Leraren die staken, gelijk hebben ze!

Mijn pubers zijn vandaag en morgen vrij. Op hun beide scholen wordt gestaakt. En ik geef al die leraren groot gelijk. Niet omdat ik vind dat ze meer geld moeten verdienen, want dat zit volgens mij in Nederland wel goed, maar omdat elk kind een ontspannen leraar gun. 

Leraren die luisteren

Vandaag dacht ik, toen mijn pubers zich nog een keer omdraaiden omdat ze niet naar school hoefden, hoe belangrijk is het werk van een leraar? Welk verschil kan een leraar in het leven van een kind maken? Kun je daar een aantal uren aanhangen of een prijs in de vorm van salaris? Want dat is waarom er gestaakt wordt vandaag. Minder werkdruk, meer salaris.

Toen ik in de vijfde klas van de basisschool zat, kreeg ik les van meester Bos. De enige leraar die tijdens mijn basisschoolperiode geen probleem van mijn adhd, waar toen nog geen diagnose voor was, ik was gewoon een buitengewoon druk kind, maakte. Hij zag het eerder als mijn kracht. Na jaren voornamelijk op de gang door te hebben gebracht en tientallen keren bij de hoofdmeester op zijn kantoor te hebben gezeten die zuchtend mijn ouders belde voelde ik me ineens begrepen. En gezien. En gehoord. Want dat is wat meester Bos deed: luisteren en kijken. Hij snapte wie ik was en dat was voor een meisje van 11 dat alleen maar werd gezien als een lastig kind ontzettend fijn. Dat jaar was voor mij het allerleukste jaar. Ik huilde tranen met tuiten toen ik naar de zesde klas ging.

Tijd nemen

Op de middelbare school kwam ik ook leraren als meester Bos tegen. Mijn mentor in de brugklas wist het beste uit me te halen door te zeggen dat hij in me geloofde. Mijn gymlerares in de derde nam me onder haar hoede toen ik dreigde te blijven zitten, mijn geschiedenisleraar in het laatste jaar van de havo loosde me door mijn examenstress heen. Allemaal leraren die naast hun hun werk tijd namen voor mij en die mijn, in mijn ogen grootste problemen, serieus namen. Ze dachten niet: ik heb geen tijd, maar wat kunnen we voor je doen? Een wereld van verschil.

Leraren helpen in nood

Mijn pubers hebben, gelukkig, ook leraren die meer doen dan alleen maar lesgeven.  Zo trof mijn zoon een mentor in de brugklas die ervoor zorgde dat zijn zelfvertrouwen behoorlijk werd opgeschroefd en een paar klassen verder een mentor die zijn adhd in juiste banen wist te leiden waardoor hij wel overging. Mijn dochter moest van niveau en school verwisselen. Op haar oude school ontfermde haar Engelse lerares zich over haar en ving haar tranen op omdat ze verdrietig was dat ze van school af moest. Op haar nieuwe school stond haar nieuwe mentor met open armen op haar te wachten en stond net zo lang naast haar totdat mijn dochter lekker in haar vel zat in haar nieuwe klas.

Na werktijd

Alle keren dat docenten mij, mijn pubers, en al die andere pubers, onder hun hoede namen, geruststelden, zelfvertrouwen gaven, lieten zien wat hun kracht was en hoe ze het beste uit zichzelf konden halen, deden dat niet onder hun werk, maar ná hun werk. Als de lessen waren afgelopen en de schooldeuren al bijna dicht waren. Als al die leraren op die momenten hadden gezegd: ‘Sorry, maar daar heb ik geen tijd voor’, of ‘De werkdruk is te hoog, dus zoek het maar uit’, hoe was het dan met mij afgelopen? En met mijn pubers? En al die andere kinderen?

Minder werkdruk, meer oog voor de leerling

Ik gun elke leraar minder werkdruk. En ik gun alle leerlingen een docent met een luisterend oor, die troost, die wel ziet dat een kind het thuis moeilijk heeft, die wel doorheeft of een puber goed in zijn of haar vel zit. Dat ze daarom vandaag en morgen staken snap ik, want tijd hebben zodat je het verschil kunt maken is zó ontzettend belangrijk.

***

Lees ook: Wat als ouders gaan staken? en 25 redenen waarom pubers school heel tof vinden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Als je zelf een vreselijke puber bent geweest en nu zelf een braaf exemplaar hebt

Toen Isabelle de leeftijd van haar dochter had rookte ze, had ze al dronken op een bar gestaan, én aan een joint gelurkt. Haar...

‘Ik pop weleens een XTC, maar mijn pubers mogen het niet weten’

Marloes' vriendin Cynthia * (50) heeft het uitgaan weer ontdekt. En daar horen ook drugs bij. Alleen haar pubers van vijftien en zeventien weten...

‘Wat ik anders had moeten doen toen mijn puber op kamers ging’

Is die van jou bezig met het eindexamen? Tijd om vooruit te kijken en leer van het verhaal van Iris (56), die terugkijkt op...

13 tekenen dat je pubers van gekkigheid ook niet meer weten wat ze moeten doen.

En meivakantie én al maanden af en aan thuiszitten gaat de pubers ook niet in de koude kleren zitten. Dus ze verzinnen allerlei activiteiten...

Als je zelf een vreselijke puber bent geweest en nu zelf een braaf exemplaar hebt

Toen Isabelle de leeftijd van haar dochter had rookte ze, had ze al dronken op een bar gestaan, én aan een joint gelurkt. Haar...

15 trucjes van pubers om hun telefoon ‘s avonds hun kamer in te smokkelen

In de meeste huishoudens met pubers is de regel: 's nachts geen telefoon in de slaapkamer. Optimale rust is voor groeiende pubers immers belangrijk....

Dankzij Cher luisteren onze pubers naar muziek met die vreselijke autotune

Volgende week, op 23 november om precies te zijn, is het twintig jaar geleden dat Cher de hitlijsten bestormde met het nummer Believe. Niet...

Vijf dingen die je niet tegen pubers moet zeggen als ze zijn gezakt

Nee, leuk is het natuurlijk niet, maar ga er maar vanuit dat je puber net zo hard baalt van het niet halen van dat...

30 redenen waarom pubers boffen dat ze op school zitten

Soms vragen we ons echt af waarom onze pubers klagen over school. Ik bedoel, ze hebben best vaak vrij, de leraren zijn van het...

Dit ken je als je puber was in de 90’s

Waarschijnlijk ligt het aan onze leeftijd, maar de nineties... die waren toch gisteren? Toch is 1990 toch ook alweer dertig jaar geleden. Wij waren...

Gáán we weer: ouders drukken ‘hoger’ schooladvies erdoor

Martine ergert zich groen en geel aan de verhalen over ouders die docenten onder druk zetten voor een 'hoger' advies. Want hoe doen ze...

Agossie, jongens die de baard in de keel krijgen

Jongens van wie de stem breekt, zijn altijd erg aandoenlijk. Ze hebben het totaal niet onder controle.  Bijvoorbeeld deze die  jongen zijn gezang voor de...

Dit doen onze pubers dus óók altijd

Dit hadden onze pubers allemaal kunnen doen, van het scheef aansnijden van een taart, tot het mengen van verschillende soorten snoep in één bakje...