Hoe een aanslag in Utrecht pubers duidelijk maakt hoe belangrijk stemmen is

Hoe een aanslag in Utrecht pubers duidelijk maakt hoe belangrijk stemmen is
Belangrijke les voor pubers: je stem geldt

Hoe de aanslag van afgelopen maandag en de verkiezingen van vandaag de pubers van Saskia duidelijk maakt hoe belangrijk stemmen is. Alleen kun je de wereld niet veranderen, maar samen kun je wel ervoor zorgen dat het een beetje veiliger wordt.

Afgelopen week hadden we het over de verkiezingen. Ik vroeg aan mijn pubers of ze zouden gaan stemmen als ze achttien waren geweest. Ze haalden hun schouders op. De Provinciale Staten, het is een beetje ver van hun bed-show. Want wáár stem je dan op? Ik doe mijn best om het uit te leggen, nog best een klus, want inderdaad, wáár stem je op?, en merk dat de spanningsboog als het om de provinciale politiek gaat behoorlijk klein is. En dan gebeurt maandag.

Pubers in het openbaar vervoer

Mijn pubers zijn geschrokken van de gebeurtenissen in Utrecht. Omdat ze zelf elke dag in het openbaar vervoer zitten voelt dat ineens een stuk minder fijn. Want na maandag weten ze dat zomaar een gek met een pistool binnen kan komen lopen. De veiligheid die ze misschien wel voelen in zo’n grote bus of een logge tram is dus niet per definitie gewaarborgd. Als de deuren opengaan, moet je maar afwachten wie er binnenkomt.

Veilige wereld

Hoe veilig kun je het leven voor je pubers maken? We sturen ze elke dag de wereld in en hopen en bidden dat die wereld goed op hen zal passen. En dat gaat gelukkig meestal goed. En soms gaat het helemaal niet goed. De ouders van het 19-jarige meisjes dat maandag werd doodgeschoten hebben haar ongetwijfeld ook die ochtend zonder aarzeling de wereld ingestuurd. En gezegd: ‘Tot vanavond’, omdat ze ervan uit gingen dat ze die avond ook terug zou komen.

Zorgen wegwuiven

Veiligheid, het is een groot thema in mijn leven als puberouder. Omdat ik dat het allerliefste voor mijn pubers wil en ik er het allerminste invloed op heb. Zijn mijn pubers veilig? Zijn ze veilig op school, op de sportclub, bij vrienden en vriendinnen? Zijn ze veilig als ze op de fiets zitten, de bus pakken, ‘s avonds laat over straat lopen? Mijn pubers wuiven mijn zorgen vaak weg. Want wat kan er nu gebeuren?

Stemmen

Moeiteloos schuift het nieuws vandaag van die verschrikkelijke aanslag in Utrecht naar de verkiezingen. Terwijl de Domstad nog siddert van schrik en het land vol afschuw het hoofd schudt vanwege dit zinloze geweld, worden de stemmen geteld. Aan tafel schuiven die twee onderwerpen, Utrecht en de verkiezingen, in de gesprekken met mijn pubers bijna vanzelfsprekend in elkaar. Ik vertel dat ik vandaag ben gaan stemmen. Op een partij die veiligheid hoog op hun to do-lijst heeft staan. Omdat ik wil dat mijn kinderen zich straks veilig voelen. En hun kinderen ook.

Samen sterk staan

Mijn pubers knikken. Waar ze vorige week het belang van stemmen niet zo in zagen, snappen ze nu heel goed hoe belangrijk je stem is. Dat je alleen de wereld niet kunt veranderen, maar met elkaar wel. Ik kan mijn pubers niet beschermen tegen een gek met een pistool. Maar met mijn stem kan er wel voor zorgen dat het land waarin ze wonen veilig(er) wordt.

Lees ook: Hoe je als moeder in angst zit bij een gebeurtenis zoals in Utrecht.

Geschreven door
More from Saskia Smith