Hoe overleef ik (als ouder) de puberteit?

Als ouders van pubers hebben we natuurlijk een Heel Zwaar Leven. Want de puber heeft nogal de neiging nogal -ehm- uitgesproken te zijn over -nou ja- alles. Dus dat betekent de hele dag in je eigen huis op eieren lopen. En leven met pubers vergt nogal wat van je onderhandelings- en motivatieskills. Het is, kortom, doodvermoeiend. Gelukkig hebben wij wat tips voor hoe de puberteit van je kind te overleven. 

-Maak niet van alles een halszaak, alleen van waar je je het meest aan ergert. De onuitgepakte sporttas: doe het spul fluitend in de was. Niks meer aan doen. Maar als je in die tas wat lege wietzakjes vindt, is het wel reden om herrie te schoppen. Kortom: pick your battles.

-Klagen helpt, ja echt. Dus beleg regelmatig kroegsessies met vriendinnen, zussen of collega’s met pubers. Voor je het weet zitten jullie als vanouds weer op te scheppen over de kinderen.

Huil uit bij je moeder. Die vervolgens haarfijn gaat uitleggen dat jij ook niet de makkelijkste was.

Het opvoeden van pubers is niet per se dankbaar werk. Doe ter compensatie ook iets waar je voldoening uit haalt: vrijwilligerswerk, sporten of een merklap borduren.

-Geef je kind, zo maar, omdat het kan, af en toe, gewoon zijn zin. Haal je kind wel op met de auto na dat feestje, geef gewoon geld voor dat dagje pretpark of bestel die veel te dure sneakers waar ze al weken om zeuren. Alles met mate natuurlijk, maar zo ben je niet iedere keer de heks of boeman.

Train je anger management-skills. Koop een bokszak, of word juist heel zen in een yoga-of meditatieklasje.

-Train je debating-skills. Logica en een puber, daar is namelijk geen speld tussen te krijgen.

-Hang op strategische plekken foto’s van van je kinderen op toen ze nog klein en schattig waren. De WC is een goede plek. Als je dan even alleen bent, dan word je eraan herinnerd dat het niet altijd van die ellendelingen waren.

-En als je denkt dat je het helemaal niet meer trekt: kijk filmpjes van toen ze nog wel voor jouw camera wilden: de eerste schooldag, toneelstukjes en vakanties. En het helemaal niet meer gaat: zoek de video met de grootste smeltfactor, bijvoorbeeld die van de Kerstsamenzang op het schoolplein.

-Verstop chocola op een geheime plek, voor noodgevallen. Idem voor sigaretten en wodka.

-Gooi er maandelijks € 5,- tegenaan voor een gezinsabonnement voor Netflix- en Spotify, zodat je  in je eigen tijd naar je eigen series kunt kijken en jouw favoriete muziek kunt luisteren.

-Neem een hond. Dan is er in ieder geval nog iemand die blij is dat je thuiskomt.

-Of neem een kat. Dan is er nog iemand thuis die bij jou op schoot wil.

-Nu nog niet voor te stellen, maar bedenk: op een dag zijn ze het huis uit en dat vind je dan jammer.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Met dit flessenslot houd je je puber van de drank af

Natuurlijk zijn wij heel erg van de NIX18 en worden we woest...
Lees verder