Wij ruimen hun slaapkamer op, pubers roepen: schending van onze privacy!

Anne had genoeg van de immense puinhoop op de kamer van haar dochter. En toen die een weekend logeren was bij een vriendinnetje toog ze met stofzuiger, vuilniszakken en dweil naar de puberkamer. Je zou denken daar is de puber blij mee, maar de puber in kwestie vond het een schending van haar privacy. 

We hadden onlangs een felle discussie thuis over privacy. En dat ging niet over persoonlijke gegevens doorgeven aan derden of wel of niet meekijken op de social media accounts van mijn puber, maar het feit dat ik me in haar domein had begeven en daar de boel onder handen had genomen. Let wel: dat domein was haar slaapkamer die zich in mijn huis bevindt waar ik de hypotheek van betaal. En voor alle duidelijkheid: daar draagt mijn dochter niks aan bij.

Geen troep, maar TROEP

Ik had me al weken, wat máánden, lopen ergeren aan de troep in haar kamer. En dan heb ik het niet over een paar kleren her en der op de grond, of schoolboeken op de kast in plaats van in de kast. Nee, ik heb het over TROEP. Vies wasgoed dat als een spoor door haar kamer slingerde, etensresten van lang én langer geleden, make up uitgesmeerd over de vloer, kluwen haren, schoolspullen onder het bed, halflege blikjes frisdrank in bed, planten uit de pot omringd door aarde; het was echt een teringbende. En het rook er ook niet zo fris.

Puinhoopberg van puber

Ik had al die maanden ook lopen zeuren. Dat ze moest opruimen. Dat ze haar kleren moest wassen. Dat ze die etensresten moest weggooien. Het gebeurde niet. Sterker nog, de stapels in haar kamer werden alleen maar groter. Ik dreigde met telefoon afpakken en zakgeld innemen, maar dan beloofde ze beterschap, ruimde voor de vorm twee, drie dingetjes op en liet dan de puinhoopberg in haar kamer weer groeien.

Lekker opruimen

En eerlijk is eerlijk, ik was ook gewoon niet zo streng. Ik dacht, naïef misschien, dat ze vanzelf wel genoeg van die bende zou krijgen. Maar toen zij een weekend weg was en ik in haar kamer stond op zoek naar mijn föhn, moest ik bijna huilen. Dit meisjes was helemaal geen schoon, net en fris kind. Dit was gewoon een viezerik, een hoarder, een stinkdier. En dus deed ik wat ik al veel langer had moeten doen: ik ruimde haar kamer op. Op míjn manier.

Ik verschoonde haar bed – wanneer had ze dat voor het laatst gedaan?, vouwde al haar kleren op en boende en sopte totdat je kon opereren in haar kamer. Wat zag het er fris en vrolijk uit. Ik kocht een nieuw sprei, een handig prikbord met bakjes voor allerhande spullen en een tafeltje waar ze haar make up op kon uitstallen. Wat een leuke kamer had ze eigenlijk. En wat zou ze blij zijn met al die ruimte die was ontstaan.

Privacy van pubers geschonden

Ik was behoorlijk tevreden. Mijn dochter daarentegen liep met stoom uit haar oren door het huis nadat ze haar ‘nieuwe’ kamer had gezien. Hoe had ik het gedurfd om in haar kamer te komen en door haar spullen te gaan? Hoezo besloot ik over welke spullen van haar in de prullenbak moesten? En een tafeltje neerzetten voor haar make up, waarom? Wist ik wel dat ik haar privacy had geschonden? En dat was het ergste wat je als ouder kunt doen beet ze me toe.

Twee dagen lang kibbelden en discussieerden we over privacy. Ik vond: je woont in mijn huis, ik betaal, dus als je er een teringbende van maakt dan heb ik het recht om schoon te maken. Zij vond: haar slaapkamer, haar spullen, en daar moet je afblijven. Hoe zou ik het vinden als zij mijn kamer ging schoonmaken? Ik nodigde haar uit om het te doen, want dat leek me heerlijk, maar daar werd ze nóg bozer van.

