Luizen, schurft, infecties; pubers nemen van alles mee naar huis

Luizen, schurft, infecties; je puber neemt het allemaal mee naar huis. Lekker dan. En wat doe je ertegen?  

‘Mam, wil je even kijken of ik luizen heb?’ Mijn dertienjarige dochter krabt op haar hoofd en schudt haar lange haren. Ik ga zuchtend op zoek naar de luizenkammen. Ik had er altijd een paar, want als het luizencircus door schoolklassen trekt, dan gaan die beesten altijd op de hoofden van mijn kinderen zitten. En daarna op mijn hoofd. Kutbeesten.

Liters luizenshampoo zijn er al doorheen gegaan en honderden uren kammen heb ik er al op zitten. Ik schafte luizenzakken aan, legde knuffels in de vriezer en ik maakte genânte momenten mee bij de kapper die zei ze mijn kind niet wilde knippen, omdat ze neten heeft ontdekt.

Middelbare school

De hoop dat ze weg zouden blijven nadat mijn kinderen aan de middelbare school waren begonnen, heb ik inmiddels ook al opgegeven. Geregeld krabt een van mijn pubers op zijn of haar hoofd, en hup, ik kan weer aan de slag. Hoe het komt weet ik inmiddels: pubers zitten regelmatig met de koppen tegen elkaar. Als ze selfies maken en als ze samen zitten te gamen. Dan springen de luizen zo over van het ene op het andere hoofd. En dat huggen wat die meiden de hele tijd doen, maakt het er ook al niet beter op. Ze mogen een heel scala aan stylingproducten kopen als ze dat willen. Want wolken haarlak, flink wat gel en anti-klit spray en het ongedierte raakt -hopelijk- verstikt.

Waarschuwen

Daarna volgde het meest lastige gedeelte van de luizen-operatie. Ik vond dat mijn dochter haar vriendinnen op de hoogte moest stellen van het luizengebeuren. Er was een slaapfeestje geweest, er hadden er hier thuis op de bank een paar film zitten kijken en er waren in de afgelopen tijd natuurlijk ik weet niet hoeveel selfies gemaakt. Geen mens zo klef als het meisje van dertien met haar vriendinnen. Oftewel: als ik een luis was, en ik had het voor het kiezen, dan zou ik op het hoofd van een dertienjarig meisje gaan zitten.

Mijn dochter keek mij woedend aan. Want dat ging ze toch echt, echt, echt niet doen. Was ik gek geworden? Want wat moesten haar vriendinnen wel niet denken? Ik ontsmette de luizenkammen en stopte ze in de keukenla. Voorlopig waren we hier niet vanaf.

Schurft in huis

De volgende dierenvloot die via het lijf van mijn puber, mijn oudste deze keer, hier binnenkwam, was schurft. Deze besmettelijke huidaandoening wordt veroorzaakt door de scabiësmijt en leeft van het eten van huidschilfers. Inderdaad, best vies. Het verspreid zich onder, vooral, jonge mensen, omdat die bij elkaar in bed kruipen en elkaars kleren lenen; perfecte omstandigheden voor schurft om zich te verspreiden.

En dus kon hier alles in de was of afgesloten plastic zak: beddengoed, kleren, schoenen, jassen. De wasmachine draaide overuren. En ondertussen bad ik tot elke god dat het niet zou overspringen naar ons, want dan kon ik wéér alles wassen.

Corona is er ook nog

Na de luizenepidemie en schurftuitbraak dacht ik dat we het hadden gehad. Maar gisteren kwamen mijn beide pubers thuis met de mededeling dat hun vrienden corona hadden. Na een test bleken zij het ook te hebben. En wij ook. Lekker dan. Nu zitten we met het hele gezin in isolatie. En bereid ik me voor op wat die pubers nog meer kunnen meenemen. Denk aan maag-darm infacties, waarbij verspreiding kan via handen plaatsvinden, zeker na slechte hygiëne bij toiletbezoek. Ik denk dat ik maar weer eens een vrachtlading desinfecterende handgel ga aanschaffen en mijn pubers verplicht om die de hele dag te gebruiken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

13 signalen dat jouw puber zijn eigen leven niet helemaal kan overzien

Pubers zijn onverbeterlijke optimisten. Daar waar anderen beperkingen zien, zien zij alleen maar mogelijkheden. Maar kunnen dan niet altijd de gevolgen van hun wilde...

Een zomer lang met pubers onder je dak? Stel campingregels op!

De pubers van Saskia hebben vakantie. Zij moet daarentegen gewoon werken. Op haar werkkamer in huis. Terwijl er een heel leger pubers onder datzelfde...

33 uitspraken die verwachtingen van pubers over de vakantie vrij precies weergeven

Natuurlijk willen je pubers mee op vakantie. Maar dan wel met frisse tegenzin. Wees daarom voorbereid: dit kun je te horen krijgen als je...

Dit vinden je pubers spannend: een chocoladeletter met rum-cola smaak

Waar is de tijd gebleven dat chocoladeletters alleen kwamen in melk en puur en met nootjes? Zelfs karamel-zeezout is tegenwoordig normaal, óók in pepernoten....

49 dingen die pubers roepen als ze vanwege Corona niet naar school kunnen (maar ook niet afspreken)

Na de eerste euforie over het niet doorgaan van school, dringt bij de pubers ineens de realiteit binnen. Er mag namelijk vooral een heleboel...

Wil je je puberzoon een beetje begrijpen? Lees dan vooral deze boeken

Nathan heeft de oplossing gevonden om zijn zoon van 13 beter te begrijpen. Hij skipt alle opvoedingsboeken, psychologie en andere non-fictie en leest literatuur....

TikTok lijkt onschuldig, maar is het niet

Waarschijnlijk heeft jouw puber de TikTok-app waarmee je grappige parodieën kunt filmen op populaire liedjes of filmscènes ook op zijn telefoon. En waarschijnlijk is...

Waarom we voor onze dochters best wel wat kritischer mogen zijn over De Pil

De Pil voor pubermeiden, is dat wel zo'n goed idee? Martine telt de zegeningen van De Pil, maar vindt ook dat we er best...

Dit is echt iets voor die jongen van mij

Voor de zoon van Martine zouden een paar jaartjes VEVA helemaal geen kwaad kunnen. En hij gaat het waarschijnlijk ook nog leuk vinden. 'Wacht maar...

Laat dat kind toch lekker gamen

Die stomme games en die achterlijke smartphone. Ouders gaan dagelijks het gevecht aan met hun pubers over de Wifi-verslaving van hun kinderen. Martine ook,...

18 emojis die voor je puber een heel andere betekenis hebben

Superleuk, die emojis om je WhatsAppjes mee op te leuken maar kijk uit. Pubers houden er een heel andere taal op na en voor...

Dit zijn de redenen waarom je puber soms zo chagrijnig op jou reageert

Heb jij er ook zo-een waar alleen eenlettergrepige woorden uitkomen? Die vindt dat je te veel vragen stelt. Of gewoon totaal niet te genieten...

‘Mam, OMG, zeg dat je thuis bent om mijn pakketje aan te nemen’

Pubers kopen veel online. Voordeel is dat het makkelijk en relatief goedkoop is, nadeel is dat ze het niet du moment van aanschaf in...