Wij ruimen hun slaapkamer op, pubers roepen: schending van onze privacy!

Anne had genoeg van de immense puinhoop op de kamer van haar dochter. En toen die een weekend logeren was bij een vriendinnetje toog ze met stofzuiger, vuilniszakken en dweil naar de puberkamer. Je zou denken daar is de puber blij mee, maar de puber in kwestie vond het een schending van haar privacy. 

We hadden onlangs een felle discussie thuis over privacy. En dat ging niet over persoonlijke gegevens doorgeven aan derden of wel of niet meekijken op de social media accounts van mijn puber, maar het feit dat ik me in haar domein had begeven en daar de boel onder handen had genomen. Let wel: dat domein was haar slaapkamer die zich in mijn huis bevindt waar ik de hypotheek van betaal. En voor alle duidelijkheid: daar draagt mijn dochter niks aan bij.

Geen troep, maar TROEP

Ik had me al weken, wat máánden, lopen ergeren aan de troep in haar kamer. En dan heb ik het niet over een paar kleren her en der op de grond, of schoolboeken op de kast in plaats van in de kast. Nee, ik heb het over TROEP. Vies wasgoed dat als een spoor door haar kamer slingerde, etensresten van lang én langer geleden, make up uitgesmeerd over de vloer, kluwen haren, schoolspullen onder het bed, halflege blikjes frisdrank in bed, planten uit de pot omringd door aarde; het was echt een teringbende. En het rook er ook niet zo fris.

Puinhoopberg van puber

Ik had al die maanden ook lopen zeuren. Dat ze moest opruimen. Dat ze haar kleren moest wassen. Dat ze die etensresten moest weggooien. Het gebeurde niet. Sterker nog, de stapels in haar kamer werden alleen maar groter. Ik dreigde met telefoon afpakken en zakgeld innemen, maar dan beloofde ze beterschap, ruimde voor de vorm twee, drie dingetjes op en liet dan de puinhoopberg in haar kamer weer groeien.

Lekker opruimen

En eerlijk is eerlijk, ik was ook gewoon niet zo streng. Ik dacht, naïef misschien, dat ze vanzelf wel genoeg van die bende zou krijgen. Maar toen zij een weekend weg was en ik in haar kamer stond op zoek naar mijn föhn, moest ik bijna huilen. Dit meisjes was helemaal geen schoon, net en fris kind. Dit was gewoon een viezerik, een hoarder, een stinkdier. En dus deed ik wat ik al veel langer had moeten doen: ik ruimde haar kamer op. Op míjn manier.

Ik verschoonde haar bed – wanneer had ze dat voor het laatst gedaan?, vouwde al haar kleren op en boende en sopte totdat je kon opereren in haar kamer. Wat zag het er fris en vrolijk uit. Ik kocht een nieuw sprei, een handig prikbord met bakjes voor allerhande spullen en een tafeltje waar ze haar make up op kon uitstallen. Wat een leuke kamer had ze eigenlijk. En wat zou ze blij zijn met al die ruimte die was ontstaan.

Privacy van pubers geschonden

Ik was behoorlijk tevreden. Mijn dochter daarentegen liep met stoom uit haar oren door het huis nadat ze haar ‘nieuwe’ kamer had gezien. Hoe had ik het gedurfd om in haar kamer te komen en door haar spullen te gaan? Hoezo besloot ik over welke spullen van haar in de prullenbak moesten? En een tafeltje neerzetten voor haar make up, waarom? Wist ik wel dat ik haar privacy had geschonden? En dat was het ergste wat je als ouder kunt doen beet ze me toe.

Twee dagen lang kibbelden en discussieerden we over privacy. Ik vond: je woont in mijn huis, ik betaal, dus als je er een teringbende van maakt dan heb ik het recht om schoon te maken. Zij vond: haar slaapkamer, haar spullen, en daar moet je afblijven. Hoe zou ik het vinden als zij mijn kamer ging schoonmaken? Ik nodigde haar uit om het te doen, want dat leek me heerlijk, maar daar werd ze nóg bozer van.

