Leuk hoor, single vader zijn, maar wat als je dochter voor het eerst bij jou ongesteld wordt?

Allemaal leuk en aardig, single vader zijn, vooral als het reilt, en het zeilt. Alles op routine. Maar wat als ineens tot je doordringt dat de eerste menstruatie van de oudste nu wel heel erg aanstaande is? Ralph draait niet snel zijn hand ergens voor om. Maar er zijn uitzonderingen. Toch?

De oudste zit lang na haar bedtijd al een tijdje geconcentreerd te lezen aan de eettafel. Daar zit ze anders nooit, maar iets heeft haar aandacht getrokken. Ineens giert ze het uit. ‘Pap, ik zou maar bang worden,’ roept ze. Ik vraag haar voor wie dan. ‘Voor mij!’ is het antwoord. ‘Kijk dan.’ Ze steekt een foldertje in de lucht. Er gaat bij mij nog geen lichtje branden en ik haal mijn schouders op. ‘Nou,’ zegt ze. ‘Pas maar op voor mijn emotionele veranderingen. Kijk.’ Ze gaat er eens goed voor zitten, legt de folder voor zich neer en buigt zich over de tekst:

Emotionele veranderingen. Ze wil zelfstandiger zijn. Ze kan zich makkelijker opwinden en haar stemming kan omslaan.

Ze schatert. ‘Onzin natuurlijk, ik ben altijd ontzettend lief voor iedereen, vooral voor mijn familie.’

Dan weet ik het. Ze heeft dat pakketje van Always gevonden dat ik opzij had gelegd. Voor de moeders van Tienerdochters, stond er op. Paar minimaandverbandjes erin, plus twee folders. Een voor meiden, en een voor de ouders. Het pakje was gericht aan de familie Ploeger, maar ja, in dit deel van de familie Ploeger woont geen moeder van tienerdochters. Die woont twintig kilometer verderop. En in de tien jaar dat ik mijn kinderen part time opvoedde, en daarin moest leren hoe dat moest, zowel de moeder- als de vaderrol vertolken, heb ik veel geleerd, maar niet hoe ik moeder moet zijn. Laat staan van tienerdochters. Een vader blijft een vader, hoe vaak ik ze ook verzorgde toen ze krampjes hadden, hoe veel tere vingertjes met veel te kleine nageltjes ik ook mishandelde met mijn veel te grove motoriek en dat veel te kleine schaartje, en hoe veel staarten en vlechten ik ook tot een klittenfestijn draaide.

Dus of ik het een goed idee vond dat ze haar eerste menstruatie bij haar moeder zou regelen? Nou, eigenlijk wel. 
‘Welke van de folders lees je eigenlijk?’ vraag ik, maar ik weet het antwoord al.

‘Die voor jullie,’ zegt ze. ‘Waarin staat hoe jullie met me moeten dealen straks.’

‘Nu ook al hoor,’ zeg ik. ‘Dus lees maar goed.’

Ze schudt haar hoofd. ‘Neuh, want er klopt helemaal niks van. Ik bedoel…’ Ze schraapt haar keel en draagt plechtig voor uit de folder: ‘Ook vaders spelen een belangrijke rol.’ Ze schudt nog een keer met haar hoofd en rolt met haar ogen. ‘Die kennen jou duidelijk nog niet,’ zegt ze droogjes.

Ik moet glimlachen want ik weet: hoe stoerder ze doet, hoe dichterbij ze is. Aan de ene kant geeft me dat een warm gevoel, want ook nu ze pubert voelt ze zich veilig genoeg om tegen haar vader over kwetsbare vrouwendingen te beginnen. Aan de andere kant geeft het me de bibbers, want straks voelt ze zich ook veilig genoeg bij mij om haar eerste menstruatie met mij te beleven.

En dan? Wat moet ik dan? Ik ken het alleen van de andere kant. Van de moodswings en het gedoe met maandverband en dan vooral van volwassen vrouwen. Dus exclusief de schaamte die een beginnende puber sowieso bij alles voelt waarvan ze denkt dat het afwijkt of dat ze er boven moet staan, terwijl ze dat niet doet. Maar wacht, gaat me dat bij de meeste onderwerpen eigenlijk niet best aardig af? Het gedoe met kleding, make-up, vriendinnen en die wereld die zo veel groter werd op de middelbare school. Eitje, zo lang ze me toestaat om haar te helpen. En hoe nors en weerbarstig soms ook, dat doet ze. En dat ik niet weet hoe dat werkt met dat maandverband enzo, ach, ik heb voor grotere uitdagingen gestaan met het gemiddelde IKEA-bouwpakket. Dus. Toch maar eens die folders lezen.

Ze is het blijkbaar met me eens, want voor ze naar bed ging, heeft ze die keurig voor me klaargelegd op de hoek van de tafel.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

‘Mijn zoon heeft een tussenjaar en doet… geen ene reet’

De zoon van Marloes' vriendin Margreet (50) deed vorig jaar eindexamen vwo. Nu doet hij bijna niks. En zij wordt er knettergek van. > "Het zit...

10 rechten waarvan pubers vinden dat ze in het Kinderrechtenverdrag moeten worden opgenomen

Superbelangrijk natuurlijk, die rechten voor het kind van de Verenigde Naties, maar volgens pubers ontbreken er een aantal. Tijd voor een addendum waarin de...

Rapper gaat viral met ‘ode aan het mbo’

Rapper Nigel Sean haalde inspiratie uit een sketch van Arjen Lubach over het mbo ('Gefeliciteerd, je bent nu laag-opgeleid'), terwijl mbo helemaal niet 'laag'...

Leuk voor deze zomer: met je puber op een Harry Potter-cruise

Is jouw puber een echte Harry Potter fan? Was het een grote teleurstelling toen de brief van Zweinstein niet kwam op zijn elfde verjaardag?...

Nieuw-Zeeland doet sigaretten in de ban voor jongeren. Goed idee voor hier?

Nieuw-Zeeland gaat de verkoop van tabak aan jongeren verbieden, te beginnen met jongeren vanaf 14 jaar. Ieder jaar komt er een jaar bij het...

Laat alle kinderen dit jaar toch gewoon lekker overgaan

Hoera! Waarschijnlijk mogen alle middelbare scholieren per 1 juni weer naar school. Sommige scholen gebruiken deze tijd om eens lekker een potje te gaan...

De machteloosheid van een vader die vraagt om hulp bij Jeugdzorg

Auteur Jan van Mersbergen vraagt voor zijn twee oudste kinderen hulp bij Jeugdzorg om de omgang met hun moeder, die niet de juiste zorg...

Nep-loverboy vraagt en krijgt nummer van pubermeiden

De gemeente Koggenland in Noord-Holland stuurde afgelopen weekend een fakeboy naar de kermis in De Goorn. Daar vroeg hij aan 22 meiden hun nummer...

School flikt het weer: dit is een heerlijke welkomstvideo voor brugklassers

Vorig jaar lieten lieten we de toffe video's zien die het Adelbert College in Wassenaar jaarlijks maakt om brugklassers gerust te stellen. We waren...