Documentaire ‘Ik moet niks’ laat zien wat er gebeurt als je puber niks moet

Ik moet niks laat zien wat er gebeurt als je puber niks moet

De 14-jarige puber Toebie wordt op een bijzondere manier opgevoed: geen school, geen regels, geen straffen. Zijn ouders vinden namelijk dat hij niks moet omdat hij al perfect is. 

Ik moet niks laat zien wat er gebeurt als je puber niks moet

Voor veel pubers klinkt het als hét Walhalla: niks moeten en alles mogen. voor Toebie, eigenlijk 2B, hij is vernoemd naar Shakespeare’s To Be Or Not To Be,  is dat zijn leven. De documentaire Ik Moet Niks laat zien hoe dat is. Toebie woont met zijn ouders op een landgoed in Frankrijk dat ze de The Happy Valley hebben gedoopt en gaat niet naar school. Met zijn ouders brengt hij zijn dagen door met, onder meer, muziek maken, lezen en mediteren.

Jij bent de bron

Het ligt voor de hand om meteen te roepen dat dat niet kan. Dat kinderen structuur en regels nodig hebben en naar school moeten. Maar al snel zie je dat deze manier van opvoeden helemaal niet zo gek is. Toebie is een ontzettend leuk kind, heel creatief en muzikaal. Zijn vader vindt dat kinderen al perfect en liefdevol zijn als ze worden geboren. ‘Je bent al die bron. Alles wat je buiten ziet is al in je.’ Dat zijn zoon niet naar school gaat vindt hij niet meer dan normaal. ‘Jongeren hebben schulden, geen fatsoenlijk huis, geen baangarantie en ze moeten presteren. Ik heb pas respect voor onderwijsinstellingen als ze het kind zijn mensenrechten geven, vanaf de dag dat-ie geboren is.’

Muziekcarrière

Als na jaren procederen het thuisonderwijs voor Toebie wordt goedgekeurd vertrekt het kunstenaarsgezin naar Frankrijk. Toebie mist school niet en vindt zijn leven eigenlijk heel chil. Hij zegt, terecht, dat de meeste van mijn vrienden dit ook zouden willen. Het gezin leeft overigens niet helemaal stuurloos. Want Toebie gaat dan wel niet school, hij is wel samen met zijn ouders bezig met zijn carrière als muzikant. Toebies grote passie is dan ook muziek maken en daar wil hij verder in.

Kijk de hele documentaire (25 minuten)

Bron en beeld KRO-NCRV

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Geschreven door
More from Saskia Smith

Pubers die ‘s avonds op hun smartphone turen zijn overdag minder slaperig

Volkskrant wetenschapsredacteur Maarten Keulemans is de nieuwe vriend van onze pubers. Hij...
Lees verder