Kunnen we ophouden met die leraar heilig te verklaren?

Die lerarenstaking, dat vond Martine niet zo heel storend, maar wel irritant vond ze al die mensen die ineens de liefde aan hun leraar gingen verklaren. En dan het geklaag van de beroepsgroep zelf. Dat helpt de zaak niet echt vooruit. 

Staken? Prima. Het is een recht. Dat je meer loon wilt, dat is ook volkomen legitiem. En je wilt minder werkdruk? Totaal begrijpelijk. In november nog een keer twee dagen staken omdat je vindt dat je toch nog niet genoeg hebt. Ook helemaal prima. Ik ga wel weer een paar dagen thuis werken.

Ik weet niet of ik het ermee eens ben of leraren er nou meer of minder bij moeten krijgen. Maar waar ik me wel aan stoor, is wat ervan wordt gemaakt. Net zie ik een filmpje op facebook voorbijkomen waarin de Gewone Nederlander zijn leraren bedankt. Ook was er gisteren op Twitter een actie van Meester Bart, waarop Twitteraars gretig ingingen onder #liefdevoormijnleraar.

Ik ging eens nadenken over welke leraar míj nou echt was bijgebleven. Sorry, ik kon er geen bedenken. En echt, ik had geen rottijd op school. Ik vond het er zelfs leuk, want ik vond leren leuk. Bij de leraren, er zaten goede en slechte tussen. En sommigen bleven je bij, maar niet omdat ik daar nou diepe liefde voor voelde. Bijvoorbeeld de hoofdmeester van de lagere school, meester Van Nahuys, die als je vervelend was een natte spons naar je hoofd gooide. En als je strafwerk had, moest je een heel hoofdstuk uit een Aardrijkskundeboek overschrijven over het stroomgebied van de Donau (en bedankt nog, ik weet er nu alles van).

En die leraren ervoor bedanken? Toen ik dat filmpje zag, ging ik zelf bedenken welke leraar ik nou zou willen bedanken. Ik kon echt helemaal niemand bedenken. Ik ging naar school en het was prima, en soms ook niet. Ik was de leerling en zij waren de leraar. Het was een relatie, maar ik geloof niet dat het heel diep ging. Er zaten lieverds tussen, regelrechte krengen en soms een gemankeerde schrijver. Toen ik op de reünie van mijn middelbare school voor de neus van mijn lievelingsgeschiedenisleraar stond -ik had 6 jaar les van hem gehad- stond, had hij geen idee meer wie ik was. Geen probleem, ik heb een leuke tijd door gehad en er geen hekel aan geschiedenis door gekregen. Het was zijn baan, en hij kreeg er geld voor en heel veel vakantie en waarschijnlijk geniet hij nu van een welverdiend, goed pensioen van het ABP.

Ik erger me alle reportages op de televisie waarin leraren maar verzuchten dat ze het zo zwaar hebben met hun baan. Wat ze allemaal op een dag moeten doen en hoe stressvol dat is. Dat ze soms 11 uur op een dag moeten werken en dat we niet moeten denken dat die 12 weken vakantie daarmee gecompenseerd worden. En dat NIEMAND meer in het onderwijs wil werken. En dat geklaag helpt de zaak ook niet veel vooruit. Van miepen word je niet mooier, zegmaar. We maken met z’n allen van die leraar ook nog een martelaar, de heilige van deze tijd.

Zoals ik al zei: er zitten goede en slechte exemplaren tussen. Idealisten en opportunisten. Het zijn net mensen. Mensen waarvan ik verwacht dat ze hun werk naar behoren doen. Omdat ze hoogopgeleide professionals zijn. Laten we niet uit het oog verliezen dat het een baan is. Een verantwoordelijke baan, dat zeker: net als verpleegster, politie-agent, journalist en bouwvakker.

Als we de leraar heilig gaan verklaren, dan móeten we ze wel meer betalen. Dat vind ik emotionele chantage en daar doe ik liever niet aan mee.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Deze vader legt zijn pubers haarfijn uit hoe je een toiletrol ophangt

Blijkbaar stoort het de Britse vader Will Reid mateloos dat zijn pubers de toiletrol niet goed ophangen. Hij besluit ze daarom een lesje te...

Hoe je het kiezen van de middelbare school toch een beetje gezellig houdt

Voor ouders met kinderen in groep 8 is het open dagen-circus losgebarsten. Hoe houd je het dan een beetje gezellig? Marloes, moeder van drie...

39 dingen die pubers vergeten als ze ‘s morgens de deur uitrennen

In de ochtend is het een behoorlijk spitsuur in menig huishouden met pubers. Ze uit bed krijgen is al een hele klus, laat staan...

Drie tussenjaren? Really?

Tussenjaar naar het eindexamen, wel of niet doen? Het uit de hand lopen bij pubers. Een paar jaar geleden was televisiekijkend Nederland in shock...

Zo blijven je pubers wel aan tafel zitten!

In het drukke leven van onze pubers is het fijn als alles een beetje efficient gaat. Zo ook het avondeten. Fijn als je van...

Jij ontdekt TikTok, je puber vindt dat zo zo

We zijn niet de early adapters, maar uiteindelijk weten wij ook onze weg te vinden op social media. Dit gebeurt er als je als...

Handig: heb ik een handdoek nodig-beslisboom voor pubers!

Pubers zijn behoorlijke grootverbruikers van handdoeken. Na het douchen laten ze rustig zes(!) natte handdoeken op de badkamervloer achter.  Om te voorkomen dat je álleen...

Dansen met je vader omdat er niks anders te doen is

Veel pubers zitten thuis. Met hun ouders. Die de hele tijd op hun lip zitten. En wat kun je dan het beste doen? Inderdaad...

Dit is de reden waarom meisjes steeds vroeger puberen

Dat meisjes steeds eerder ongesteld worden, zou kunnen komen doordat hun moeders tijdens de zwangerschap veel cosmeticaproducten gebruikten. Ook meisjes van negen die al...