Laat alle kinderen dit jaar toch gewoon lekker overgaan

Hoera! Waarschijnlijk mogen alle middelbare scholieren per 1 juni weer naar school. Sommige scholen gebruiken deze tijd om eens lekker een potje te gaan toetsen. Want hoe beslis je anders of leerlingen overgaan? Martine vindt het een slecht plan.

Nu scholen alle eindexamens hebben geregeld en voor een groot deel al hebben afgenomen, wacht een volgende hobbel. Want hoe beslis je of kinderen overgaan naar het volgende jaar of niet? Een lastige vraag, zo blijkt.
De school van mijn zoon mailde voor de meivakantie al het nieuwe overgangsprotocol, dat erop neerkomt dat je met negen minpunten (punten onder de 5) toch nog de kans hebt om over te gaan naar het volgende schooljaar. Mijn zoon wist niet meer hoe hij het had. ‘Negen vijven, dan kun je met een onvoldoende voor bijna alle vakken overgaan.’
Ik wist mijn zoon ervan te weerhouden al zijn schoolwerk met directe ingang te staken. Want in het protocol stond ook dat je met vier tot negen vijven een ‘bespreekgeval’ zou worden. En dat zou betekenen dat je overgeleverd zou worden aan de grillen van de lerarenvergadering.
Maar hoe bepaal je onder deze idiote omstandigheden of een leerling ‘door’ kan, naar een ander schooltype moet of blijft zitten? Mijn inschatting is dat je ten prooi valt aan volstrekte willekeur.

Toetsweek

Daar hadden ze op de school van mijn dochter iets op gevonden. Want ook daarvan kregen we van de week een mailtje. Deze school had bedacht de tijd van 1 juni tot aan de zomervakantie te gaan besteden aan een lekker potje toetsen. Door de toetsweek uit te smeren over drie weken waren er niet teveel leerlingen tegelijk in het gebouw en wist tenminste iedereen waar hij aan toe is. Het klinkt heel praktisch en objectief, maar ouders die ik erover sprak werden woest hierom. Ik werd er vooral verdrietig van.
Ik heb mijn dochter week ik week uit niet anders gezien dan in het bleke schijnsel van haar laptop. Ze vond het lastig, zei ze steeds, want soms waren leraren niet te verstaan, opdrachten onbegrijpelijk en ingeleverde werkstukjes onvindbaar. Iedereen, de leraren, mijn dochter en school, deed zijn stinkende best. Maar ik had niet het gevoel dat het optimaal was.
Hoe fijn zou het zijn voor leerlingen als ze die drie weken dat ze nog wel naar school gingen, zouden kunnen gebruiken om toch echt les te krijgen? Zodat de kinderen na wekenlang opgehokt te hebben gezeten, elkaar en hun docenten weer in levenden lijve zouden zien in plaats van op het scherm? Dat uiteraard volgens de uitgevaardigde richtlijnen met een derde of een kwart van de klas.

Terug naar school

Dit in plaats van op school te komen in een extended proefwerkweek, die vooral bestaat uit leren, naar school gaan om een toets te maken, leren, repeat. Was dat ‘terug naar school’ waar we al weken naar uitkijken dan hiervoor bedoeld?
Ik snap dat je ook als school wilt weten waar je aan toe bent. Dat je moet toetsen om te weten of kinderen over kunnen of niet. Maar dat was vorig jaar. Wat zou erop tegen zijn om eens een keer uit die toetskramp te schieten en die laatste proefwerkweek van dit schooljaar maar te laten zitten.
Gebruik die weken voor de zomervakantie om alle hiaten in hun kennis op te sporen en proberen aan te vullen. En dan vervolgens alle kinderen gewoon over te laten gaan naar de volgende klas? Waarbij je de zwakke broeders en zusters eventueel nog kunnen opzadelen met een taak.

Herfstvakantie

Misschien is het dan een goed idee om dan eens in de herfstvakantie, of misschien wel later te kijken of die bevordering wel zo’n goed idee is geweest. Het bespaart je als school ook nog eens discussies met ouders en leerlingen over of blijven zitten of afstromen naar een ander niveau wel terecht was.
Ga je nu niet in allerlei bochten wringen met toetsdrift en normeringen en andere dingen die in het leven voor corona prima werkten op school. Maar nu blijken heel veel dingen niet te werken, of juist wel. In ieder geval anders.

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Yesss, meer dan half miljoen bezoekers (en waarom wij dat zo leuk vinden)

Dat hadden we nog nooit gezien: de bezoekcijfers van Tis Hier Geen...
Lees verder