Het leven met je puber in 10 heel herkenbare fasen

beeld: unsplash.com

Net als de babytijd, en de peutertijd kent ook de puberteit een aantal fasen. Nu kunnen wij ons inmiddels als behoorlijke deskundig beschouwen op dit gebied en denken in de puberteit wel een aantal fasen te kunnen onderscheiden. Je denkt misschien: mijn kind heeft die fasen allemaal tegelijk, dat kan kloppen. In sommige puberhoofden gebeurt er zo veel, dat ze soms alle fasen tegelijk hebben.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

#1 De Ik-begrijp-het-zelf-ook-niet fase

De ene keer is je puber compleet van de wapper over iets futiels als een haarlok die niet wil, de andere keer heeft-ie weer de slappe lach. Ze proberen nadien wel uit te leggen waarom ze zich zo gedragen, maar ze weten het gewoon niet.

#2 De Ik-ben-de-hele-dag-boos fase

Ze zijn ze iets moeten doen in huis. Omdat jij tegen ze praat. Omdat wij niet doen wat zij willen. Omdat zij niet mogen wat ze willen. Of ze zijn gewoon boos om het boos zijn. Er hangt, kortom, de hele dag een donderwolk boven hun hoofd.

#3 De Ik-schaam-me-de-ogen-uit-mijn-kop-voor-jullie fase

Dansen door de kamer? ‘Doe maar niet.’ Aardig doen tegen hun vrienden? Mam, je bent echt niet grappig.’ Samen ergens heen fietsen? ‘Ik fiets wel achter je, zo’n 100 meter’. Je kind ophalen voor de schoolpoort? ‘Uitgesloten’ Liever hadden ze helemaal niet dat je bestond.

#4 De Van-jullie-mag-ik-ook-niks-fase

Alchohol drinken, een pilletje, blowen. Wij vinden het allemaal niet zo’n goed idee. Weten ze zelf ook wel. Maar waarom mag je vijftiende met zes vrienden in de trein naar Boedapest van de zomer naar een festival? Op je zeventiende naar Nepal? Liften naar Parijs en daar dan blijven slapen bij die jongen die ze heeft ontmoet via internet. Hoezo mag dat niet? Daar begrijpen ze dus helemaal niks van.

#5 De In-mijn-hoofd-is-het-een-chaos fase
Je puber is soms In De War. Vergeet nog meer dan hij al deed, maakt een nog grotere puinhoop van zijn kamer en van zijn leven. Wat er in dat hoofd omgaat, waarschijnlijk ben jij de laatste die het te weten komt. Vraag in ieder geval niet: ‘Ben je soms verliefd?’

#6 De School-kan-mij-niks-schelen fase
Huiswerk maken? Niet interessant. Cijfers klederen als de beurskoersen tijdens de crisis en je krijgt om de haverklap een telefoontje van de conrector omdat ‘die van jou’ weer eens niet op school is verschenen. Ging school eerst crescendo, nu gooit je puber er met zijn pet naar. Zorgt bij jou voor slapeloze nachten en bij deze fase hoop je snel dat die voorbij is.

#7 De Ik-probeer-alles-uit fase
Kijken hoe ver je komt in een winkelwagentje van een helling af, een hele nacht niet slapen en dan toch gaan werken, rare dingen doen met je haar, keuken-experimenten, uitproberen hoe hard die brommer kan en uitzoeken hoe lang je hard kunt rijden zonder een agent tegen te komen. Alles uitproberen hoort nu eenmaal bij het puberschap. Jij hoopt maar dat hij deze fase zonder kleerscheuren doorkomt.

#8 De Ik-doe-niet-wat-jullie-zeggen-omdat-jullie-het-zeggen fase
Ouders die wat vinden, echt zo lastig. Je kunt als moeder (of vader) dan wel goede raad geven van ‘niet al je geld opmaken’, ‘haal in ieder geval een diploma’ tot ‘trek een jas aan’. Maar die wordt over het algemeen in de wind geslagen. Tot dat… zie nummer 9

#9 De Ik-denk-dat-ik-heel-volwassen-ben-maar-heb-toch-mijn-moeder-nodig fase
Je denkt dat je puber zijn zaakjes voor elkaar heeft en zich gedraagt of hij de baas is van een heel imperium. Maar het liefste heeft hij dat jij zijn boterhammen smeert. En je dochter kan wel vinden dat ze met haar telefoon de hele stad kan doorkruisen, maar ze belt om de vijf minuten om jou de weg te vragen of wil uiteindelijk dat jij haar komt ophalen.

#10 De Hotel-Mama fase
Je kinderen weten inmiddels heus wel hoe de wasmachine en de vaatwasser werken. En kunnen ook prima zelf een potje koken, maar ze hebben toch liever dat jij het doet. En even melden dat je niet kunt eten? ‘O sorry, vergeten’ Als je in deze fase bent aanbeland, kunnen ze wat ons betreft wel het huis uit.

Tags from the story
, , , ,
Lees ook
Geschreven door
More from Martine De Vente

Dit is wat we eigenlijk op school zouden moeten leren

Wat leren kinderen nou op school? Hoe je het beste een testje...
Lees verder