‘Hoezo mag ik geen mini-topje aan?’

'Hoezo mag ik geen crop top aan naar school?'

Het is weer zomer, en dat betekent dat, met een beetje geluk, het op sommige dagen warm is in Nederland. Maar dit brengt ook problemen met zich mee. Want waar laat je je dochter in rondlopen als het zo warm is?

Nu is het zomervakantie, dus dat maakt het wat makkelijker. Naar het strand, het zwembad of op vakantie is korte kleding vrij gewoon. Maar op scholen kan de huidige mode nog wel eens problemen opleveren. De afgelopen jaren zijn er verschillende scholen in Nederland geweest die de kleding tijdens schooltijd aan banden hebben gelegd. Zo verbood het Stanislas college in Delft vorig jaar te onthullende kleding, zoals naveltruitjes en korte broekjes en rokjes. Meisjes die toch hierin komen opdagen worden naar huis gestuurd om zich om te kleden. Basisschool de Paradijsvogel in Den Haag kondigde vorig jaar zo’n zelfde maatregel af. Spaghettibandjes, buiktruitjes en hotpants werden niet langer getolereerd.

De reacties op deze maatregelen waren gemengd. Van sommige collega’s kregen de scholen in Den Haag en Delft bijval, maar anderen vonden het regelrechte onzin. Zij stelden dat kinderen vrij moeten zijn om te dragen wat ze willen, en dat hun kleding voor hen een manier is om zich uit te drukken.

Kort, korter, kortst
Het is wel een feit dat de trends qua kleding de laatste jaren weinig verhullend zijn. Als je kijkt naar de kleding die wordt verkocht in winkels die populair zijn bij jongeren, zoals bijvoorbeeld de Forever 21, New Look, Pull and Bear en de Bershka, dan vliegen de hotpants, crop tops en jurkjes die nauwelijks billen bedekken je om de oren. Als je daarnaast kijkt naar de populairste accounts op Instagram, dan is ‘sexy’ kleding ook een terugkerend thema.

always try to get a nap in when I can ‍♀️

Een bericht gedeeld door Bella Hadid (@bellahadid) op

can you tell i’m excited

Een bericht gedeeld door kelsey (@fatherkels) op

@areyouami ✨

Een bericht dat is gedeeld door @sahar.luna op

Maar is dit erg? Is het erg als je dochter een crop top of een kort broekje aan wil naar school? Het hoort bij pubers dat ze hun eigen identiteit zoeken, en gaan experimenteren met hun uiterlijk. Natuurlijk zijn er wel grenzen, je wilt niet dat je dochter in enkel een sportbh naar school gaat, maar een hemdje met spaghettibandjes verbieden is weer een beetje het andere uiterste. Wel is het waarschijnlijk goed voor kinderen om te leren dat je je voor verschillende situaties verschillend kleedt, zo is het in het leven na de middelbare school ook. Je gaat niet in dezelfde kleren naar je werk als waarin je uitgaat, of naar het strand gaat.

Hoe denken jullie hierover? Hebben jullie je dochter wel eens naar boven gestuurd om om te kleden? Of laten jullie het aan henzelf over waarin ze naar school gaan?

Bron: RTL Nieuws / Instagram, hoofdbeeld: website Forever 21

Lees ook: Hoezo krijg ik geen honderdvijftig euro kleedgeld per maand?

 

 

 

Geschreven door
More from Sanne Mulder

Haha! Daniël Arends over zijn eerste baantje

Cabaretier Daniël Arends vertelt over zijn eerste baan als postbezorger, nadat hij stopte...
Lees verder