Loslaten is ook de Magister-app van je telefoon verwijderen

De pubers van Kim zijn 18 en dat betekent dat ze niet meer in Magister kan. Jammer, want dat lijntje met school vond ze best wel fijn.

Als je kind 18 wordt, heb je van de ene op de andere minuut geen toegang meer tot zijn bankrekening. Ik vond dat ruim twee jaar geleden bij mijn zoon en bijna een jaar geleden bij mijn dochter best wel even confronterend. Je staat als ouder dan zo buitenspel door een geprogrammeerde handeling. Ook voelt het wel een beetje gek, aangezien ze pas op hun 21e financieel onafhankelijk zijn. Maar daar wil ik het niet over hebben verder, het gaat me om iets anders.

Lijntje met school

Dezelfde regel geldt namelijk ook voor Magister. Voor degenen die dat niet kennen, in Magister worden de cijfers, aanwezigheid, ouderavonden, roosters etc. van je kind bijgehouden en je kunt dat allemaal bekijken via een app. Gelukkig machtigden mijn kinderen mij om ook na hun 18e nog mee te kunnen kijken en in te kunnen tekenen voor bijvoorbeeld een 10-minutengesprek. Wat iemand daarvan vindt, laat ik even bij diegene, voor onze chaotische hoofdjes werkte het erg goed.

Maar ja, vorige week kon ik er toch zeker echt niet meer in, in die app! Access denied. Jarenlang was dit een direct lijntje met school en kind (‘Let je op, moppie, je hebt het eerste uur vrij’). En ja, natuurlijk kon ik er niet meer in: het kind is geslaagd, er was dus ook echt geen enkele reden meer om die app nog te openen.

En toch opende ik die app dus. Ik wilde nog even langs de cijferlijsten scrollen, alsof ik er nog iets te doen had. Of er nog een motiverende opmerking van me verwacht werd of dat ik me nog moest inschrijven voor een mentorgesprek. Nee joh, de diploma-uitreiking is al geweest, ze heeft het officiële document ondertekend, de foto’s zijn gemaakt. Het werd trouwens een heerlijke middag in de aula van haar school, waarvoor ik van tevoren dus echt zo bang was dat ik alleen maar tranen zou hebben, dat ik zou breken. Niets was minder waar, ik geloof toch dat je naar zo’n bijeenkomst toegroeit en behalve trots en liefde ervaarde ik geen andere emoties die mij overspoelden. Gelukkig niet.

App van je telefoon verwijderen

Maar hoeveel meer signaal wil je hebben, mevrouw Klaver, dat dit echt het einde is van de middelbare schooltijd? Was dat fietstochtje naar school, de dag na de uitreiking, om een laatste kunstwerk op te halen (en nog even te lachen naar de conciërge en nog even naar die trap te kijken waar ik ook zelf als puber en jongvolwassene honderden keren op en af denderde) niet ook al afscheid genoeg?

Kortom, ik gedroeg me met mijn telefoon in mijn hand als de moeder die haar kleuter voor het eerst wegbracht naar groep 1. Dralend in de Magister-gang. Afscheid nemen, het doet een beetje pijn. Ik bedacht me maar weer eens dat dit dus helemaal niet over mijn kinderen gaat, maar wel helemaal over mij. Het is echt hoog tijd dat ik mijn zijwieltjes eraf haal. En die app verwijder.

Lees meer blogs van Kim op Single Parent Toolbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Wij schreven een sinterklaasgedicht voor je puber dat je kunt copy-pasten

Lief puberkind (of vul naam in), Het is weer tijd voor een gedicht van deze Sint. Je bent geweldig leuk, daar niet van, maar dit is de...

‘Hé mam, ik ga backpacken in Thailand’

De negentienjarige dochter van Saskia gaat backpacken. Drie maanden door Azië reizen is het plan. En daarmee is het grote loslaten begonnen.  Mijn dochter staat...

49 dingen die je niet mag zeggen als je puber vrienden mee naar huis neemt

Natuurlijk vind je het leuk als je puber vrienden mee naar huis neemt. Maar je krijgt wel een gebruiksaanwijzing wat je wel en niet...

Deze moeders leggen uit waarom je aan het einde van de dag wijn wil

Pat & Nat zijn vriendinnen sinds de middelbare school, hebben beiden een gezin en leggen uit waarom de lockdown ervoor zorgt dat je nog...

Prins Constantijn doet opmerkelijke uitspraken over vrouwen

Prins Contantijn (de broer van) doet opmerkelijke uitspraken over mannen en vrouwen. Zo dat je blij bent dat deze man dochters heeft. En een...

Als je pubers niet per se prijs stellen op je aanwezigheid

Thuisblijven voor de kinderen, dat was al nooit een hobby van Martine. Maar nu, op de middelbare school, werd het haar van alle kanten...

Waar ze ook vandaan komen, straattaal begrijpen ze allemaal

Enig idee wat je puber bedoelt met 'Ballie vlakken' (voetbal kijken), een 'barkie trekken' (100 euro pinnen) of 'gooi me even de Pickwick'? (geef...

Pubermeiden betrappen zakkenrollers… met hun telefoon

Als je je eraan stoort dat je puberdochter alleen maar bezig is met haar telefoon, laat haar dan een voorbeeld nemen aan Sara en...

Aan je puber laten zien: dit zijn pas tosti’s!

Vergeet de standaard ham/kaas tosti's, want deze tosti's zijn veel lekkerder. Wie weet doet je puber nog inspiratie op! Aan je puber laten zien: dit...

Een school speciaal voor onstuimige jongens: een briljant idee?

In Amsterdam komt volgend schooljaar een vmbo-school voor onstuimige jongens: de Kiem Montessori. Speciaal voor jongens (en meisjes) die niet stil kunnen zitten begint...

Wil je dochter geen HPV-prik? Laat haar dit dan even lezen

Steeds minder meisjes laten zich inenten tegen HPV. Stom, vindt Miriam. Haar nichtje was net te oud toen het HPV-vaccin werd opgenomen in het...

16 redenen waarom de puberteit écht de allerleukste fase is

We hebben met onze kinderen al bijna alle fases doorgemaakt. Als baby's vonden we ze echt superschattig, als peuters to-taal onhandelbaar, als kleuters best...

7 stillevens uit puberkamers, waarbij je je afvraagt hoe ze nog aan werken toekomen

Wij zijn nogal voorstanders van een clean desk policy. In de zin van: dat je pas echt lekker werkt als de omgeving in een...