Je puber geld geven voor een goed cijfer, dit bonussysteem werkt dus gewoon heel goed

Om de cijfers van je puber omhoog te krikken kun je er best wat geld tegenover stellen. Want je portemonnee trekken voor een goed cijfer loont.  Als ze weten dat ze een tientje krijgen halen ze ineens wel een 8 voor wiskunde.  

Mijn dochter belde. ‘Je raadt het nooit mam, maar ik heb een 7,7 voor mijn wiskundetoets.’ Gejuich, gegiechel, geschreeuw, want ze is ‘oh my god, zo super duper mega blij’. En voordat ze ophangt roept ze ook nog even snel of ik die avond haar bonus kan uitkeren. Want dat was de afspraak: zij een 7 of hoger, ik een tientje betalen.

Helpen? Dan krijg je euro’s

Omkopen, afpersen, lijmen; hoe je het ook wil noemen, ik heb het zelf liever over een bonussysteem, het werkt behoorlijk goed. Het moment dat ik door had hóe belangrijk geld voor mijn pubers is, werd het een prima machtsmiddel om in te zetten. Zij hebben die euro’s hard nodig, ik heb er meer dan genoeg in mijn zak – of nou ja, dat heb ik niet, maar ik doe alsof. Dus kwamen er al snel allerlei onderhandelingen in ons huis. De vaatwasser inruimen? 1 euro. Op zondagmiddag mee naar oma? 2 euro. Ouders ontbijt op bed brengen? 3 euro. Boodschappen doen? 1,50, en als het zonder zeuren gebeurt 2 euro.

Voortaan geef ik ook geld voor goede cijfers op school. Want goede cijfers worden niet alleen door hard studeren behaald, maar ook door er keiharde euro’s tegenover te stellen. Op een lijst die ik op de koelkast hing stonden de voorwaarden duidelijk geschreven: een euro voor een 7, twee euro voor een 8, drie  euro voor een 9 en tien euro voor een 10. Ineens was school geen vervelend, saai tijdverdrijf meer, maar een lucratieve business.

Slim bonussysteem

Voor wiskunde maakten we een uitzondering. Omdat die twee pubers van mij toch wel wat rekenkundig inzicht missen en aan de bijles moesten. Dat was een drama. Kwam je uit school, moest je wéér dat wiskundeboek uit je tas halen. Ze vonden het oneerlijk, we verpesten hun levens, we waren vre-se-lijke ouders.Totdat we de prijzen omhoog gooiden en er bij een 7 al een tientje werd uitbetaald. Eerlijk is eerlijk, ze werken er ook heel hard voor, en de bijlesleraar doet magisch werk, maar hun cijfers schieten omhoog. Mijn dochter haalde vorig jaar alleen maar 2’en en 3’en en staat nu gewoon een dikke vette 7 gemiddeld. En daar heb ik best een paar tientjes voor over.

Een vriendin, tegen wie ik pochte over dit slimme systeem, had zo haar twijfels. Want waarom zou je je portemonnee omkeren om je pubers aan te sporen? Moest dat niet uit henzelf komen? Moesten ze zichzelf niet een schop onder hun kont geven? Een andere vriendin gaf schoorvoetend toe dat ze ook wel zo’n betaalsysteem doorvoerde bij haar pubers, maar dat ze dat eigenlijk niet hardop durfde te zeggen. Ook zij vond het eigenlijk niet kunnen dat je geld biedt voor (school)prestaties. En weer een andere vriendin had er ook moeite mee en vroeg zich af of we hiermee onze kinderen niet verpesten.  Als ze straks gaan studeren is er ook geen professor die met euro’s strooit, en later is er ook geen werkgever die voor elke scheet een extraatje neerlegt.

Is dit wel de manier?

