Luizen bij pubers: het houdt niet op…

De hoofdluis is een blijverdje

Luizen bij pubers komt misschien wel net zo vaak voor als luizen bij kinderen op de basisschool. Maar wat doe je ertegen? Marloes -inmiddels volleerd luizenmoeder- heeft de kammen en Prioderm doorlopend bij de hand.

‘Mam, wil je even kijken of ik luizen heb?’ Mijn dertienjarige dochter krabt op haar hoofd en schudt haar lange haren. Ik ga zuchtend op zoek naar de luizenkammen. Ik had er altijd een paar, want als het luizencircus door schoolklassen trekt, dan gaan die beesten altijd op de hoofden van mijn kinderen zitten. En daarna op mijn hoofd. Kutbeesten.
Liters Prioderm zijn er al doorheen gegaan en honderden uren kammen heb ik er al op zitten. Ik schafte luizenzakken aan, legde knuffels in de vriezer en ik maakte genânte momenten mee bij de kapper. Die zei ze je kind niet wilde knippen omdat ze neten heeft ontdekt.

Middelbare school

De hoop dat ze weg zouden blijven nadat mijn kinderen aan de middelbare school waren begonnen, heb ik inmiddels ook al opgegeven. Geregeld krabt een van mijn pubers in zijn of haar pruik, en ik kan weer aan de slag. Hoe het komt weet ik inmiddels: pubers zitten regelmatig met de koppen tegen elkaar. Als ze selfies maken en als ze samen zitten te gamen. Dan springen de luizen zo over van het ene op het andere hoofd. En dat huggen wat die meiden de hele tijd doen, maakt het er ook al niet beter op.
En inderdaad, ik kon een vlooiencircus beginnen met wat ik uit de lokken van mijn dertienjarige dochter viste. Daarna ging ze slapen met een hoofd vol anti-luizenmiddel. Dat zal ze leren, die krengen. De volgende dag mocht ze van mij zo veel mogelijk stylingproducten kopen als ze willen. Een wolk haarlak, flink wat gel en het ongedierte is -hopelijk- verstikt.

Waarschuwen

Maar daarna volgde het meest lastige gedeelte van de luizen-operatie. Ik vond dat mijn dochter haar vriendinnen op de hoogte moest stellen van het luizengebeuren. Er was een slaapfeestje geweest, er hadden er hier thuis op de bank een paar film zitten kijken en er waren in de afgelopen tijd natuurlijk ik weet niet hoeveel selfies gemaakt. Geen mens zo klef als het meisje van dertien met haar vriendinnen. Oftewel: als ik een luis was, en ik had het voor het kiezen, dan zou ik op het hoofd van een dertienjarig meisje gaan zitten.
Mijn dochter keek mij woedend aan. Want dat ging ze toch echt, echt, echt niet doen. Was ik gek geworden? Want wat moesten haar vriendinnen wel niet denken?
Ik ontsmette de luizenkammen en stopte ze in de keukenla. Voor de volgende keer. Binnenkort.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Marloes Vreeswijk

Deze typische pubermoeders kun je zo maar in het wild tegenkomen

Bij gebrek aan een schoolplein, kom je die andere moeders natuurlijk niet...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *