10 handige tips om kerst met pubers te overleven

Bij Jeanette zit de kerstspirit er nog niet echt lekker in. Normaal vindt ze dit altijd wel een leuke tijd, maar dit jaar moet ze wat Kerst betreft nog ‘aan’ gaan. 

De feestdagen zijn eigenlijk precies hetzelfde als alle dagen hiervoor. Alleen staat er een boom met lichtjes in de kamer. En dan die pubers. Die hebben zoveel uitval van school dat ze al een week thuiszitten. Dat kerstgevoel zit er nog niet echt is bij mij. Maar een ding weet ik wel: de lat gaat bijzonder laag dit jaar. Zo laag dat ik er niet eens over zou kunnen struikelen, al zou ik mijn best doen. Dit is mijn plan:

  1. Ik ga de knop vinden die zegt dat Kerst supergezellig moet zijn. Ik wil gewoon dat het relaxed is. En dat moet zeker kunnen. Want er is geen werk, geen school en we hoeven nergens heen.
  2. Dus huispak it is! Ik ga niet investeren in een leuke kerstoutfit, maar koop een groot, zacht, aaibaar huispak! Ik ga me niet druk maken om extra kilo’s er en genieten van al het lekkers tijdens de feestdagen.
  3. Geen betere start van Kerst dan blije pubersnuitjes. Dus zet ik al mijn principes opzij en koop meer cadeautjes dan in me had voorgenomen voor mijn pubers. Ach, en ik leg er ook wat extra’s voor mezelf onder de boom.
  4. Pubers kunnen relaxen als de beste dus ik volg hun ritme voor een keer. Uitslapen, hangen op de bank, beetje lummelen. Mijn motto: go with the flow! Zo steek ik nog eens wat van ze op ook.
  5. Die gasten komen niet voor 12.00 uur hun bed uit. Dit jaar vind ik dat helemaal prima. Dan ontbijten we maar laat. Ga ik gewoon lekker alleen foute kerstfilms kijken. En als ik niet zolang kan wachten, neem ik koekjes of chips. Sterker nog, als het kerstontbijt me teveel moeite is, zet ik dat wat er daarvan over is, gewoon op tafel. Ik verwacht geen klachten.
  6. Ook voor het diner ga ik me er gemakkelijk van afmaken. Mijn pubers interesseert het namelijk geen donder als ik uren in de keuken sta om een 5 gangendiner in elkaar te flansen. Die vinden wat minder ingewikkeld eten minstens net zo lekker. Lees frituur, gourmet en kant en klaar. Nou, vooruit, een paar kaarsjes voor de sfeer.
  7. Spelletjes doen? Wie weet. Maar als niemand zin heeft, vind ik het best. Al liggen ze het hele weekend te marineren in hun eigen luizigheid, dikke vette prima. Ik ben ook moe en ga mijn energie echt niet verspillen aan het dwingen van een paar onwilligen tot iets waar ze echt geen zin in hebben.
  8. Ik wil geen ruzie en gedoe. Dus ga de strijd niet aan over dingen die echt niet belangrijk zijn. Dan maar een beetje rommel in huis. Na de Kerst gaan we wel weer opvoeden.
  9. Iedere dag die nieuwsberichten zijn niet echt feestvreugdeverhogend. Dus ik zet de pushmeldingen van de nieuwssites uit en sla de actualiteiten even over. De wereld draait ook wel door zonder dat ik me daar druk over maak.

Zo. Met deze tips moet het lukken. Fijne feestdagen lieve mede-puberouders. Volgend jaar gaan we wel weer ingewikkeld doen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

5 manieren om zoete wraak te nemen op irritante pubergewoontes

Wraak nemen op die irritante gewoontes van je pubers, hoe kun je dit op een beetje pedagogisch verantwoorde manier doen? De truc van Floris,...

Omdenken: laat de pubers jou betalen voor het werk dat jij allemaal doet

Met pubers in huis is je rol als ouder steeds minder verzorgend - ze vegen zelf hun kont af en kleden zichzelf aan, en...

Mijn dochter nam een tussenjaar en was binnen twee weken alweer terug

De dochter van Marloes' vriendin Brigitte (51) had grootse reisplannen voor na haar eindexamen. Na twee weken was ze terug. Met hangende pootjes. "Natuurlijk,...

Is ze nou 15 of 25? Zie jij het verschil?

In deze video zie je hoe barpersoneel geconfronteerd worden met mensen ouder en jonger dan 21 (Amerikaanse leeftijdsgrens voor alcohol), en hoe vaak ze...

Comedian Pieter Derks: ‘De pubers gaan het overnemen’

Pubers hangen niet alleen op de bank hun puisten te tellen. Ze gooien handgranaten en kopen kalashnikov-schietgeweren. Ze leggen banken plat met Ddos aanvallen...

Leuk (en belangrijk): leer kinderen waar ze vandaan komen

Ancestors unKnown is een project waarbij kinderen in groep acht onderzoek doen naar hun afkomst. En dat die altijd waardevol is, want iedereen komt...

Waarom er in Nederland nog een wereld te winnen valt voor gelijke rechten voor meisjes

Vandaag, 11 oktober, is het Wereldmeisjesdag of internationale meisjesdag of internationale dag van het meisje; hoe dan ook, vandaag staat de positie van meisjes...

De serie ‘Mag ik je tieten zien’ zouden alle ouders en pubers moeten zien

Vanavond is de laatste aflevering van een drieluik over naaktfoto's en -video's die zonder jouw toestemming op internet belanden. Een must see voor ouders...

Rake uitspraken van Loesje over de puberteit

Wij zijn al jaren dol op Loesje, het poster-fenomeen uit Arnhem dat ons al jaren verblijdt met de leukste uitspraken. Ze is ook heel...

Dé film om met je puber naar toe te gaan: Bohemian Rhapsody

Als er een groep is die al generaties meegaat, dan is het Queen. In de jaren 70 luisterden onze ouders er al naar, in...

15 opmerkingen van pubers waaruit blijkt dat ze alles behalve consequent zijn

Pubers zijn niet bepaald consequent. Feitelijk hangen ze aan elkaar van tegenstrijdigheden. Als het niet zo verdomde irritant was, zou je je rot kunnen...

15 redenen waarom je portemonnee altijd leeg is met een puber in huis

Met pubers in huis is het vaak de vraag: hoe houd je je geld in je portemonnee? Het lijkt een onmogelijke opgave. Als je...

Pubers vragen of we deze 35 dingen in 2023 alsjeblieft niet meer willen doen

Omdat het de tijd van lijstjes en overzichten is hebben onze pubers er ook een gemaakt. Of we deze dingen volgend jaar alsjeblieft NIET...