De perfecte vakantiebaan voor pubers: leer volwassenen niets doen

De perfecte vakantiebaan voor pubers: leer volwassenen niets doen

Als we iets kunnen leren van onze pubers is het hoe je een hele middag ondersteboven op een bank hangt en niets doet. Sterker nog: vervelen is goed. Alleen weten volwassenen niet meer zo goed hoe dat moet. Zie hier het nieuwe businessmodel voor pubers.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

De perfecte vakantiebaan voor pubers: leer volwassenen niets doen

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar als het op stress aankomt heb ik dat in overvloed en slaat bij mijn pubers de stressmeter negatief uit. Ik ben druk met mijn werk, druk met wat er die avond gekookt moet worden, druk met een project dat ik aan het voorbereiden ben, druk met het uitzoeken van een nieuwe serie op Netflix, waar ik dan te druk voor ben om die ook echt te kijken. Ik ben niet de enige. Want tegenwoordig is iedereen zo druk dat we geen tijd meer hebben om ons een beetje te vervelen. En dat is een slechte zaak.

Volgens Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen aan het Massachusetts Institute of Technology, wordt het tijd dat we terugkeren naar de losse, ongedwongen blik op tijd die we als kind hadden.  In een interview met NRC zegt hij: ‘We moeten weer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken. Gewoon een beetje rondhangen en staren. Lummelen, niksen.’

Niet vervelen is net zo erg als roken

In zijn boek In Praise of Wasting Time legt hij uit waarom hij een groot voorstander is van veel meer nutteloos rondhangen. Doen we dat niet, dat zijn de gevolgen groot. ‘De drukke leefstijl die we nu hebben, kost ons ontzettend veel. Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken, te fantaseren. We moeten inzien welke schade het toebrengt aan onze mentale staat en ons geestelijk welzijn. Die schade is subtieler dan de schade van zoiets als roken, maar misschien uiteindelijk wel net zo erg.’

Vervelen dus, opdat we gezond blijven. Maar hoe doe je dat? We zijn in de loop der jaren ook wel een beetje verleerd hoe we dat moeten doen. Als ik twee tellen even ga zitten spring ik al weer op om iets te gaan doen. Dan mijn pubers. Die zijn soms aan de bank vastgeplakt en excelleren in het niets doen. Die kunnen uren hangend doorbrengen. Die brengen halve dagen als zombies door starend in het niets. Als iemand weet hoe je je moet vervelen dan zijn zij het.

Businessmodel voor pubers

Ik zie hier meteen een businessmodel voor mijn pubers in. Want de anti-stress coaches en verveel-trainers buitelen over elkaar heen om volwassenen te vertellen hoe ze zich een potje kunnen vervelen. En dat à raison van 85 euro per uur. Dat kunnen onze pubers niet alleen beter, zij zijn immers ervaringsdeskundigen, maar ook goedkoper. Ik zeg: een nieuwe vakantiebaan voor pubers. Ze kunnen op die manier van hun hobby, bankhangen, hun werk maken.

Mijn pubers zijn enthousiast. Alleen wanneer ze dan gaan beginnen weten ze niet zo goed. Want ze hangen als ik het niet erg vind nog even een poosje latent op de bank.

 

Lees ook
Geschreven door
More from Saskia Smith

Winkelen met je puberdochter in 101 irritante stappen

Een dagje winkelen met de puberdochter kan een uitdaging zijn. Want dat...
Lees verder