Een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Een kabinet dat andere maatregelen onderzoekt. Cijfers die oplopen. Saskia hoopt dat dat geen opmaat is tot weer een winter binnen zitten. Niet voor zichzelf, maar voor haar pubers.
Nee, mijn pubers hoefden niet zo nodig met mij naar de persconferentie te kijken. Ze wisten toch wat de nieuw maatregelen zouden zijn, dat hadden ze al lang al gelezen via Instagram en Snapchat. En hoe leuk was het om naar iets te kijken wat hun leven wéér zou beperken? Sinds gisteren naar buiten kwam wat ons te wachten stond hebben ze hun plannen omgegooid. Alle feestjes van dit weekend hebben ze verplaatst naar donderdag en vrijdag. Omdat zaterdag hun leven om 19.00 uur weer stopt.
Ontwikkeling on hold
Ik weet niet meer wat ik tegen mijn pubers moet zeggen. Want wie weet of deze lockdown stopt bij drie weken? In het voorjaar van 2020 zou het ook om drie weken gaan en we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Ik weet niet meer hoe ik ze moed in moet praten en gerust moet stellen. Als je zo jong bent is zo lang je leven on hold zetten gewoon niet te doen. Alles wat leuk is aan het leven van een puber, is het afgelopen jaar beperkt, ingedamd, verboden. En met een leven dat on hold staat, staat ook hun ontwikkeling on hold. Want uitvogelen wie je bent en wat je wilt en wat je belangrijk vindt, doe je het best buiten het zicht van je ouder.
Zo’n lockdown doet veel met pubers. Uit onderzoek naar de mentale gezondheid van studenten door het Trimbos-instituut, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en GGD GHOR Nederland blijkt dat de lockdown van 2021 grote nadelige gevolgen voor de mentale gezondheid van studenten in het hoger onderwijs had. Driekwart van hen had een gevoel van eenzaamheid, die grotendeels werd veroorzaakt door de coronacrisis. Een kwart van de studenten had gevoelens van ‘levensmoeheid’.
Scholen open
Mijn oudste was in het schooljaar van 2020-2021 begonnen op de hbo. Hij is dat jaar precies twee middagen op school geweest. Een jaar lang volgde hij online zijn lessen en had geen idee wie zijn medestudenten waren of wie zijn mentor was. Zijn motivatie verdween per week, totdat er niks meer over was en hij nu een tussenjaar heeft, omdat hij geen idee heeft of en wat hij wil studeren. En hij is niet de enige. Tijdens de lockdown stroomde zijn online klas leeg. Van de twintig waarmee ze het jaar waren begonnen, hebben er vijf de eindstreep gehaald. Een aantal om verdrietig van te worden.
Het idee dat straks de scholen weer dichtgaan boezemt me angst in. Zitten straks weer al die studenten thuis. De resultaten van het onderzoek zijn voor het demissionaire kabinet een reden tot grote zorg, staat in alle kranten. Ik hoop dat ze dat oprecht meenemen in hun beslissingen die ze de aankomende weken, en misschien wel maanden, gaan maken. En ze alle scholen, ook het mbo, hbo en universiteiten, openhouden.