Nieuwe opvoedregel

We zijn het niet eens geworden, maar de strijdbijl is enigszins begraven. Zij zag dat ik heus niet ál haar spullen had weggegooid. En dat ik ook niet was gaan snuffelen door haar spullen, waar ze even bang voor was geweest. Ik had, zoals gezegd, gewoon de boel onder handen genomen.

Grappig genoeg was ik best wel beledigd dat ze niet blij was. Ik had een ‘hiep hiep hoera’ en dikke ‘dank je wel’ verwacht, geen briesend kind die haar recht op privacy op eiste. Om over dat laatste voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen heb ik er meteen een opvoedregel van gemaakt. Privacy prima, mits je je aan de regels houdt. En voor je kamer is dat: schoon houden, vloer vrij houden, niks onder of in je bed bewaren, geen etensresten laten slingeren en alle kleren in de kast. Belachelijk vindt mijn puber. Ik vind het het beste idee ooit. Want nu ruimt ze, min of meer, wél haar kamer op. Ze weet immers: doe je het niet, dan kom schoonmaakmama je privacy schenden. Ha!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

19 dingen die pubers echt superirritant vinden aan ouders

Dat wij zuchten en steunen over dat wij het zo zwaar hebben met onze pubers, dat klopt niet, hè. De pubers hebben het vooral...

17 dingen die we hadden willen meenemen uit de jaren 80 en 90

Jeanette heeft nog regelmatig heimwee naar de jaren toen zij een puber was. Deze dingen zou ze graag meenemen naar nu, al was het...

21 dingen die altijd ontbreken bij pubers

Het valt ons op dat pubers eigenlijk nooit helemaal compleet zijn. Er mist altijd wel iets. En waar dat 'iets' dan is, weet niemand.   ...

Drie jaar na MeToo, hoe ziet dat er voor onze pubers nu uit?

Deze maand is het drie jaar geleden dat de hashtag #metoo wereldwijd werd gebruikt door vrouwen en mannen die met seksueel en grensoverschrijdend gedrag...

Pubers kunnen niet wachten: 17 september begint het derde seizoen van Sex Education!

Als er een serie is die sex luchtig, vermakelijk en interessant houdt is het de Netflix-serie Sex Education. Na lang wachten begint op 17...

Liever met je smartphone in je kamer, dan hangen met je vrienden (of daten)

Waarom zou je nog ergens naartoe gaan als het sociale leven via je smartphone naar je toe komt? Amerikaanse pubers werken niet meer, gaan...

Hoe mijn pubers (en ik) een mooie les leerden in de supermarkt

Saskia maakte zich zorgen om robotisering en banen die er straks niet meer zijn. Haar pubers vinden haar ouderwets en vinden die technische vooruitgang...

15 redenen waarom pubers hebben een voordeel is

We mopperen wel eens op onze allerliefste pubers, maar eigenlijk heeft het hebben van pubers vooral veel voordelen. Hun dubbellaagse chocolade tosti's vinden we bijvoorbeeld...

Wetsvoorstel seksueel geweld: hoe voeden we hier onze pubers in op?

Als het goed is komt er binnen niet al te korte tijd een nieuwe wet waarin ongewenst seksueel geweld strafbaar wordt. Geweldig natuurlijk, want...

Nieuwe corona-maatregelen, dat wordt een uitdaging de aankomende vijf weken

Het hing al dagen in de lucht, maar nu het hoge woord eruit is, is het ook een feit: het land gaat op slot....

Twee pubers op de middelbare school, manman wat is dat duur

Sinds haar dochter ook op de middelbare school zit, betaalt Martine zich blauw. Niet alleen aan kaftpapier en rekenmachines, maar ook aan het hele...

Een speciaal sweet sixteen feestje voor een meervoudig gehandicapte puberdochter

Marit, de zestienjarige dochter van Ingrid Rensen, heeft de geestelijke ontwikkeling van een baby van twee maanden. Maar ze wordt zestien en dat moet natuurlijk...

Is het een goed idee om de zomervakantie in te korten?

De Onderwijsraad heeft in een advies aan het kabinet een aantal opties gepresenteerd voor het weer opstarten van het onderwijs. Een ervan is het...