10 tips om kerst met je pubers dit jaar te overleven

10 tips om kerst met je pubers dit jaar te overleven

Bij Jeanette zit de kerstspirit er nog niet echt lekker in. Normaal vindt ze dit altijd wel een leuke tijd. Iedereen wat meer thuis, de boel gezellig maken. Maar dit jaar niet. Door corona zijn haar pubers al veel te vaak thuis. En hoe houd je het dan een beetje leuk?

Deze feestdagen zijn eigenlijk precies hetzelfde als alle dagen hiervoor. Alleen staat er een boom met lichtjes in de kamer. En dan die pubers. Die zijn door al dat thuisonderwijs en gebrek aan live sociaal gedoe, ook niet echt op hun best. Hoe maken we er in deze saaie tijd, toch wat van? De lat gaat bijzonder laag dit jaar. Zo laag dat ik er niet eens over zou kunnen struikelen, al zou ik mijn best doen. Dit is mijn plan:

  1. Ik ga de knop vinden die zegt dat Kerst supergezellig moet zijn. Ik wil gewoon dat het relaxed is. En dat moet zeker kunnen. Want er is geen werk, geen thuisonderwijs en we kunnen toch bijna nergens heen.
  2. Dus huispak it is! Ik ga niet investeren in een leuke kerstoutfit, ik zit toch vooral binnen. Eerst die coronakilo’s er maar eens afwerken voor ik nieuwe kleding aanschaf. Maar niet tijdens de feestdagen. Niet relaxed dus past niet in het plan.
  3. Geen betere start van Kerst dan blije pubersnuitjes. Dus zet ik al mijn principes opzij en koop meer cadeautjes dan ooit voor die pubers. Een beetje compensatie voor alle saaiheid van de laatste tijd. En ik heb geluk dat het kan: ik heb nog werk en met al die vakanties, etentjes en tripjes die niet zijn doorgegaan, kan ik heus wel wat missen.
  4. Pubers kunnen relaxen als de beste dus ik volg hun ritme voor een keer. Uitslapen, hangen op de bank, beetje lummelen. Mijn motto: go with the flow! Zo steek ik nog eens wat van ze op ook.
  5. Die gasten komen niet voor 12.00 uur hun bed uit. Dit jaar vind ik dat helemaal prima. Dan ontbijten we maar laat. Ga ik gewoon lekker foute kerstfilms kijken. En als ik niet zolang kan wachten, neem ik koekjes of chips. Sterker nog, als het kerstontbijt me teveel moeite is, zet ik dat wat er daarvan over is, gewoon op tafel. Ik verwacht geen klachten.
  6. Ik ga me niet in allerlei bochten wringen, om op een coronaproof manier God en de hele wereld langs te gaan. Alleen even de ouwelui die in de buurt wonen, verder even niet. Ik heb een perfect excuus, het mag niet en ik ben een brave burger.
  7. Ook voor het diner ga ik me er gemakkelijk van afmaken. Mijn pubers interesseert het namelijk geen donder als ik uren in de keuken sta om een 5 gangendiner in elkaar te flansen. Die vinden wat minder ingewikkeld eten minstens net zo lekker. Lees frituur, gourmet en kant en klaar. Nou, vooruit, een paar kaarsjes voor de sfeer.
  8. Spelletjes doen? Wie weet. Maar als niemand zin heeft, vind ik het best. Al liggen ze het hele weekend te marineren in hun eigen luizigheid, dikke vette prima. Ik ben ook moe en ga mijn energie echt niet verspillen aan het dwingen van een paar onwilligen tot iets waar ze echt geen zin in hebben.
  9. Ik wil geen ruzie en gedoe. Dus ga de strijd niet aan over dingen die echt niet belangrijk zijn. Dan maar een beetje rommel in huis. Na de Kerst gaan we wel weer opvoeden.
  10. Iedere dag die berichten over oplopende cijfers zijn niet echt feestvreugdeverhogend. Dus ik zet de pushmeldingen van de nieuwssites uit en sla de actualiteiten even over. De wereld draait ook wel door zonder dat ik me daar druk over maak.

En het wordt sowieso een memorabele kerst, daar hoeven we helemaal niets voor te doen. Deze gaat dankzij Corona, hoe dan ook de boeken in. Fijne dagen lieve mede-puberouders. Volgend jaar gaan we wel weer ingewikkeld doen.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

 

Geschreven door
More from Jeanette Benschop

15 momenten waarop ik mijn pubers direct achter het behang wil plakken

Ja, natuurlijk zijn we dol op onze pubers. Maar soms… Soms willen...
Lees verder