Hier halen ze hun puberneusjes niet voor op!

Voor puberouders zit het leven vol uitdagingen. Koken is daar één van. Want hoewel je je best doet op een heerlijke maaltijd halen pubers vaak genoeg boven hun bord hun puberneusjes op: niet lekker, geen trek, ik eet wel een zak chips.

 

Mijn pubers weten het: ik wil geen commentaar op mijn koken. En dat is niet omdat ik geen kritiek kan verdragen, maar omdat ik vind dat als er voor je wordt gekookt je ook het fatsoen hebt om daar op een respectvolle manier mee om te gaan. Tot zo ver de theorie. De praktijk is echter veel weerbarstiger. Want hoewel ze niet letterlijk zeggen dat ze iets niet lekker vinden, spreekt hun lichaamstaal boekdelen. En worden borden naar voren geschoven, buikpijn geveinsd en ‘ik heb toevallig net al gegeten-smoesjes’ bedacht.

Ik ben niet per se heel streng, maar wil wel dat mijn kinderen minimaal één normale maaltijd per dag binnen krijgen. Als tegenwicht van alle troep die ze op een dag óók naar binnen schuiven. Want ze eten hun avondeten niet op, maar schudden daarna wel een zak chips leeg in hun mond. En toppen dat af met een reep chocolade en een zak lolly’s. Om gek van te worden. Het werd er al met al niet gezelliger op aan de keukentafel. En met elke avond dat gedoe om het eten was ik klaar.

Om te voorkomen dat we steeds met ruzie en gedoe van tafel stapten liet ik ze een lijst samenstellen met dingen die ze wél lekker vonden. Handenwrijvend gingen mijn pubers aan de slag. Want nu konden ze min of meer Het Menu van Hun Leven samenstellen. Met louter dingen erop die ze lekker vonden. Ik hielp ze echter snel uit hun droom. Alles waar suiker aan te pas moest komen konden ze schrappen. Alles wat in de frituur moest eveneens. Ik legde uit dat als ze deze lijst serieus zouden invullen, ik er serieus naar zou kijken. Zo niet, dan bleef ik de baas over de pannen en bepaalde wat er elke avond op hun bord terecht zou komen.

Eerlijk is eerlijk, ze vulden de lijst serieus in. Eerlijk is ook dat die lijst niet bijster lang was. En dat is prima, want je moet tenslotte ergens beginnen. Bovenaan stond pasta, iets wat me niet verraste. Pubers zijn eigenlijk simple eaters, waarmee ik bedoel dat ze de meest ‘simpele’ gerechten het lekkerst vinden. Gewoon een bord pasta met een van de Heinz [Seriously] Good pastasauzen en, vooruit, ook wat extra groente. Voordeel van deze simpele maaltijd is dat het niet alleen vult, maar dat het ook in een handomdraai op tafel staat. Wel zo fijn, want zo kan ik die uitgehongerde pubers binnen een kwartier voorzien van eten, voordat ze weer naar hockey, pianoles of vrienden moeten. En ik ben stiekem ook wel blij dat ik na een dag werken niet uren in de keuken hoef te staan.

De strijd om het eten is dus enigszins geluwd aan tafel. Ik maak een paar keer per week iets van de goedgekeurd-door-pubers-lijst en een paar keer per week verras ik ze met iets van mijn eigen lijst. Pasta blijft overigens favoriet, ze vragen zelfs naar mijn beroemde pasta met Heinz [Seriously] Good Pasta Sauce Arrabiata – lekker pittig én zonder kunstmatige smaakstoffen – schotel. En heel fijn, inmiddels kunnen ze het ook zelf maken, handig als ik een avond buiten de deur eet.

All-time favorite pasta recept (4 personen) 

– 300 gram spaghetti
– 1 pot Heinz [Seriously] Good Pasta Sauce Arrabiata
– 500 gram gehakt
– 1 ui, gesnipperd
– 3 paprika’s, in blokjes gesneden
– 400 gr snijbonen, gesneden
– Parmezaanse kaas
– Cherrytomaatjes

Zet een pan water op voor de spaghetti en snijbonen. Pak een grote pan en bak het gehakt rul. Voeg vervolgens de fijngesneden paprika en ui toe en bak dit lekker mee. Als de ui glazig is, dan is het tijd om de saus toe te voegen. Ik doe altijd nog een beetje water in de pot en dan de deksel erop en goed schudden om de laatste restjes saus uit de pot te krijgen. En dan lekker laten pruttelen. De spaghetti en groenten afgieten en wat van de saus bij de spaghetti doen. Dit voorkomt dat de spaghetti gaat kleven. Alles op tafel zetten en naar wens serveren met tomaatjes en Parmezaanse kaas.

We hebben dit artikel geschreven samen met Heinz [Seriously] Good pastasauzen, maar de inhoud is 100% van ons. Met Heinz [Seriously] Good pastasauzen zet je binnen no-time een lekkere pasta op tafel. Kijk hier in welke varianten ze verkrijgbaar zijn. Probeer het eens! We zijn benieuwd wat je er van vindt. 

Advertisement

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

De puber moet een boek lezen voor school, in 25 hilarische stappen

De puberzoon van Martine moet voor school een literatuurboek uitkiezen en dat lezen. Dat stuit op allerlei onoverkomelijke bezwaren. #1 Mijn puber kijkt in de...

21 dingen die je doet als puberouder (ook al had je gezegd van niet)

Ja, we zijn toegeeflijk. Nee, we hebben geen ruggengraat als het gaat om onze kinderen. En daarom regelen we veel te veel, ook dingen...

Mijn puber mag voor het eerst stemmen!

De oudste puber van Saskia is 19. Volwassen dus. En stemgerechtigd. Zijn stempas viel de afgelopen week op de deurmat. Ik vond het wel een...

Jack (16) was dronken en zijn vrienden lieten hem alleen achter in de kou

In december moet Martine altijd denken aan de wintersport van een paar jaar geleden. Toen liep de combinatie kou, drank en puber bijna verkeerd...

Lekker kijken met je puber: Expeditie Robinson

Bij Expeditie Robinson weten ze inmiddels dat jong en oud van erg van het programma houden. Dus ze vragen niet alleen Corry Konings -voor...

Kan iemand die puber even uit mijn zoon halen?

Het is zaterdagavond en Caro (onze collega pubermoeder van Wine up) kijkt met oudste dochter (13) een enge film in bed. Jongste dochter (8)...

Wat je puber allemaal roept als hij zijn sleutels niet kan vinden

Als een van de zoons van Margriet zijn fietssleutel kwijt is, is dat reden voor vele verwijten en beschuldigingen richting zijn arme, lieve, onschuldige...

17 redenen om grote bewondering te hebben voor leraren

Ga er maar aanstaan: 30 pubers in het gareel houden. Dat is niet niks. En wat dacht je van 30 toetsen moeten nakijken? En...

27 redenen waarom ik zooo blij ben verlost te zijn van de schoolpleinjungle

Anne-Marie, moeder van twee pubers, fietst nog weleens langs het schoolplein van de basisschool. Nu is ze als een kind zo blij dat ze...