Ineens twijfelde ik aan mijn bonussysteem voor schoolprestaties. Gaf ik hiermee niet het verkeerde voorbeeld? Leerde ik mijn pubers op deze manier dat met geld alles te koop is, zelfs goede cijfers? Bereidde ik ze eigenlijk helemaal niet voor op de toekomst? Mijn pubers, aan wie ik mijn twijfels voorlegde, verzekerden me dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Het was toch een goed middel om hen net even iets harder te laten lopen? En om hen meer klusjes in huis te laten doen? En ze haalden nu toch meer voldoendes dan voor het bonussysteem? Dus. Ik was hun echt niet aan het verpesten, of zo.

Ik snapte gerust wel dat ze hun inkomsten veilig stelden, maar het was ook goed om te weten dat ze zich bewust waren van het systeem. Je doet iets goed, en daar staat dan een beloning tegenover. En ja, ze wisten ook heus wel dat dit bonussysteem in het Echte Leven er niet was. Dat het een afspraak was die ze met mij hadden gemaakt en dus alleen bij ons in huis geldig is. Bovendien, gingen ze verder, kon ik het ook van de andere kant bekijken. Ik had hen namelijk ook leren onderhandelen. Want dat doen ze. Voor die 7,7 krijgt mijn dochter een tientje, maar omdat het bijna een 8 is sleepte ze er ook nog een nieuw Levi’s shirt bij. Want hé, een bijna 8 moet worden beloond. Je kunt ook zeggen dat ik geen ruggengraat heb, maar mijn pubers spreken liever over een motiverend beloningssysteem. Ik heb nog wel even duidelijk gemaakt dat zodra ze hun diploma’s hebben dit hele systeem vervalt. Dat vonden ze prima. En over dat diploma gesproken, ze gingen wel alvast even nadenken over welke beloning ze dan daarvoor wilden hebben.

***

Hakken over de sloot of blijven zitten? Bestel hier ons huiswerkhandboek

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Het hitteplan van pubers in 20 stappen

Het is warm. Bloedheet. Maar daar hebben ze natuurlijk een oplossing voor. Kom maar door met het puberhitteplan. Dat niet per definitie het hitteplan...

32 dingen die pubers roepen in de toetsweek

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wij hadden nooit proefwerkweken. Je kreeg gewoon proefwerken. Onze bloedjes zitten ieder kwartaal te zweten...

14 dingen die pubers doen en waarbij wij ons afvragen: van welke planeet komen ze eigenlijk?

Als mannen van Mars komen en vrouwen van Venus, dan zijn we toch wel benieuwd van welke planeet pubers komen. Want ze doen rare...

Een examenstunt dat is toch… leuk?

Leuke traditie die examenstunt. Je huurt een foamparty-apparaat in, of glijbanen, of zwembadjes. Maar wie bedenkt dat er tijdens zo'n stunt ook lekker gereld...

Sinterklaasstress? Check dit filmpje!

Heeft je puber Sinterklaasstress? Laat hem dit heel grappige filmpje van Het Klokhuis zien, waarin de knutsel-skills van kinderen (en ouders) flink op de...

10 dingen prima gaan met kleine kinderen, maar met pubers absoluut niet

Heerlijk die pubers, maar soms is het wat lastig in de uitvoering. Omdat ze niet meer per se luisteren naar wat je zegt, en...

Eerste hulp bij huiswerkstress (bestel ons boek!)

'Heb jij je huiswerk al af?' is ons nieuwe boek boordevol tips voor hoe je de huiswerkstress bij je puber (en bij jezelf) te...

Extra setje schoolboeken: handig of verwennerij?

Voor kinderen van gescheiden ouders kan het een uitkomst zijn: een extra pakket schoolboeken. Maar ook voor notoire sloddervossen is het dé een oplossing....

Zijn pubers nou echt zulke grote narcisten?

Omdat ze nou eenmaal graag naar zichzelf kijken en selfies maken, zijn pubers soms net kleine Donald Trumpjes. Ze zouden zelfs door sociale media...