Veel pubers hebben een eigen leven online en dat is voor jou als ouder soms best lastig. Het internet kan namelijk gevaren met zich meebrengen waar je je kind tegen wil beschermen. Maar tegelijkertijd wil je je puber ook zoveel mogelijk vrij laten. Hoe kan je ervoor zorgen dat hij of zij zo veilig mogelijk kan internetten?
Tip 1. Maak duidelijke afspraken met je kind
Om je kind veilig te laten internetten is het belangrijk dat hij of zij weet dat er mogelijke gevaren zijn. Bespreek dit met je zoon of dochter en maak duidelijke afspraken over zijn of haar gedrag online. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind nooit privégegevens online deelt of met iemand afspreekt die hij of zij online heeft ontmoet. Maak ook duidelijk aan je kind dat het moet oppassen met het online delen van foto’s en video’s. Vreemden kunnen deze downloaden en verspreiden en dat kan nare gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je kind dronken is en daardoor gekke of ongewenste dingen doet.
Tip 2. Stel ouderlijk toezicht in
Met ouderlijk toezicht kun je volgen wat je kind online doet en bepaalde websites blokkeren. Zo kan je ervoor zorgen dat hij of zij geen ongewenste content te zien krijgt. Je kan ook een tijdslimiet instellen zodat je kind niet te lang online is. Ouderlijk toezicht kan je op een computer of laptop meestal instellen vanuit je internetprovider. Bij een telefoon of tablet doe je dit via de instellingen.
Tip 3. Check welke websites je kind bezoekt
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je continu in de gaten houdt wat je puber online doet. Maar het kan geen kwaad om zo nu en dan in de geschiedenis van de internetbrowser op te zoeken welke sites je kind heeft bezocht. Niet alle sites zijn namelijk even veilig. Daarom kan het ook handig zijn om een filter op de computer of laptop van je kind te zetten, zodat de toegang tot dubieuze en gevaarlijke websites wordt geblokkeerd en je zoon of dochter alleen nog veilige sites kan bezoeken.
Tip 4. Zorg voor goede privacy-instellingen op social media
Social media is waarschijnlijk niet meer weg te denken uit het leven van je puber. Zorg er wel voor dat hij of zij goede privacyinstellingen heeft. Denk bijvoorbeeld aan het afschermen van de privé-gegevens en locatie of een instelling om je zoon of dochter zelf te laten bepalen wie contact met hem of haar op mag nemen en content mag zien. Zo kunnen vreemden niet met je kind in contact komen.
Je kind veilig online
Praat dus regelmatig met je kind over online veiligheid zodat hij of zij weet waar het op moet letten. Blijf betrokken bij het online leven van je puber en leg uit welke websites hij of zij mag bezoeken. Blijf op de hoogte van wat je kind online doet zodat je op tijd in kan grijpen als het misgaat. Stel duidelijke grenzen aan de tijd die je kind mag internetten en op welke tijdstippen. Zorg dat je kind zijn of haar profiel afschermt zodat vreemden geen informatie of foto’s online kunnen verspreiden.
Tot slot: leer je kind om kritisch om te gaan met het internet. Op het worldwide web is namelijk niet alles wat het lijkt liggen risico’s constant op de loer. Daarom is het belangrijk dat je kind weet hoe het veilig met het internet om kan gaan.
***
Dit artikel is in samenwerking met Ziggo Internet gemaakt.