpakket van een puber is simpel, maar niet onderhandelbaar

Ralph ging een vakantie boeken. Dat was jarenlang vrij eenvoudig: hij zocht iets uit wat hij zelf zag zitten en waar zijn dochters dan zonder de bestemming in twijfel te trekken mee naartoe zouden gaan. Maar zo werkt dat niet meer met pubers, want die  duwen je gewoon hun eisenpakket onder je neus. 

Of ik al een camping had uitgezocht voor de vakantie, wilde mijn oudste dochter ergens richting het voorjaar weten. Dat had ik nog niet, maar dat had ze ook niet verwacht, ze kent me langer dan vandaag. ‘Mooi,’ zei ze, en ze klapte met vlakke hand een papiertje op tafel. Een post-it, met daarop een rijtje woorden. ‘Dit is waar je voor mij rekening mee moet houden.’ Ik lachte verbaasd. ‘Nee,’ zei ze. ‘Ik meen het.’ En ik zag het. Ze meende het. De tijd dat ze met een blij gezicht, een zak snoep en een Tina-vakantieboek in de volgeladen auto stapte en wel zag waar ik haar heen reed, is definitief voorbij.

Lijstje maken

Op het lijstje stonden vier dingen: zonnig/warm, een zwembad met veel glijbanen (een streepje onder ‘veel’, een strand (mag ook aan meer of rivier zijn), en Zuid Frankrijk of verder weg (SPANJE!). ‘Heb je dit met je zus gemaakt?’ vroeg ik. Ze schudde haar hoofd. ‘Nee, dit is alleen nog maar mijn lijstje. Dus succes!’ En lachend liep ze de deur uit. Gelukkig wisten we allebei dat haar zus het allemaal al lang best vond. Die doet niet aan lijstjes.

Ik zuchtte, maar eigenlijk vond ik het wel prettig. Ze wilden een relaxte campingvakantie, en dat wilde ik ook. Als ik dat lijstje zag, hoefde ik niet elke dag met ze op shoppingtripjes en kon ik een stapel boeken meenemen. Dus vier klikken later had ik een huisje geboekt op een camping in de Ardèche die aan alle eisen voldeed.

Ook naar een boerderij

Nu was er nog maar één probleem. Een vriend van me had ons meegevraagd voor de tweede week. Zijn dochter is een vriendin van die twee van mij. Vorig jaar hadden we ook een week samen doorgebracht en hij had voor dit jaar een mooi boerderijtje in de Ardennen uitgezocht waar we met zijn allen voor weinig in konden. Prima foto’s, lekker makkelijk, dus dat was een snelle ‘ja’ van mij geworden. Dat moest ik alleen nog wel even aan mijn dochters vertellen.

De camping in de Ardeche werd door beiden met luid gejuich ontvangen. De vakantie met hun vriendin werd zelfs met iets luider gejuich ontvangen. Maar ja, pas daarna drong tot ze door dat die twee niet in een combi-pakket zaten. We gingen naar de Ardèche én de Ardennen. ‘De Ardennen?’ stamelde de oudste. ‘Maar… Maar dat is in Bélgië.’ Ze pakte haar eisenbriefje er bij en wapperde er verbaasd mee. Ze moest er gelukkig zelf ook om lachen, maar helemaal van harte was het niet.

Eisenbriefje

Ik vertelde over het huisje, dat er onwijs veel kamers waren, dat het in de natuur lag (‘Natúúr?!’) en dat het daar best vaak best redelijk weer was. Gelaten hoorden ze het aan. Pas toen ik vertelde dat het op een boerderij was (‘Een boerderij?! Met DIEREN?! Ieuw.’) was het alle hens aan dek en werd er weer gegoogeld. ‘Ieuw pap, in de recencies klaagt IEDEREEN over de vliegen.’

Dat was mijn cue om boodschappen te gaan doen. Ik dacht na over de boeken die ik ging lezen. De biertjes met mijn vriend. Ja, dit werd een topvakantie. Alleen jammer van het weer in België. En die vliegen op de boerderij. Ik bedacht dat ik het eisenbriefje mee moest nemen. Goed idee om dat aan die vriend te geven. Voor volgend jaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Door deze fasen gaan pubers als je hun telefoon afpakt

Pubers en hun telefoon, het lijkt wel een extra ledemaat aan hun puberlijfjes. Daar waar zij gaan, is hun telefoon. En als die telefoon...

Hè gezellig, pubers die elkaar (denken te moeten) opvoeden

Jij bent er natuurlijk om die pubers op te voeden. Maar soms denken pubers dat ze elkaar moeten opvoeden. Handig zou je denken, maar...

Was jij puber in de jaren 80? Dan had je deze 10 producten waarschijnlijk allemaal

Gek worden we soms van die trends die onze kinderen blijkbaar allemaal moeten volgen: witte sneakers, Passion Planners van vloggers, MAC-lippenstiften, noem maar op....

Helft van de jongeren schaamt zich voor psychische klachten

Uit een onderzoek van Radio EenVandaag blijkt dat ruim de helft, 55 procent, van jonge mensen met psychische klachten daar niet over durft te...

21 dingen die pubers als compliment zeggen, maar niet zo overkomen

Ze bedoelen het natuurlijk goed, maar soms komt het gewoon een beetje lastig hun mond uit. Dus als pubers complimenten uitdelen die niet zo...

Een puber die even snel voor je naar de winkel gaat in 35 irritante stappen

Anne vraagt of haar vijftienjarige dochter even snel koriander kan halen in de supermarkt zodat die geweldige kip madras waar ze al anderhalf uur...

Iedereen is vol van ‘Klassen’, maar ik moet er vooral om huilen

Ontroerd, maar ook met tranen in haar ogen van verontwaardiging en blijdschap keek Martine naar Klassen. Maar kan er wat minder gepraat worden over...

Vakken vullen is werk waar je tegenwoordig best trots op mag zijn

De zestienjarige puberzoon van Martine wilde eigenlijk een baantje bij een hip restaurant. Nu werkt hij bij de Hema als vakkenvuller en dat vervult...

De pubermeisjes van Toren C weten kerst leuk te verkopen

De pubermeisjes van Toren C zijn in kerstsferen en toveren de gang van het kantoorcomplex om tot een heuse kerststal Je zal maar zo'n stal...

Pubers kopen nieuwe telefoon voor klasgenoot die beroofd is

Een puber die op straat werd beroofd van zijn telefoon kreeg een verrassing van zijn klasgenoten: iedereen had geld ingelegd om een nieuw toestel...

Fietsen door de sneeuw, bel de hulptroepen!

Van en naar school fietsen is vandaag niet zo heel makkelijk. Dus dan denk je als bezorgde moeder: 'Ik informeer even of ze het...

Heeft jouw puber al een lawa gemaakt?

De jongste puber van Saskia is niet per se een groot liefhebber van wandelen. Maar toch trok ze deze week haar jas aan en...

Dit leerde ik van mijn pubers deze vakantie

Daar zat Saskia dan met haar pubers in Italië. En hoewel ze dacht best een potje goed vakantie te kunnen vieren lieten zij haar...