Luizen: het houdt niet op. Zelfs niet bij pubers

Of het nou aan het warme weer ligt, of niet. Op het hoofd van Martine’s puberzoon lopen ze in rotten van tien. Dus ze is ook nu weer in de weer met de luizenkam.

Mijn carrière als luizenmoeder in de kleuterklas was geen lang leven beschoren. Ik was er –excusez le mot– ingeluisd door een collega-moeder die het luizenpluizen ‘zo gezellig’ vond. Want dan zag je ook eens hoe je kinderen het in de klas deden. Daar kreeg ik niet zo heel veel van mee, want ik was druk met zoeken. Ik wist alleen niet waarnaar. Zwarte en grijze puntjes, zei ze nog. Ik graaide wat in die schattige kleuterhaartjes, maar ontdekte nooit wat. Toen er toch een grote luizenuitbraak was ontstaan in de klas, ben ik maar voorleesmoeder geworden.

Een jaar later werd mijn dochter naar huis was gestuurd omdat ze ‘lopende’ luizen had. Ze liepen nog net niet in rotten van tien langs de haarwortels. De ‘oogst’ na het kammen werd met veel interesse en een vergrootglas door haar bekeken. Sindsdien weet ik hoe het ongedierte eruit ziet. Ik kam braaf na iedere vakantie, en app bij het ontdekken van luizen of neten dat braaf door in de klassengroep.

Het is een nogal luizige klas. Want het is bijna na iedere vakantie weer bingo. Zuchtend pak ik na het ontdekken van luizen of neten maar weer de Prioderm en de luizenkam. Daar gáán we weer. Meestal ben ik zelf ook de Sjaak. Opvallend: het mannelijke smaldeel (zoon 13, echtgenoot 46) van mijn gezin blijft meestal buiten schot.

‘Het is voorbij’, juichte ik laatst. Mijn dochter gaat naar de middelbare school. Dus volgend jaar zal ik verlost zijn van luizencapes, luizenappjes, en luizenkammen. Totdat mijn zoon thuiskwam en klaagde over jeuk op zijn hoofd. ‘La’s kijken dan’, zei ik. Ze liepen nog niet geen polonaise, maar aan wat er krioelde op zijn hoofd, zou een zangvogel een flinke maaltijd hebben. Met de luizenkam (daar moet ik tegenwoordig een leesbril bij opzetten) kwam er nog meer ellende naar boven.

Nou had ik wel ergens gelezen dat luizen wel voorkwamen bij meiden op de middelbare school. Omdat die elkaar zeer uitgebreid en iedere dag huggen. En omdat ze heel vaak samen selfies maken, met de kopjes met dat lange haar tegen elkaar.

Mijn puber doet dat allemaal niet. Hij is 1) geen meisje en 2) hij maakt nooit selfies 3) huggen doet hij alleen maar met zijn ouders. Had hij die luizen van zijn zusje dan? Nee. Zij was -wel uitzonderlijk- op een enkele neet na helemaal clean.

Na een paar keer kammen (best gezellig trouwens)  en de voorgeschreven twee keer luizenshampoo, waren die krengen eindelijk weg. En toen zijn neven op bezoek kwamen, zag ik ineens hoe het kwam dat die beesten over konden lopen. Samen op een scherm kijken. Dat doe je dus ook met de koppen tegen elkaar.

Pfff, we zitten dus nog vijf (of zes, of zeven) jaar in het luizenuniversum. Ik hoorde laatst dat ze op sommige middelbare scholen ook luizenmoeders vragen. Als ze mij vragen, ik ben paraat. Ik heb ervaring. Ben zelfs deze vakantie al aan het oefenen. Niks gezelliger dan in de klas van de kind te zitten om mee te maken hoe het daar gaat. Ik denk alleen niet dat de puber dit zo gaat waarderen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

13 tekenen dat je in huis woont met een puber

Die heerlijke puberhuisgenoten van ons zorgen voor reuring in huis. Zo hebben we immer volle wasmanden, vinden we kleren vooral op de grond, en...

13 superleuke appjes van ouders en hun pubers

Pubers die appjes sturen, we krijgen er geen genoeg van. Daarom weer een bloemlezing van de allerleukste puber-appjes. Ik herhaal: stekker eruit! 2. Goed gesprek...

58 dingen die ik denk op een ouderavond

Binnenkort is het weer tijd voor de ouderavonden. En dus stap je het domein van je puber binnen en word je opgesloten met andere...

5 dingen die in je koffer moeten zitten als je met pubers op vakantie gaat

Met pubers op vakantie, we zeiden het al eerder, is nu eenmaal een andere tak van sport. Pubers zitten niet per definitie op die...

14 dingen die iedereen met meer dan één puber in huis herkent

Met meer dan één puber in huis, heb je snel gedoe in de tent. Broers en zussen, ze maken elkaar en jou het leven...

Moeder en dochter in gesprek: tijden zijn veranderd

In 1977 kwam de film Het Debuut uit. Waarin een 14-jarig meisje wordt ontmaagd door een man van 41. Hoewel we daar nu over...

Scheiden én je kind door de middelbare school loodsen, hoe je dat zonder al teveel kleerscheuren doet

De dochter van Sara maakt zich klaar voor de brugklas. Maar hoe loods je je puber als gescheiden ouder door de middelbare school?  Op Blendle...

Vacaturetekst voor de ideale puberouder

Pubers zijn niet altijd heel blij met hun ouders. Als ze op zoek zouden moeten gaan naar een vervangend exemplaar zou de vacaturetekst er...

Als je kind ineens de puberteit in schiet

De zoon van Bronja was ineens een puber. Zomaar van de een op de andere dag. Dat is wel even wennen. Mijn zoon is van...

Willen we serie 4 van 13 Reasons Why nog wel zien?

Vier jaar geleden was de start van 13 Reasons Why. We vroegen ons af of we onze (jonge) tieners er wel naar moesten laten...

Potje Netflixen? Deze nieuwe series vinden je puber en jij allebei leuk

Welke Netflix-series kijken je pubers, en welk zijn ook leuk voor jou? Voor het geval je je mocht vervelen in de vakantie. Of gewoon...

15 feiten over pubers en geld waardoor wij ons heel erg vorige eeuw voelen

Pubers leven in een heel andere wereld als het gaat om geld en betalen. Wij hebben het bij wijze van spreken nog over de...

50 dingen die we nooit zullen begrijpen aan pubers

Pubers zijn reteslim en aartslui (behalve dan als ze zelf iets willen), maar ook vaak volstrekt onbegrijpelijk.  Een uur in de badkamer met gel...