Loslaten is ook de Magister-app van je telefoon verwijderen

De pubers van Kim zijn 18 en dat betekent dat ze niet meer in Magister kan. Jammer, want dat lijntje met school vond ze best wel fijn.

Als je kind 18 wordt, heb je van de ene op de andere minuut geen toegang meer tot zijn bankrekening. Ik vond dat ruim twee jaar geleden bij mijn zoon en bijna een jaar geleden bij mijn dochter best wel even confronterend. Je staat als ouder dan zo buitenspel door een geprogrammeerde handeling. Ook voelt het wel een beetje gek, aangezien ze pas op hun 21e financieel onafhankelijk zijn. Maar daar wil ik het niet over hebben verder, het gaat me om iets anders.

Lijntje met school

Dezelfde regel geldt namelijk ook voor Magister. Voor degenen die dat niet kennen, in Magister worden de cijfers, aanwezigheid, ouderavonden, roosters etc. van je kind bijgehouden en je kunt dat allemaal bekijken via een app. Gelukkig machtigden mijn kinderen mij om ook na hun 18e nog mee te kunnen kijken en in te kunnen tekenen voor bijvoorbeeld een 10-minutengesprek. Wat iemand daarvan vindt, laat ik even bij diegene, voor onze chaotische hoofdjes werkte het erg goed.

Maar ja, vorige week kon ik er toch zeker echt niet meer in, in die app! Access denied. Jarenlang was dit een direct lijntje met school en kind (‘Let je op, moppie, je hebt het eerste uur vrij’). En ja, natuurlijk kon ik er niet meer in: het kind is geslaagd, er was dus ook echt geen enkele reden meer om die app nog te openen.

En toch opende ik die app dus. Ik wilde nog even langs de cijferlijsten scrollen, alsof ik er nog iets te doen had. Of er nog een motiverende opmerking van me verwacht werd of dat ik me nog moest inschrijven voor een mentorgesprek. Nee joh, de diploma-uitreiking is al geweest, ze heeft het officiële document ondertekend, de foto’s zijn gemaakt. Het werd trouwens een heerlijke middag in de aula van haar school, waarvoor ik van tevoren dus echt zo bang was dat ik alleen maar tranen zou hebben, dat ik zou breken. Niets was minder waar, ik geloof toch dat je naar zo’n bijeenkomst toegroeit en behalve trots en liefde ervaarde ik geen andere emoties die mij overspoelden. Gelukkig niet.

App van je telefoon verwijderen

Maar hoeveel meer signaal wil je hebben, mevrouw Klaver, dat dit echt het einde is van de middelbare schooltijd? Was dat fietstochtje naar school, de dag na de uitreiking, om een laatste kunstwerk op te halen (en nog even te lachen naar de conciërge en nog even naar die trap te kijken waar ik ook zelf als puber en jongvolwassene honderden keren op en af denderde) niet ook al afscheid genoeg?

Kortom, ik gedroeg me met mijn telefoon in mijn hand als de moeder die haar kleuter voor het eerst wegbracht naar groep 1. Dralend in de Magister-gang. Afscheid nemen, het doet een beetje pijn. Ik bedacht me maar weer eens dat dit dus helemaal niet over mijn kinderen gaat, maar wel helemaal over mij. Het is echt hoog tijd dat ik mijn zijwieltjes eraf haal. En die app verwijder.

Lees meer blogs van Kim op Single Parent Toolbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Je wilt in het weekend iets leuks doen, je puber wil iets heel anders

Als hij niet beter wist, zou Ralph op de gemiddelde zondag denken dat zijn puberdochters alleen maar slapen. Maar achter die opgekrulde lichamen die...

27 bewijzen voor pubers dat wij uit de vorige eeuw komen

Onze pubers weten het zeker: ouders komen uit de vorige eeuw. Wat natuurlijk ook zo is, maar ze bedoelen dat ze zich echt niks...

15 dingen die wij normaal vinden, maar pubers heel anders doen

Het lijkt soms wel de tegenovergestelde wereld met die pubers in huis. Want ze doen alles anders. Waardoor het niet altijd even lekker loopt...

Eén gezicht: deze kinderen lijken wel heel erg veel op hun ouders

Zodra een kindje geboren wordt, start de discussie of hij of zij het meest op de moeder of op de vader lijkt. Maar soms...

Bij ‘Omdat ik het zeg!’ zie je ook eens hoe het bij een ander gaat

Altijd leuk: meekijken hoe het bij anderen gaat. Cabaretier Roué Verveer en presentator Hanneke Groenteman komen bij gezinnen met pubers over de vloer om...

Wat pubers roepen als ze weer eens iets kwijt zijn

Als de puberzoon van Margriet zijn fietssleutel/mobieltje/oortjes/rugzak kwijt is, is dat reden om van alles te roepen. En natuurlijk moet zijn moeder het dan...

Dit is wat elke puberouder nodig heeft: een katapult bed

Het valt niet mee om die pubers uit hun bed te krijgen. Helemaal nu het vakantie is. Maar er is hoop. Met een beetje...

Nooit heb ikzelf de dood gevreesd, tot de dag dat jij werd geboren

Gisteren was het Wereld Autisme Dag en deze dag was ook het begin van een week die in het teken staat van autisme. Trendwatcher...

Puber-Sinterklaas-gedichten-generator; alleen even de naam van je puber invullen

Lekker makkelijk: stel met deze losse onderdelen een persoonlijk Sinterklaasgedicht samen voor je puber. Haal weg wat niet van toepassing is. Stel zelf het gedicht...

EEn jaar niet naar school en zo min mogelijk ‘sociaal’ doen, hoe je dat overleeft met pubers

De Corona-maatregelen hakken er hard in bij ons. Mijn pubers liepen nog net niet de polonaise toen ze hoorden dat ze niet naar school...

Hoppa! 17-jarige Nederlander scoort 100 miljoen streams op YouTube (en veel geld)

Je moet niet altijd tegen je kind zeggen dat het het beste is om je diploma te halen. De 17-jarige Koen van Revensberg kapte...

Help! Mijn zoon is sportfanaat!

De zestienjarige zoon van Marieke heeft het sporten ontdekt. Qua bouw komt hij al dicht in de buurt van een topsporter. Zelf heeft ze...

Goed om met je puber te kijken: de docu’s van Mensjesrechten

Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven, dat staat in het Kinderrechtenverdrag. Maar de realiteit is anders. Er kan van alles gebeuren waardoor...