Nieuwe opvoedregel

We zijn het niet eens geworden, maar de strijdbijl is enigszins begraven. Zij zag dat ik heus niet ál haar spullen had weggegooid. En dat ik ook niet was gaan snuffelen door haar spullen, waar ze even bang voor was geweest. Ik had, zoals gezegd, gewoon de boel onder handen genomen.

Grappig genoeg was ik best wel beledigd dat ze niet blij was. Ik had een ‘hiep hiep hoera’ en dikke ‘dank je wel’ verwacht, geen briesend kind die haar recht op privacy op eiste. Om over dat laatste voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen heb ik er meteen een opvoedregel van gemaakt. Privacy prima, mits je je aan de regels houdt. En voor je kamer is dat: schoon houden, vloer vrij houden, niks onder of in je bed bewaren, geen etensresten laten slingeren en alle kleren in de kast. Belachelijk vindt mijn puber. Ik vind het het beste idee ooit. Want nu ruimt ze, min of meer, wél haar kamer op. Ze weet immers: doe je het niet, dan kom schoonmaakmama je privacy schenden. Ha!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

25 reden waarom opgroeien in de jaren 80 echt afzien was

Opgroeien in de jaren 80 en 90 was echt niet voor watjes. Het was behoorlijk afzien en soms zelfs ronduit gevaarlijk. Die pubers van...

Hoe wij vroeger aten: Tiramisu? Een bakje vla kon je krijgen

Onze kinderen zijn op culinair gebied behoorlijk verwend en eten dingen waar wij echt nog nóóit van hadden gehoord. Terug naar de tijd waarin...

Aan je puber laten zien: zo zagen games er vroeger uit

Het is bijna niet voor te stellen dat wij ooit als kind in de jaren tachtig voor de televisie zaten en een tenniscomputerspel speelden....

Een schoolweek met pubers in 24 heel irritante incidenten

De pubers van Marloes waren vorige week lekker bezig, zodat Marloes wel heel vaak moest uitrukken met de hulptroepen. Dit gebeurde er zoal. #1...

Meneer Rutte, kunnen de scholen weer open? Ik vraag dit voor mijn huis

Na deze tweede lockdown, mét avondklok, is er niet veel meer over van het huis van Saskia. De keuken, badkamer, het toilet, de puberslaapkamers;...

13 dingen die je echt een keer moet doen met je puberdochter

Het is natuurlijk niet altijd koek-en-ei, maar als ze bereid zijn zich te verlagen tot ons niveau, vinden we het stiekem heel gezellig om...

50 dingen die we nooit zullen begrijpen aan pubers

Ze zijn reteslim, aartslui (behalve als ze zelf iets willen) en volstrekt onbegrijpelijk. Voor wie huis en haard deelt met pubers: 50 x instant...

Met pubers in huis ben je de hele dag van alles aan het verstoppen

Saskia heeft in haar huis allerlei geheime plekken waar ze haar spullen bewaart. Doet ze dat niet dan gaan haar pubers ermee vandoor en...

Pubers pranken hun moeder door te zeggen dat ze er met kerst niet zijn

De film Bad Moms 2 draait momenteel in de bioscoop. In deze film moeten de drie ondergewaardeerde en overbelaste moeders de uitdagingen en verwachtingen...

14 redenen waarom puberouders bovenmenselijke krachten hebben

Je wist het misschien nog niet, maar jij bent dus een superheld. Alle puberouders zijn eigenlijk superhelden. Omdat wij dingen kunnen die niemand anders...

Thuiswerken met pubers in een krappe eengezinswoning: het is niet makkelijk

Voor haar werk videovergadert Jeanette zich van het ene overleg naar het andere. Lijkt een eitje, maar dan heeft ze niet gerekend buiten haar...

Gooi voor pubers alsjeblieft alle scholen open, ook het mbo, hbo en de universiteit

De basisscholen gaan volgende week weer open, en allemaal leuk en aardig, maar waarom blijven de middelbare scholen, mbo's, hbo's en universiteiten gesloten? Hebben...

Leerlingen zamelen geld in voor klasgenoot die nog maar paar maanden te leven heeft

De zieke mavo-leerling David heeft nog een paar maanden te leven. Zijn klasgenoten zamelen geld in voor een dure behandeling in Duitsland.  Leerlingen zamelen geld...