Waarom het idioot is dat ‘nekvelgrijper’ Keeman op een school kan werken

Dat die nekvelgrijper uit Heemskerk geschorst thuis zit, vindt Martine heel begrijpelijk. Als het Martine’s kind was geweest dat door Keeman was aangepakt, dan had ze ook een klacht ingediend. Want hoe kan het dat die man in aanraking mocht komen met pubers?

Natuurlijk had die jongen niet met een kruk moeten gooien. Natuurlijk had hij niks lelijks over de moeder van Gerrit Keeman moeten zeggen, de onderwijsassistent van het Kennemer College die nu geschorst thuis zit. Op het filmpje dat we inmiddels allemaal hebben gezien, zie je hoe hij ruzie maakt met een leerling en die vervolgens in zijn nekvel grijpt.

Vanmorgen las ik een interview met deze man, die erg veel bijval krijgt voor zijn aanpak. Er zijn zelfs inzamelingsacties geweest. Want hoezo mag je een vervelend kind niet bij zijn nekvel pakken en hem eens flink de les lezen? Het was ook mijn eerste reactie. Keeman staat in de krant stoer in op de foto, met zijn armen wilkrachtig over elkaar. Klompen aan zijn voeten. Een man van stavast, dat die je zo.

Hij vertelt in de krant dat hij bij de politie werkte, bij de forensische opsporing. Na zijn vroegpensioen werd hij gevraagd om bij te springen als technisch onderwijsassistent. Hij is dus géén leraar. En daar is het waarschijnlijk misgegaan.

Om leraar te worden moet je namelijk een jaar of vier studeren. Zelfs als je als vakdocent naast je werk op het mbo wilt werken, moet je een best pittige cursus volgen. Werken met pubers, dag in, dag uit, is bovendien niet iets wat je zo maar even doet. Ik weet dat uit ervaring. Vorig jaar heb ik een week voor de klas gestaan. Zelfs na een stoomcursus didactiek en pedagogiek vond ik dat behoorlijk pittig. Orde houden in een klas met pubers is echt heel, heel lastig.

Leraar is echt een vak, waar je talent voor moet hebben. Ik heb in mijn tijd op die school met bewondering gekeken naar ‘collega’s’ die een klas stil kregen, maar ook hoe ze een les voorbereidden en snedig antwoordden als een puber iets te bijdehand was.

Dat talent heeft die meneer Keeman duidelijk niet. Als je het filmpje goed bekijkt, dan zie hem eigenlijk doen wat iemand met een béétje pedagogisch inzicht juist niet moet doen. Weliswaar zijn die jongens strontvervelend en halen ze het bloed onder zijn nagels vandaan. En gooien met dingen mag al helemaal niet. Maar als leraar weet je: je gaat niet escaleren door terug te gaan schreeuwen. En al helemaal geen lichamelijk geweld gebruiken. Dat is een blijk van onvermogen.

Als die jongen mijn kind was geweest, had ik ook een klacht ingediend. En ik had die school ook gevraagd: hoe kan het dat jullie deze man in de klas hebben gezet? Zijn er echt geen mensen te vinden die bevoegd zijn, of op zijn minst een brevet van vermogen hebben voor het omgaan met pubers?

Want wat ik ook heb geleerd op school, is dat je als leraar continue reflecteert op je eigen gedrag. Zelfreflectie en -kritiek is wat de voormalige diender het echt aan ontbreekt.

Kortom, heel terecht dat deze man thuis zit. Kan hij vanuit daar het hebben over dat scholen de kinderen niet zoveel moeten pamperen, alsof het prinsjes en prinsesjes zijn. Dat als er regels zijn, die ook gehandhaafd moeten worden, omdat het anders een puinhoop wordt. Dat mag je vinden. Er zijn talloze websites waar je deze mening kunt ventileren. Maar laat zo’n man niet meer bij onze kinderen.

 

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Laat je niet gek maken: we doen het als puberouders heel goed!

Opvoeddeskundigenrollen over elkaar heen om te vertellen wat ‘wij’ als ouders allemaal...
Lees verder