Wij ruimen hun kamers op; de pubers vinden het privacyschending

Anne had genoeg van de immense puinhoop op de kamer van haar dochter. En toen die een weekend logeren was bij een vriendinnetje toog ze met stofzuiger, vuilniszakken en dweil naar de puberkamer. Je zou denken daar is de puber blij mee, maar de puber in kwestie vond het een schending van haar privacy. 

We hadden onlangs een felle discussie thuis over privacy. En dat ging niet over persoonlijke gegevens doorgeven aan derden of wel of niet meekijken op de social media accounts van mijn puber, maar het feit dat ik me in haar domein had begeven en daar de boel onder handen had genomen. Let wel: dat domein was haar slaapkamer die zich in mijn huis bevindt waar ik de hypotheek van betaal. En voor alle duidelijkheid: daar draagt mijn dochter niks aan bij.

Geen troep, maar TROEP

Ik had me al weken, wat máánden, lopen ergeren aan de troep in haar kamer. En dan heb ik het niet over een paar kleren her en der op de grond, of schoolboeken op de kast in plaats van in de kast. Nee, ik heb het over TROEP. Vies wasgoed dat als een spoor door haar kamer slingerde, etensresten van lang én langer geleden, make up uitgesmeerd over de vloer, kluwen haren, schoolspullen onder het bed, halflege blikjes frisdrank in bed, planten uit de pot omringd door aarde; het was echt een teringbende. En het rook er ook niet zo fris.

Puinhoopberg van puber

Ik had al die maanden ook lopen zeuren. Dat ze moest opruimen. Dat ze haar kleren moest wassen. Dat ze die etensresten moest weggooien. Het gebeurde niet. Sterker nog, de stapels in haar kamer werden alleen maar groter. Ik dreigde met telefoon afpakken en zakgeld innemen, maar dan beloofde ze beterschap, ruimde voor de vorm twee, drie dingetjes op en liet dan de puinhoopberg in haar kamer weer groeien.

Lekker opruimen

En eerlijk is eerlijk, ik was ook gewoon niet zo streng. Ik dacht, naïef misschien, dat ze vanzelf wel genoeg van die bende zou krijgen. Maar toen zij een weekend weg was en ik in haar kamer stond op zoek naar mijn föhn, moest ik bijna huilen. Dit meisjes was helemaal geen schoon, net en fris kind. Dit was gewoon een viezerik, een hoarder, een stinkdier. En dus deed ik wat ik al veel langer had moeten doen: ik ruimde haar kamer op. Op míjn manier.

Ik verschoonde haar bed – wanneer had ze dat voor het laatst gedaan?, vouwde al haar kleren op en boende en sopte totdat je kon opereren in haar kamer. Wat zag het er fris en vrolijk uit. Ik kocht een nieuw sprei, een handig prikbord met bakjes voor allerhande spullen en een tafeltje waar ze haar make up op kon uitstallen. Wat een leuke kamer had ze eigenlijk. En wat zou ze blij zijn met al die ruimte die was ontstaan.

Privacy van pubers geschonden

Ik was behoorlijk tevreden. Mijn dochter daarentegen liep met stoom uit haar oren door het huis nadat ze haar ‘nieuwe’ kamer had gezien. Hoe had ik het gedurfd om in haar kamer te komen en door haar spullen te gaan? Hoezo besloot ik over welke spullen van haar in de prullenbak moesten? En een tafeltje neerzetten voor haar make up, waarom? Wist ik wel dat ik haar privacy had geschonden? En dat was het ergste wat je als ouder kunt doen beet ze me toe.

Twee dagen lang kibbelden en discussieerden we over privacy. Ik vond: je woont in mijn huis, ik betaal, dus als je er een teringbende van maakt dan heb ik het recht om schoon te maken. Zij vond: haar slaapkamer, haar spullen, en daar moet je afblijven. Hoe zou ik het vinden als zij mijn kamer ging schoonmaken? Ik nodigde haar uit om het te doen, want dat leek me heerlijk, maar daar werd ze nóg bozer van.

