In wat voor wereld groeien mijn pubers op?

De afgelopen weken dacht Saskia best vaak: in wat voor wereld groeien mijn pubers op? Er was zoveel negatief nieuws dat de optimist in haar werd overspoeld.

In wat voor wereld groeien mijn pubers op? De afgelopen tijd heb ik dat best vaak gedacht, want de crisissen stapelden zich rap op: oorlog in Oekraïne, toename van bedreigingen van mensen in het publieke domein, agressie, bosbranden die het gevolg lijken te zijn van klimaatveranderingen, het milieu dat achteruit holt, stikstof, woningcrisis, de toon op social media die steeds harder wordt; echt blij werd ik er niet van.

Zorgen over de wereld

En zoals dat vaak gaat als je in een soort negatieve state of mind bent, dan wordt het een neerwaartse spiraal doemdenken. Dus zag ik een nieuwe pandemie aankomen met wéér een lockdown, de zeeën stijgen én leeggevist worden, en social media uit elkaar knappen van haatberichten. en bleef ik maar denken: in wat voor wereld groeien mijn pubers op?

Ik vroeg mijn vader of hij dat herkende, of hij zich ook zo veel zorgen heeft gemaakt toen ik een puber was. Hij memoreerde me er nog maar even aan dat ik een puber was in de jaren tachtig. Niet het meest zorgeloze decennium. Er was werkeloosheid, kernwapens waar mensen voor en tegen waren, er werd overal in de grond gif gevonden en zure regen tastte de natuur aan.

Dus ja, die zorgen die ik nu heb, herkent hij wel. Maar, zegt hij er droogjes achteraan, jij maakte je nergens druk om. En dat klopt. Ik was er zeker mee bezig en me bewust van het gevaar van zure regen en kernwapens, maar ik had ook een soort rotsvast vertrouwen dat het wel goed zou komen. En dat er altijd meer mensen zouden zijn mét gezond verstand dan zonder.

Wat gaat wél goed?

Dat laatste herken ik. Mijn pubers zijn zich bewust van veel van die dingen waar ik me zorgen om maak, maar niet bang. Ze hebben een jaloersmakend vertrouwen in de wereld en in de mensheid. Ik zou willen dat ik dat had weten vast te houden van toen ik hun leeftijd had. En ja, ze maken zich wel druk om het klimaat. En ja, ook zij willen veilig over straat en kunnen zijn wie ze willen zijn. Maar op een bepaalde manier kijken ze ook, of juist, naar wat wel goed gaat.

Toen de oorlog uitbrak in Oekraïne vonden ze dat heel erg en waren geschrokken, oorlog kwam wel heel dichtbij, maar ze zagen ook mensen die hun huizen openstelden voor Oekraïners. En die deze bange, soms getraumatiseerde, mensen opvingen en een veilige plek boden. Ze zien mensen klimaatmarsen lopen om iedereen wakker te schudden en de toon op scoial media ook zachter en positiever worden.

Ik ben blij dat ze op die manier naar de wereld kijken. En dat ze de zorgen die ik heb op die manier een beetje kunnen nuanceren. Helemaal zorgeloos ben je, denk ik, als ouder niet, maar het is fijn om te zien dat mijn pubers de wereld waarin ze opgroeien niet als zorg zien, maar als een fijne plek waar het vooral heel goed toeven is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

80 dingen die ik denk als mijn puber alleen op vakantie gaat

De zoon van Anne gaat dit jaar voor het eerst alleen op vakantie. Een week op een camping op Terschelling. Ze vindt het leuk,...

In 21 stappen een handige hulp bij klachten-lijn voor pubers instellen

Pubers hebben de neiging om ons, vooral als we op ons werk zijn, de hele dag te bellen.  Want er is altijd wel iets...

Pubers die groot worden, zo snel gaat dat. Eigenlijk té snel.

Marieke is stomverbaasd over hoe haar kinderen zich ineens gedragen als volwassen, verantwoordelijke, verstandige grote mensen. Gisteren leerden ze namelijk toch nog voor het...

Waarom strafwerk geven echt idioot is

Steeds vaker hoort Martine dat kinderen weer strafwerk krijgen. Ze vraagt zich echt serieus af waarom kinderen de vingers blauw moeten pennen als ze...

Goed gesprek met je puber over XTC

Stefan voelt zich soms best wel schuldig over zijn vader-zijn. Is hij wel een goede vader? Na een gesprek met zijn achttienjarige zoon over...

Met pubers in huis ben je net een marktkoopman; altijd aan het onderhandelen

Zodra je pubers in huis hebt, sluipt ook de onderhandelcultuur je leven binnen. En ben je voordat je het weet de hele dag aan...

Dit ken je als je puber was in de 90’s

Waarschijnlijk ligt het aan onze leeftijd, maar de nineties... die waren toch gisteren? Toch is 1990 toch ook alweer dertig jaar geleden. Wij waren...

18 tekenen dat het echt tijd is dat pubers weer naar school gaan

Na ongeveer acht weken complete lethargie, begint volgende week de school in het midden van het land volgende week weer. En kunnen de pubers...

Deze uitvinding gaat het onderwijs redden

De school van de zoon van Martine maakt een einde aan de discussie of de telefoon nou wel of niet in de klas mag....

Vader komt naast Nick Jonas te zitten, maar heeft géén idee wie het is

Ken jij alle (pop)sterren waar je kinderen fan van zijn? Of was de laatste trend die jij nog een beetje hebt gevolgd de Backstreet...

35 dingen die pubers doen, die wij ook wel zouden willen kunnen

Soms kijken wij naar onze kinderen om te concluderen dat zij toch een ontzettend luizenleventje hebben. Deze dingen zouden wij bijvoorbeeld net als onze...

Ik mag toch hopen dat mijn dochter geen balanstrutje wordt

Wat Martine betreft mag het woord 'balanstrutje' Woord van het Jaar worden. Ondertussen hoopt ze heel erg dat haar dochter er niet eentje wordt....

Dingen die pubers roepen als ze mee moeten op familieweekend

Margriet had heel veel zin in dat familieweekend. De pubers van Margriet een stuk minder. Dit was wat ze zoal op- en aan te...