In wat voor wereld groeien mijn pubers op?

De afgelopen weken dacht Saskia best vaak: in wat voor wereld groeien mijn pubers op? Er was zoveel negatief nieuws dat de optimist in haar werd overspoeld.

In wat voor wereld groeien mijn pubers op? De afgelopen tijd heb ik dat best vaak gedacht, want de crisissen stapelden zich rap op. De oorlog in Oekraïne, bedreigingen van mensen in het publieke domein die toeneemt, agressie van mensen die tegenover elkaar staan, bosbranden die het gevolg lijken te zijn van klimaatveranderingen, het milieu dat achteruit holt, stikstof, woningcrisis, de toon op social media die steeds harder wordt, echt blij werd ik er niet van.

Zorgen over de wereld

En zoals dat vaak gaat als je in een soort negatieve state of mind bent, dan wordt het een neerwaartse spiraal doemdenken. Dus zag ik een nieuwe coronagolf al aankomen met wéér een lockdown, de zeeën stijgen én leeggevist worden, en social media uit elkaar knappen van haatberichten. In wat voor wereld groeien mijn pubers op? Ik maakte me steeds meer zorgen daarover.

Ik vroeg mijn vader of hij dat herkende, of hij zich ook (samen met mijn moeder, maar die leeft niet meer, dus hij spreekt ook namens haar zegt hij altijd) zo veel zorgen heeft gemaakt toen ik een puber was. Hij memoreerde me er nog maar even aan dat ik een puber was in de jaren tachtig. Niet het meest zorgeloze decennium. Er was werkeloosheid, kernwapens waar mensen voor en tegen waren, er werd overal in de grond gif gevonden en zure regen tastte de natuur aan.

Dus ja, die zorgen die ik nu heb, herkent hij wel. Maar, zegt hij er droogjes achteraan, jij maakte je nergens druk om. En dat klopt. Ik was er zeker mee bezig en me bewust van het gevaar van zure regen en kernwapens, maar ik had ook een soort rotsvast vertrouwen dat het wel goed zou komen. En dat er altijd meer mensen zouden zijn mét gezond verstand dan zonder.

Wat gaat wél goed?

Dat laatste herken ik. Mijn pubers zijn zich bewust van veel van die dingen waar ik me zorgen om maak, maar niet bang. Ze hebben een jaloersmakend vertrouwen in de wereld, mensen en zichzelf. Ik zou willen dat ik dat had weten vast te houden van toen ik hun leeftijd had. En ja, ze maken zich wel druk om het klimaat. En ja, ook zij willen veilig over straat kunnen en kunnen zijn wie ze willen zijn. Maar op een bepaalde manier kijken ze ook, of juist, naar wat er ook gebeurt en wat wel goed gaat.

Toen de oorlog uitbrak in Oekraïne vonden ze dat heel erg en waren geschrokken, oorlog kwam wel heel dichtbij, maar ze zagen ook mensen die hun huizen openstelden voor Oekraïners. En die deze bange, soms getraumatiseerde, mensen opvingen en een veilige plek boden. Ze zien mensen klimaatmarsen lopen om iedereen wakker te schudden en de toon op scoial media ook zachter en positiever worden.

Ik ben blij dat ze op die manier naar de wereld kijken. En dat ze de zorgen die ik heb op die manier een beetje kunnen nuanceren. Helemaal zorgeloos ben je, denk ik, als ouder niet, maar het is fijn om te zien dat mijn pubers de wereld waarin ze opgroeien niet als zorg zien, maar als een fijne plek waar het vooral heel goed toeven is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

26 opmerkingen waarmee je puber jouw dag kan verpesten

Vandaag begon zo goed. Je sprong uit bed, werd blij van je spiegelbeeld en had een dag om je op te verheugen. Je had...

9 bewijzen dat het leven met pubers op een sprookje lijkt

Het leven van Jeanette is met die twee pubers van haar net een sprookje. Alleen heeft ze helaas niet de rol die ze voor...

9 onorthodoxe methoden om die pubers hun teringzooi te laten opruimen

Jeanette is er hélémaal klaar mee. Ze stopt met het opruimen van de teringzooi van haar pubers. Hoe ze in deze beklagenswaardige positie is...

95 dingen die ik denk als ik met mijn puber bij de beugeltandarts ben

Wie heeft er tegenwoordig geen rechtgezet gebitje? Menig puber krijgt immers een beugel aangemeten. Zo ook de dertienjarige dochter van Saskia. En dat ging...

20 dingen die je echt niet gaat missen van de basisschool

Martine's dochter gaat naar de brugklas. Ze hoeft dus niet meer naar het schoolplein, te luizenmoederen of mee op schoolreisje. Gaat ze het missen?...

Als je jongeren aan het lezen wilt krijgen, zorg dan wel voor iets leesbaars

Schrijver Henk Rijks vraagt zich af of jongeren echt meer gaan lezen na zo'n Boekenweek voor jongeren. Prima intentie, vind hij. Totdat hij de...

Goed voor je puber om te weten: onderzoek wijst uit dat je van Harry Potter lezen een beter persoon wordt

Zijn jouw pubers fan van de Harry Potter boeken (en films)? Dan hebben we goed nieuws. Onderzoek wijst namelijk uit dat jongeren die Harry...

Pubers die koken zijn verschrikkelijk

Als ouder doe je verwoede pogingen om je puber aan het koken te krijgen. Maar dat lijkt soms wel een kansloze exercitie, met die...

Roué Verveer: ‘Puberteit en ADHD bestaan niet in Suriname’

Cabaretier Roué Verveer legt nog maar eens duidelijk uit dat puberteit en ADHD echt heel Nederlands zijn. En dat dat in Suriname, waar hij...

Laat je puber bepalen op wie je gaat stemmen, het gaat om zijn/haar toekomst

Martine wist precies op wie ze ging stemmen. Maar het leek haar beter als ze de keuze aan haar pubers zou laten. Het gaat...

Al 13 jaar co-ouder, maar het blijft toch soms verdrietig

Petra co-oudert er al jaren lustig op los. Inmiddels zijn haar jongens pubers, en niet altijd bij haar. Het went, maar soms is het...

Zo krijg je pubers aan het gezonde eten (nou ja, we doen ons best)

Natuurlijk zorg je dat je pubers iedere dag voldoende gezonds binnenkrijgen. Maar je hebt er helemaal geen zicht meer op wat ze als even...

Waarom je best mag huilen als je puber is geslaagd

Wat heerlijk al die pubers die zijn geslaagd en vlaggen die uithangen. Martine genoot met volle teugen mee en huilt mee met alle ouders...