Nieuwe opvoedregel

We zijn het niet eens geworden, maar de strijdbijl is enigszins begraven. Zij zag dat ik heus niet ál haar spullen had weggegooid. En dat ik ook niet was gaan snuffelen door haar spullen, waar ze even bang voor was geweest. Ik had, zoals gezegd, gewoon de boel onder handen genomen.

Grappig genoeg was ik best wel beledigd dat ze niet blij was. Ik had een ‘hiep hiep hoera’ en dikke ‘dank je wel’ verwacht, geen briesend kind die haar recht op privacy op eiste. Om over dat laatste voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen heb ik er meteen een opvoedregel van gemaakt. Privacy prima, mits je je aan de regels houdt. En voor je kamer is dat: schoon houden, vloer vrij houden, niks onder of in je bed bewaren, geen etensresten laten slingeren en alle kleren in de kast. Belachelijk vindt mijn puber. Ik vind het het beste idee ooit. Want nu ruimt ze, min of meer, wél haar kamer op. Ze weet immers: doe je het niet, dan kom schoonmaakmama je privacy schenden. Ha!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Die eerste vakantie zonder ouders is zo veelbetekenend

Kun je je die eerste vakantie zonder ouders nog herinneringen? En hoe geweldig dat was? Het is de vakantie waar je het over dertig...

Je pubers alleen een nacht thuis. Kwestie van vertrouwen, toch?

Jij een weekendje weg, je pubers alleen een nacht thuis. Vanaf welke leeftijd doe je dat? Martine liet met een gerust hart haar kinderen...

Pubers die groot worden, zo snel gaat dat. Eigenlijk té snel.

Marieke is stomverbaasd over hoe haar kinderen zich ineens gedragen als volwassen, verantwoordelijke, verstandige grote mensen. Gisteren leerden ze namelijk toch nog voor het...

Reageert je puber niet op appjes? Ga sms’en

Stel je dochter wil in haar eentje, door het donker, met een grote rugzak om, naar een van de mindere buurten van de stad...

33 dingen die ik denk op de eerste schooldag

Goedemorgen! Vanaf vandaag is bijna heel Nederland weer naar school. Uiteraard met de nodige opstartproblemen aan de ontbijttafel. 06.55 Zal-ie zijn wekker hebben gezet? 07.00 Ah,...

Na een dag met onze vakantievierende pubers hebben we deze fles wijn nodig

Met die pubers die de hele dag ondersteboven op de bank of in hun bed liggen, want hé, ze hebben vakantie, ben je 's...

Huh, waarom spreekt de minister-president specifiek jongeren toe?

Tijdens de persconferentie van afgelopen donderdag richtte minister-president Rutte zich specifiek tot jongeren. Omdat die zich niet aan de regels zouden houden. Maar het...

Marieke krijgt herenbezoek, en heeft haar pubers daar niet echt bij nodig

Marieke wil in het weekend dat haar kinderen bij hun vader zijn. En daar blijven. Herenbezoek is privé. Dus ze zit niet te wachten...

Thuiswerken motiveert pubers niet echt (meer)

De pubers mogen bijna weer (een beetje) naar school, maar thuisonderwijs blijft voorlopig nog wel even. De helft van de ouders met kinderen in...

Seksuele voorlichting lijkt vaak op een rampenbestrijding

Seksuele voorlichting die pubers op school krijgen lijkt vaak op een rampenbestrijding: krijg geen soa, word niet zwanger, laat niemand iets doen wat je...

Dit is de reden waarom meisjes steeds vroeger puberen

Dat meisjes steeds eerder ongesteld worden, zou kunnen komen doordat hun moeders tijdens de zwangerschap veel cosmeticaproducten gebruikten. Ook meisjes van negen die al...

Miriam was jarenlang bang dat haar gesloten, autistische puberzoon zichzelf iets zou aandoen

Als moeder van een inmiddels twintigjarige autistische normaal begaafde zoon, weet ik als geen ander hoe zwaar de puberteit is voor onze kinderen. Met...

Zo ziet het leven van een moeder van een bekende TikTokker eruit

Sherell Martini heeft bijna 4 miljoen volgers op TikTok en maakt superleuke video's. Waarin haar moeder een grote rol speelt. Want die moet op...