Laat je puber lekker oogrollen, dat is juist goed

Nu de scholen weer zijn begonnen, wordt de schermtijd van onze pubers weer behoorlijk opgerekt. Want naast het gamen, WhatsAppen en TikTok-video’s maken, vindt veel schoolwerk ook plaats achter het scherm. Om te voorkomen dat ze geen digitale oogstress krijgen, blijkt een potje oogrollen heel goed te werken.

Het meest gegeven antwoord van pubers is een oogrol. Of ze even kunnen helpen met koken? Oogrol. Waarom ze een onvoldoende hebben? Oogrol. Hoe het komt dat ze alwéér hun sleutel kwijt zijn? Oogrol. En nee, zo’n oogrol willen we liever niet, het is nogal een luie en onverschillige manier van antwoord geven. Maar eigenlijk is het heel goed voor ze. Het geeft de ogen namelijk even rust.

WhatsAppen en snappen
Dat pubers veel op een scherm kijken, daar zijn we wel aan gewend. Niet alleen voor school kruipen ze achter hun laptop of telefoon, maar ook om te gamen, TikTok-video’s te maken, Snaps versturen en WhatsAppen met vrienden. En dat is niet erg; schermen zijn niet meer weg te denken en horen nu eenmaal bij hun leven. Maar al dat getuur op de kleine en grote schermen is niet goed voor de ogen.

Schermtijd voor volwassenen
Als ik er tegen mijn pubers over begin, kaatsen ze de bal meteen weer terug. Want hoeveel uur zit ik wel niet achter een scherm? En hoewel ik denk dat ik echt niet zo lang als dat zij aan een beeldscherm geplakt zitten, scheelt het niet zo veel. Voor mijn werk zit ik bijvoorbeeld gemiddeld drie uur per dag op een scherm te koekeloeren. Tel daar de WhatsAppjes, het nieuws lezen en mijn Instagram-verslaving bij op, en ik zit aan vier  uur per dag. En dat is net zoveel als mijn pubers.

Als je langer dan twee uur per dag op een beeldscherm kijkt, dan kun je last krijgen van digitale oogstress. Geïrriteerde ogen, wazig zicht en hoofdpijn? Dan kun je ervan uitgaan dat je ogen stress hebben.

Schermtest
Of de ogen van jou en de pubers last van stress hebben, kun je checken met de Schermtest van Pearle Opticiëns. In een paar minuten weet je of en wat voor bril of lenzen je nodig hebt om goed de dag door te komen. Maar ze geven ook een aantal
praktische tips om beter voor je ogen te zorgen bij intensief beeldschermgebruik.

Tips voor minder oogstress
Als je last hebt van stressklachten aan de ogen, dan zouden volgende tips kunnen helpen:

  • Pas de 20-20-2 regel toe: na 20 minuten beeldschermtijd, 20 seconden in de verte kijken. En voor kinderen, dus ook pubers: 2 uur per dag naar buiten (daar vallen sporten en fietsen naar school natuurlijk ook onder)
  • Oogoefeningen doen: even rollen, even knipperen; alles om je ogen heel even een pauze te geven van een scherm. Een zeer simpele, maar effectieve manier om je vermoeide ogen te verminderen is door te knipperen en even om je heen te kijken. Rollen zorgt ervoor dat je je oogspieren ontspant. Je gaat overigens automatisch minder  knipperen wanneer je achter een beeldscherm werkt, dus die droge ogen naar werken op de laptop komt daardoor.  
  • Houdt afstand van je scherm, minimaal een armlengte.
  • Een beeldschermbril- of lenzen zonder sterkte of met sterkte als je die nodig hebt. Pearle heeft veel keuze uit verschillende zichtoplossingen wanneer je vaak naar een scherm kijkt, zoals bijvoorbeeld een computerbril.  

Als ik deze tips aan mijn pubers voorleg, roepen ze meteen dat ze die 20-20-2-regel al lang kennen. Want dat ze hebben ze allang meegekregen via hun eigen social media. Het antwoord op mijn suggestie is daarom ook een welgemeende oogrol.

Ha! roep ik, want blijkbaar weten ze dat oogrollen moet. Omdat dit je ogen even rust geeft. En je al oogrollend de spieren in je oog ontspant. En dat ik vanaf nu geen commentaar meer geef op De Oogrol, want het is immers voor een groter doel: minder vermoeide ogen.

Dit artikel hebben we gemaakt in samenwerking met Pearle Opticiens. Kijk bijvoorbeeld op de website van Pearle voor de Schermtest. Hierbij weet je na een paar minuten welke beeldschermoplossing voor jou het beste is. Of kom langs bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt voor een Goed Zicht Gesprek.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Goed nieuws: Beverly Hills komt terug, mét de oude cast

Jawel, Beverly Hills 90210 komt terug op televisie. De cast van dé...
Lees verder