Hoe Jeanette een mopperende huissloof van haar pubers is geworden

Als Jeanette thuiskomt, dan lijkt het of de hele hut is ontploft. Haar pubers laten alles slingeren en ruimen niks op. Het erge is, deze troepmachines heeft ze zelf gecreëerd.

Mijn kinderen van 18 en 19 jaar gaan steeds meer hun eigen gang. Op zich helemaal prima natuurlijk maar als ik eind van de middag thuiskom, is negen van de tien keer de hele hut ontploft. De keuken doet niet onder voor die in een gemiddeld studentenhuis, er liggen dertien natte handdoeken op de badkamervloer en minstens honderdduizend vieze make-up watjes vlak naast het afvalbakje. Want ja, die pubers van mij zijn van het kaliber: laat al je shit gewoon liggen, iemand ruimt het wel op.

Huisslaaf van pubers

En zelf zijn ze in geen velden of wegen te bekennen. Die zijn lekker de bloemetjes aan het buiten zetten in de stad, of geld aan het verdienen met een bijbaantje. Dus daar sta ik, met de stoom uit mijn oren, te foeteren in het luchtledige en me te beklagen over mijn leed. Hoe ben ik als geëmancipeerde vrouw met een leuk leven in hemelsnaam in deze positie gekomen? Ik voel me meer een Dobby, die huisslaaf uit Harry Potter. Ik heb deze troepmachines zelf gecreëerd.

Maar wat ik het allerergste vind: ik kan het hen niet eens écht verwijten. Want als ik heel eerlijk ben: ik heb die twee troepmachines zelf gecreëerd. Meestal ruim ik alles namelijk gewoon op. Weliswaar onder luid protest maar ja. Ze zijn niet onder de indruk en als ze niet thuis zijn, heeft dat natuurlijk helemaal geen zin. Maar toen ze kleiner waren en het tijd was om ze op te voeden op dit gebied, heb ik het laten liggen. Het was vaak een stuk sneller om het even zelf te doen.

kamer opruimen

En nu? Ik wil niet in de rommel zitten. Ik heb gewoon niet zo’n enorme hoge troep-tolerantie-drempel hebt als zij. Dus ruim ik het foeterend op en trakteer ze op gemopper als ze thuiskomen, ‘Jeetje, wat was het weer een bende, ik ben de halve dag bezig geweest om jullie troep achter jullie kont op te ruimen. Beloof je dat je het voortaan zelf doet?’ Dan zeggen ze braaf: ‘Ja mam.’ Maar ik weet al dat dat niet gaat gebeuren.
Spuugzat

Soms heb ik een volledige melt-down. Dan ben ik het ineens zo spuugzat dat ik de deur van de kamer van de puber in kwestie opentrek en de hele handel zonder te kijken naar binnen smijt. Niet dat dat helpt, maar ik ben in ieder geval voor drie seconden van mijn boosheid af. Maar de puber wordt vooral heel pissig, praat twee dagen niet tegen me en daarna is alles nog steeds hetzelfde. Geen succesvolle strategie voor de langere termijn dus.

Kortom, ik loop heel vaak luid mopperend van alles op te ruimen terwijl niemand me hoort, met het gevoel dat NIEMAND me waardeert. Wetend dat het ook nog eens mijn eigen schuld is. Ik geloof dat het tijd wordt dat ze op kamers gaan, zodat ik weer die geëmancipeerde vrouw kan worden, met dat leuke leven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

15 banen die je als puberouder met gemak combineert

Als puberouder heb je het er maar druk mee. Want naast je werk heb je namelijk nóg 15 andere banen die je combineert met...

Een kind met autisme, daar vindt iedereen wat van én zegt dat ook gewoon

De zoon van Miriam heeft autisme. En krijgt ongevraagd allerlei opmerkingen over hem naar haar hoofd geslingerd. Liever heeft ze dat je vraagt wat...

52 redenen waarom de jaren 80 en 90 zo leuk waren

De eighties en nineties, dat waren nog eens tijden! En stiekem verlangen we ook wel terug naar de tijd dat wij puber waren. We...

Het gaat gelukkig beter met de dochter van Charlotte die twee weken thuis in quarantaine zat

Weet je nog dat we twee weken geleden meldden dat de 16-jarige dochter van Charlotte uit Groningen zeer waarschijnlijk Corona had? Kyana, want zo...

Zeggen tegen meisjes dat ze voorzichtig moeten zijn, kunnen we daarmee ophouden?

Twaalf- en dertienjarigen die worden naroepen of op hun kont geslagen; ook jonge meisjes worden geconfronteerd met seksuele intimidatie. En wat doen wij? We...

Waarom van lerares Bar leerlingen wel hun telefoon op tafel mogen houden

Bar Linders is lerares op een lyceum en stomverbaasd over het smartphoneverbod dat Frankrijk heeft uitgevaardigd op het voortgezet onderwijs. Zij vindt dat die...

Als je er niet langer onderuit komt: De Sexuele Voorlichting

Isabelle (38, docente, datend en weer studerend) probeert de ingewikkelde vragen van haar dochter Guus (12 jaar) te beantwoorden. "Maaaam, als je straks dus, echt...

Op vakantie met pubers? Zorg dat je dit glas altijd bij je hebt!

Goed om straks in je koffer te hebben: het glas dat niet om kan vallen. Heel handig met die onhandige pubers van ons die...

Vakantie met pubers: hilarische tweets van ouders

Lange, lome, vrije dagen. Beter kan het leven van pubers niet worden. Dat ze dol zijn op vakantie snappen we dan ook maar al...

Schooldirecteur danst elke ochtend met leerlingen

Hoe heerlijk is het om de dag te beginnen met een dansje? Dat vond de directeur van deze school in China ook. Hij leerde...

Hoe wapen ik mijn dochter tegen seksuele intimidatie?

Elk meisje heeft voordat ze volwassen wordt een vorm van seksuele intimidatie meegemaakt. Saskia wil haar puberdochter daar graag voor behoeden, maar hoe doe...

Bedelt je dochter om torenhoge hakken? Laat haar dan vooral eerst dit zien

Ook een puberdochter die zo graag op hakken wil lopen? Welnu, laat ze vooral dit filmpje zien. Want ze denken dat op hakken lopen...

Dit ken je zeker nog als je opgroeide in de ’80s

De jaren tachtig: hoe leuk waren die? We verzamelden daarom een paar dingen die wij nog kennen van onze puberteit. Elke week deze ophalen...