Hoe moet het nou als jouw puber straks gaat studeren?

De mbo’s, hbo’s en universiteiten mogen straks maar mondjesmaat open zijn. Van de week pleitten we al voor het openstellen van de mbo’s, omdat de meeste studenten daar nog net zo jong zijn als de rest van de pubers op havo en vwo. Bovendien gaat leren op het mbo wegens het hoge praktijkgehalte veel beter live dan vanachter een scherm. Want doordat mbo-scholen maar beperkt open zijn, kan dat maar mondjesmaat.
Maar hoe moet het met al die andere studenten van straks? Hun situatie is ook behoorlijk zorgwekkend. Toegegeven: een studie geschiedenis, journalistiek of economie zou prima kunnen via Zoom, Teams of Hangouts. En dat tentamen maak je gewoon in een grote gymzaal, op anderhalve meter afstand. Kwestie van goed organiseren.
Maar vandaag maken in De Volkskrant een aantal mensen uit het hoger onderwijs zich zorgen over de studenten van straks. Want wie in een andere stad gaat studeren, mist de introductie: een belangrijke start voor velen om nieuwe vrienden te maken. Zo’n eerste jaar wordt dan een best eenzame aangelegenheid. En daarbij: wie zegt dat je als hbo’er of wo’er géén intensieve begeleiding nodig heeft? Sterker, de slimmeriken die met twee vingers in hun neus hun vwo-diploma halen, krijgen het bij bètastudies juist extra moeilijk.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Geschreven door
More from Martine De Vente

Pubers zijn heel lieve, sociale wezens, wij merken het alleen niet

Onder die ongeïnteresseerde blik, en achter die snauw gaat een heel fijnbesnaard...
Lees verder