Saskia spreekt met haar puberdochter over hun telefoongebruik

Inzicht in het telefoon- en datagebruik van haar puberdochter had Saskia niet. Maar inzicht in haar eigen gebruik eigenlijk ook niet. Elke keer als ze roept dat haar dochter moet stoppen met appen/snappen/facetimen/instagrammen ketst die terug: ‘Ja, maar jij zit óók heel vaak op je telefoon.’ 

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

Nou ja, ze had natuurlijk wel een punt. Want de keren dat ik haar het bevel ‘leg dat ding weg’ gaf, keek ik negen van de tien keer zelf op van mijn telefoon. En als pubers érgens tegenin gaan dan is dat inconsequent gedrag. Het zette me wel aan het denken. Hoe vaak zit zij eigenlijk op haar telefoon? En ik? En mijn andere twee huisgenoten de man en de oudste puber? Nu moet ik eerlijk zeggen dat er in dit huishouden best een scheiding is tussen de mannen en de vrouwen. De vrouwen, mijn dochter en ik, drukken hun neuzen best vaak tegen het scherm. De mannen, mijn man en mijn zoon, leggen hun telefoon best vaak weg. Maar goed, dat trekken ze dan met gemak weer gelijk met hun aandeel gamen.

Saskia en haar dochter over hun telefoongebruik

Hoeveel uur turen we niet op onze telefoon? Hoeveel data gebruiken we eigenlijk? En misbruiken we de telefoon ook? Mijn pubers hebben daar wel een handje van, die roepen om de haverklap dat ze geen data meer hebben en dus niet kunnen appen dat ze later thuis komen. Of ze beweren dat hun belminuten, waarvan ze er toch echt ontelbare hebben, want welke puber belt er heden ten dage nog, op zijn.

Om toch inzage te krijgen zette ik mijn pubers aan de keukentafel voor een PTC, een periodieke telefoon controle. Even schoot de paniek in hun toetjes, maar toen ze door hadden dat ik niet daadwerkelijk ín hun telefoon wilde kijken, want stel je voor dat ik hun apps lees, of hun snapchatvrienden screen, maar gewoon in kaart wilde brengen hoe vaak en hoe veel, wilden ze dat best vertellen. Ik schreef, telde op, en kwam tot best veel uren op een dag, gemiddeld 3, en rond dat gerust af naar 4. En toen moesten mijn pubers hun uren nog tellen. Lang verhaal kort: we kwamen allemaal rond hetzelfde aantal schermminuten uit, wat best veel is. Behalve mijn man, want die is, zoals het mannen betaamt, uiterst zuinig met het gebruik van zijn telefoon. Of zoals hij het zelf zegt: louter praktisch.

Oké, aardig wat tijd op die telefoon dus. Maar hoeveel data gebruiken we dan?  Mijn pubers hebben eigenlijk best wel goed door hoeveel ze kunnen met hun databundel op hun telefoon. Zo weten ze dat apps als Snapchat en Instagram veel data gebruiken, al drukken ze dat gek genoeg vooral in tijd uit. Een filmpje versturen aan je snapchatachterban kun je 1 keer per dag op je 4g doen. YouTube video’s kijken op straat kunnen ze 5 minuten per dag doen. Whatsapp berichten sturen kan een half uur per dag en dingen opzoeken via google 2 a 3 keer. Verder doen ze alles vooral via wifi. Thuis, maar ook in de bus naar school en op school zelf is wifi, dus een groot deel van de dag zijn ze wifi-safe, zeg maar. De grootse verrassing van het uitpluizen van dit datavraagstuk: mijn pubers bellen! Om op wifiloze zones afspraken met elkaar te maken, want belminuten snoepen niks van je data af. Over dat laatste was ik echt verbaasd, ik dacht dat ze alles met hun telefoon deden behalve dat.

Na een half uur staat het blad voor me vol geschreven met tijden, nummers en cijfers. Ons familie data-overzicht gevangen op een A4’tje. Het duizelt me voor de ogen deze wirwar aan getallen. Veel wijzer ben ik eerlijk gezegd niet. Hoewel, ik weet nu dat mijn kinderen dus bellen. Gewoon met hun telefoon aan hun oor.  Zoals we dat vroeger deden. Alleen dan zonder dat lange krulsnoer eraan dat altijd in de war raakte. Ik vind het leuk, want soms is het fijn in deze veranderende wereld dat sommige dingen gewoon hetzelfde blijven.

Gerelateerde afbeelding

 

Vodafone komt met een nieuw abonnement: het Red Together abonnement.  De contracthouder, ook wel beheerder genoemd, krijgt dan toegang tot verschillende functionaliteiten in de My Vodafone App. Zo kan hij/zij het dataverbruik inzien van de hele groep (maar niet per persoon), notificaties instellen per familielid zodra ze een X aantal GB hebben bereikt en een pauzeknop om per persoon in te schakelen. Er is dus geen argument meer dat iemand geen beltegoed of data heeft om contact te hebben met het thuisfront.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vodafone, maar de inhoud is 100% van ons.  Lees hier meer over ons advertentiebeleid.

Lees ook
Geschreven door
More from Saskia Smith

Deze Whatsapp-ruzie tussen twee zusjes loopt hilarisch af

Zusjes voor het leven, zo kun je de 12-jarige Jordan en 16-jarige...
Lees verder