Jongeren vanaf hun 16e laten stemmen, goed idee of niet?

Jongeren vanaf hun 16e laten stemmen, goed idee of niet?

Er gaan (weer) geluiden op om jongeren vanaf hun zestiende te laten stemmen. Een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd helpt hen namelijk ook op de lange duur bij de politiek betrokken te houden, adviseert de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Jongeren vanaf hun 16e laten stemmen, goed idee of niet?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jongeren steeds minder interesse hebben in de politiek. Daarom heeft de Raad voor het Openbaar Bestuur voor de regering en het parlement gekeken hoe de politiek toch interessant kan worden gemaakt. Zij vinden dat die interesse vergroot kan worden als je vanaf je zestiende mag stemmen.

Het kabinet is overigens niet van plan om de leeftijd te verlagen. Volgens Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is er in 2010 al onderzoek  gedaan. Zij zegt: ‘Het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd zal waarschijnlijk noch in positieve noch in negatieve zin consequenties hebben’.  Bij een wetswijziging in 1972 stond overigens  nog in een toelichting dat Nederlanders die jonger zijn dan 18 niet competent genoeg zijn om hun stem uit te brengen, onder meer omdat hun hersens nog niet voldoende ontwikkeld zouden zijn.

Bron: NOS

Geschreven door
More from Saskia Smith

Lekker puistjes uitknijpen

Puistjes uitknijpen; de een vindt het heerlijk, de ander gruwelt ervan. Maar...
Lees verder