Liever met je smartphone in je kamer, dan hangen met je vrienden (of daten)

Waarom zou je uitgaan als je je smartphone hebt?

Waarom zou je nog ergens naartoe gaan als het sociale leven via je smartphone naar je toe komt? Amerikaanse pubers werken niet meer, gaan niet meer uit en zitten het liefste met de gordijnen dicht op hun kamer.

Verontrustend: Amerikaanse tieners brengen drie maanden zomervakantie liever door met hun smartphone in hun kamer dan dat ze buiten allerlei dingen gaan doen. Contact met peers hebben ze toch wel via het scherm, dus waarom zou je gaan sporten, koffiedrinken, naar de bios gaan of andere leuke dingen gaan doen.

Een journalist van het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic schreef er een nogal deprimerend artikel over, waarvan je meteen de neiging krijgt om je eigen puber naar buiten te schoppen. De buitenlucht in: naar de skatebaan, het zwembad. Naar de kroeg desnoods. Om leuke nieuwe mensen te ontmoeten en in ieder geval bij je ouders weg te zijn. Want je afzetten tegen je ouders, dat hoeft ook al niet meer als je je terugtrekt in de virtuele wereld.

Dit zijn de schokkende cijfers uit het stuk:

Ze gaan niet meer uit, als in: naar de bios, koffiebar of zo maar hangen

Waarom zou je ergens heen gaan, als je je BFF ook op WhatsApp of Skype kunt ontmoeten? Vierdeklassers gaan tegenwoordig nog minder uit dan achtstegroepers deden in 2009.

Ze daten niet meer

Met iemand praten, als in face-to-face met iemand van het andere geslacht informatie uitwisselen, is al heel spannend. Laat staan recht in zijn gezicht zeggen dat je iemand heel leuk vindt. Of -oh gruwel- iemand mee uit vragen. 56 procent van de huidige kinderen op de middelbare school hebben dates, in ‘onze’ tijd was dat 86 procent.

Ze hebben geen baantjes meer

Als je niet meer uitgaat, is het ook niet meer nodig om geld te hebben voor leuke kleren, een fles illegaal te bekomen alcohol, een ritje met de bus en entree voor een club of festival. Eind jaren zeventig had bijna tachtig procent van de tieners een baantje. Nu nog maar de helft.

Ze zien hun vrienden veel minder

Weet je nog dat het dringend nodig was om je vrienden iedere dag te zien, en als je uit school kwam METEEN weer uren aan de telefoon te hangen? De smartphonegeneratie heeft dat allemaal niet meer nodig. Het percentage kinderen dat zegt zijn vrienden iedere dag te zien is van 2010 tot 2015 scherp gedaald met 40 procent.

Ze neuken niet meer

Tenslotte nog een cijfer uit Nederland:  het kroost gaat steeds later aan de seks. Was de helft vijf jaar geleden op zijn 17,1e al ontmaagd, nu is die leeftijd 18,6. Ook met tongzoenen, strelen en orale seks doen ze veel later ervaring op dan vijf jaar geleden: anderhalf jaar. Hiervoor zou de hoeveelheid online porno debet aan kunnen zijn, maar misschien dus ook de smartphone. Eerst met iemand praten, is (in bijna alle gevallen) toch de opmaat naar een potje seksen.

 

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

25 signalen dat je puber weer in zijn schoolritme is

Van vakantie-modus in schoolmodus. Dat gaat de puber niet in de koude...
Lees verder