‘Let it Bleed’ toont aan: pubermeiden moeten zich niet schamen voor menstruatie

Iris Verstappen. de dame die ervoor uitkomt dat ze haar menstruatiebloed vrij laat lopen, veroorzaakte gisteren en vandaag een storm van verontwaardiging op social media. Martine vindt het ook wel een gekkie, maar is het wel eens met de boodschap. Stop ermee zo spastisch te doen over menstruatie. Pubermeisjes zouden daar heel erg mee zijn geholpen.

Natuurlijk vonden wij die Iris Verstappen van de Let it Bleed-beweging die gisteren een enorme Twitterstorm veroorzaakte, ook wel een beetje een gekkie. Het eerste wat ik dacht toen ik haar hoorde vertellen dat ze de eerste dagen van haar menstruatie thuisblijft omdat ze dan te hard bloedt was: ‘Moet jij niet werken dan?’. En toen ze vertelde dat ze haar bloed ook aan haar gatenplant geeft, dacht ik natuurlijk ook wel dat er een schroefje bij haar los zit.

Maar Iris en haar zusters van Let it Bleed hebben wel een punt.
Nee, ik vind niet dat tampons en maandverband slecht zijn. Sterker nog, ik vind dat deze producten er juist ervoor zorgen dat vrouwen ondanks hun menstruatie kunnen deelnemen aan het openbare leven. Je bloed laten lopen is namelijk echt onhygiënisch, zo vertelde ook de dokter in het nieuwsitem van RTL waar Iris in voorkwam. Honden en vliegen zijn bijvoorbeeld dol op bloed.

Toch ben ik het in de kern wel eens met de gedachte achter de Let it Bleed-beweging. Menstruatie zou iets moeten zijn waar je je niet voor hoeft te schamen. Een natuurlijk proces dat in ieder vrouwenlijf plaatsvindt en er ook voor zorgt dat we vruchtbaar zijn.

In heel veel culturen is ongesteld zijn vervuld van schaamte. Volgens sommige geloven worden vrouwen zelfs gezien als onrein. Ze mogen niet koken of worden zelfs compleet uitgesloten door de maatschappij voor de paar dagen dat ze ongesteld zijn. Dat maakt bijvoorbeeld dat meisjes als ze hun periode hebben, niet naar school gaan of andere leuke dingen moeten laten schieten vanwege het simpele feit dat ze menstrueren.

Wij proberen menstruatie ook weg te moffelen. Schamen ons als er eens een tampon uit onze tas rolt en zetten het maandverband weg voor onze mannelijke huisgenoten. De allerergste ramp die je kan overkomen is dat je doorlekt en dat voor iedereen te zien is. Nou heb ik zelf al ongeveer 35 jaar ervaring, maar het lukt mij ook niet altijd om het ongesteld zijn voor de buitenwereld verborgen te houden omdat ik mij ervoor schaam.

Hoe ingewikkeld is het dan voor pubermeisjes om ongesteld te zijn. Neem alleen al dat hele tampon en maandverbandgedoe. Ik bedoel: je moet het spul bij je hebben, in- of aanbrengen en ook nog de wc een beetje netjes achterlaten. En omdat je het nog niet doorhebt, bestaat ook nog de kans dat je doorlekt. Dus dat betekent: van school naar huis met de jas om je middel geknoopt in de hoop dat niemand het heeft gezien.

Maar het gebeurt wat vaak dat andere kinderen het wel zien.
Hoe fijn zou het zijn als andere kinderen (meisjes en jongens) zeggen: joh, je bent doorgelekt. In plaats van achter je rug om te gaan ginnegappen, of erger, hardop er opmerkingen over maken. Of er foto’s van maken en te delen. Want die dingen gebeuren en zijn pijnlijk. Zeker als je toch al zo onzeker bent over je lichaam en in de war bent van alles wat daarbinnen gebeurt.

Hoe bevrijdend zou het dan zijn als menstruatie niet iets is om je voor te schamen.
Dat anderen het wel zien, maar er geen opmerkingen over maken. Zodat je niet meteen in paniek hoeft te schieten of nachten wakker hoeft te liggen over de vraag of iemand het gezien heeft. Die buikpijn, de moodswings en het maandverband, het is namelijk al erg genoeg.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

13 voorwerpen die bij jou onmiddellijk gevoelens van nostalgie oproepen

Een asbak was een onmisbaar object in huis, want iedereen rookte, de...
Lees verder