Loslaten is ook de Magister-app van je telefoon verwijderen

De pubers van Kim zijn 18 en dat betekent dat ze niet meer in Magister kan. Jammer, want dat lijntje met school vond ze best wel fijn.

Als je kind 18 wordt, heb je van de ene op de andere minuut geen toegang meer tot zijn bankrekening. Ik vond dat ruim twee jaar geleden bij mijn zoon en bijna een jaar geleden bij mijn dochter best wel even confronterend. Je staat als ouder dan zo buitenspel door een geprogrammeerde handeling. Ook voelt het wel een beetje gek, aangezien ze pas op hun 21e financieel onafhankelijk zijn. Maar daar wil ik het niet over hebben verder, het gaat me om iets anders.

Lijntje met school

Dezelfde regel geldt namelijk ook voor Magister. Voor degenen die dat niet kennen, in Magister worden de cijfers, aanwezigheid, ouderavonden, roosters etc. van je kind bijgehouden en je kunt dat allemaal bekijken via een app. Gelukkig machtigden mijn kinderen mij om ook na hun 18e nog mee te kunnen kijken en in te kunnen tekenen voor bijvoorbeeld een 10-minutengesprek. Wat iemand daarvan vindt, laat ik even bij diegene, voor onze chaotische hoofdjes werkte het erg goed.

Maar ja, vorige week kon ik er toch zeker echt niet meer in, in die app! Access denied. Jarenlang was dit een direct lijntje met school en kind (‘Let je op, moppie, je hebt het eerste uur vrij’). En ja, natuurlijk kon ik er niet meer in: het kind is geslaagd, er was dus ook echt geen enkele reden meer om die app nog te openen.

En toch opende ik die app dus. Ik wilde nog even langs de cijferlijsten scrollen, alsof ik er nog iets te doen had. Of er nog een motiverende opmerking van me verwacht werd of dat ik me nog moest inschrijven voor een mentorgesprek. Nee joh, de diploma-uitreiking is al geweest, ze heeft het officiële document ondertekend, de foto’s zijn gemaakt. Het werd trouwens een heerlijke middag in de aula van haar school, waarvoor ik van tevoren dus echt zo bang was dat ik alleen maar tranen zou hebben, dat ik zou breken. Niets was minder waar, ik geloof toch dat je naar zo’n bijeenkomst toegroeit en behalve trots en liefde ervaarde ik geen andere emoties die mij overspoelden. Gelukkig niet.

App van je telefoon verwijderen

Maar hoeveel meer signaal wil je hebben, mevrouw Klaver, dat dit echt het einde is van de middelbare schooltijd? Was dat fietstochtje naar school, de dag na de uitreiking, om een laatste kunstwerk op te halen (en nog even te lachen naar de conciërge en nog even naar die trap te kijken waar ik ook zelf als puber en jongvolwassene honderden keren op en af denderde) niet ook al afscheid genoeg?

Kortom, ik gedroeg me met mijn telefoon in mijn hand als de moeder die haar kleuter voor het eerst wegbracht naar groep 1. Dralend in de Magister-gang. Afscheid nemen, het doet een beetje pijn. Ik bedacht me maar weer eens dat dit dus helemaal niet over mijn kinderen gaat, maar wel helemaal over mij. Het is echt hoog tijd dat ik mijn zijwieltjes eraf haal. En die app verwijder.

Lees meer blogs van Kim op Single Parent Toolbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Je puber gaat naar Guatemala, het grote loslaten kan beginnen

De dochter van Isabel wil op reis naar Guatemala. En als je puber dat wil, dan weet je dat het Grote Loslaten is begonnen....

45 redenen waarom pubers niet mogen zeuren als ze met ons op vakantie gaan

Onze pubers hebben helemaal geen reden tot klagen vinden we. Want dat gezeur en gezever over de autorit naar het zuiden, het eten aldaar,...

80 dingen die ik denk als mijn puber alleen op vakantie gaat

De zoon van Anne gaat dit jaar voor het eerst alleen op vakantie. Een week op een camping op Terschelling. Ze vindt het leuk,...

De vijftienjarige dochter van Monique kwam stomdronken thuis

Monique (40, moeder van een dochter van 15 en een zoon van 13) had nog zo gezegd tegen haar dochter dat ze niet naar...

Waarom de ontroerende film ‘Sorry we missed you’ eigenlijk gaat over pubers opvoeden

Misschien heb je hem al gezien, of erover gehoord: de film Sorry we missed you van de Britse regisseur Ken Loach. Die gaat over...

Als je dochter ineens bijna een vrouw is

Als Anne haar dertienjarige dochter in haar onderbroek ziet rondlopen, realiseert ze zich ineens dat haar kleine meisje bijna een vrouw is geworden. Wanneer...

De rellen valt niet uit te leggen aan pubers die wél binnenblijven

Dat het de afgelopen dagen nogal onrustig in veel steden was, kan niemand zijn ontgaan. Het invoeren van een avondklok bleek voor veel boze...

Waarom het idioot is dat ‘nekvelgrijper’ Keeman op een school kan werken

Dat die nekvelgrijper uit Heemskerk geschorst thuis zit, vindt Martine heel begrijpelijk. Als het Martine's kind was geweest dat door Keeman was aangepakt, dan...

15 dingen die je nooit moet vragen aan je puber

Er zijn een aantal dingen die je beter niet aan je puber kunt vragen. Omdat het niet zeker is of de taak goed wordt...

Laat je puber bepalen op wie je gaat stemmen, het gaat om zijn/haar toekomst

Martine wist precies op wie ze ging stemmen. Maar het leek haar beter als ze de keuze aan haar pubers zou laten. Het gaat...

Haha! Dit zijn de grappigste ouders van het internet

Vaak genoeg hebben we het gevoel dat onze kinderen ons niet horen als we iets zeggen. Registreert er überhaupt iets, of kunnen we net...

‘Natuurlijk schatje, wat een goed idee! We gaan met Kerst naar naar Curaçao’

Als pubers iets níet hebben, dan is het wel realiteitszin. Zo vond de dochter van Jeanette dat ze deze Kerstvakantie best naar Curaçao kunnen...

Rob Kemps, winnaar De slimste mens: ‘Kijk minder op je telefoon en lees een boek’

Rob Kemps, de winnaar van het televisieprogramma De slimste mens heeft een goede tip voor pubers: kijk minder op je telefoon en lees een...