Isabelles dochter neemt school véél te serieus en is daardoor doodmoe

Isabelle maakt zich zorgen. Niet over de cijfers van haar dertienjarige dochter. Die zijn uitstekend. Maar over of ze wel een beetje geniet van het puberleven.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

Kadoenkkkk!
Daar lag Puberella onder een 32 kilo wegende rugzak. Op de grond. “Fuckmylife”, vloekte ze en ik hees haar omhoog.
We hebben de rugzak vaker gewogen, omdat ik me ernstig zorgen maak. Om haar rug en nek. En wat ik vooral niet snap is dat ik klaarblijkelijk de enige moeder/ouder lijk te zijn die het liefst haar puber zou willen laten staken.
Maar grappig genoeg is Puberella juist de reden dat deze stakingsactie niet van de grond komt. Zij is gehoorzaam, volgzaam én wil gewoon geen gedoe met school. Ik presenteer u: de Nerd. Het type kind waar ik vroeger zo weinig mee kon. Deze brave kant is absoluut een reden voor een DNA-test. De zoveelste, want dat dit een eindproduct van mij en haar vader betreft, is bijna ongekend.
Ik zie met lede ogen hoe mijn puberdame iedere dag braaf volgens schema studeert. Iedere dag op tijd komt. Iedere dag alles netjes klaarlegt en vooral iedere dag die monsterlijke bagage meezeult naar het Lyceum.
Niet dat ik ben blijven zitten, maar om nou te zeggen dat ik uitmuntend presteerde, niet echt. Het minimale doen voor maximaal resultaat of nou ja, in ieder geval, geen onvoldoendes (of net aan genoeg). Berekenend en vooral improviserend, omdat naast school ook aan toneel, uitgaan, sporten, de liefde, politiek gedoe met vriendschappen én wat bijbaantjes gedaan moest worden. Het allerbelangrijkste was een intens sterke vriendschap te sluiten met de conciërge. Die mij matste op ieder front.
Opstaan tegen het gezag, schoppen tegen de regels en af en toe een ‘fuck it all’ mentaliteit.

Mijn broedsel besluit echter alles te accepteren en ploetert zich door die belachelijke hoeveelheid huiswerk heen. De resultaten zijn een uitermate goede cijferlijst en chronische vermoeidheid.
Ik maak me zorgen. Ze zit in tweede klas Gym, duikt na school meteen de boeken in en gaat bleekjes het weekend in. Ze haalt alleen wat Insta Stories-pranks uit met klasgenootjes en lacht het vaakst met haar moeder in plaats van met haar vriendinnen. Maar is dit niet de tijd om (nog) even lekker te genieten van de minimale verantwoordelijkheid die op je schouders rust? Een (dikke) negen gaat je namelijk niet een fijn leven garanderen, een sterk sociaal netwerk wel.
Waren mijn schriften vooral een plakwerk aan Hitkrant-crushes, de bijnamen-encyclopedie van leraren en de rekensommetjes van hoeveel procent iemand wel of niet bij mij zou passen. Ik zie bij haar hooguit een verdwaald schrijffoutje.
Bloedserieus zitten we in het weekend aan vijf hoofdstukken geschiedenis (gaaap) of aan een krankzinnige overload aan Franse/Engelse/Duitse woorden. Ik voel me een enorme puber ten opzichte van mijn mega studie-nerd dochter. Ik probeer haar te verleiden om een Netflix binge-sessie te houden of om te gaan struinen in de stad, maar ik krijg steevast een dikke ‘Nee, mam, ik wil een goed cijfer halen’.
Ik voel die rebel in mij naar boven komen en bedenk de nodige overtuigende verleidelijke redenen om die prestatiedrang wat in te dammen, zoals: ‘Het leven is ook buiten de schoolmuren, schatje’. En ‘deze tijd komt nooit meer terug’ of ‘je moet ook genieten’, maar mijn dochter schudt steevast haar hoofd.
En daar zit ik dan. 25 jaar later. Zowel op zaterdag als op zondag in de (studie)boeken samen met een brave puber, úrenlang. Ik mokkend en zij blokkend. Wie is nu eigenlijk de puber?

Tags from the story
, ,
Lees ook
Geschreven door
More from Isabelle Bolluyt

Als je puber dreigen niet helpt, kun je altijd nog in staking gaan (dat helpt!)

Isabelle was helemaal klaar met haar puberella en gaf straf. Maar daar...
Lees verder