Marieke krijgt herenbezoek, en heeft haar pubers daar niet echt bij nodig

Marieke wil in het weekend dat haar kinderen bij hun vader zijn. En daar blijven. Herenbezoek is privé. Dus ze zit niet te wachten op kids die spontaan langskomen. Maar daar blijken de pubers het niet mee eens te zijn. “Privé? Jij?? “

Ze zijn het komend weekend bij hun vader, mijn tweeling van zestien, en dat wil ik graag zo houden. Ik krijg namelijk herenbezoek,  ik heb plannen. Binnenvallende pubers passen absoluut niet in die plannen. En ik ken ze. Hoe vaak ze niet toch ongevraagd bij mij rondhangen in dat spaarzame weekend, eens in de veertien dagen.

Dat weekend dat ze in theorie een bij hun vader zijn, elders in Utrecht. Sporttas dumpen, voor het stappen met vrienden in mijn huis neerstrijken ( “jij woont bij de binnenstad, vanaf papa is het 7 minuten fietsen”) , koelkast leegjatten omdat ‘de yoghurt bij jou beter is dan bij papa,’. Dat moeten we dit weekend dus allemaal niet hebben. Aan tafel zeg ik dan ook dat ze de komende dagen ‘bij hun vader moeten blijven’. Melchior stopt met eten, Zoë spuugt haar thee uit. Zo’n rare mededeling is dit toch niet?

“Hoezó?” vraagt Zoë als eerste.  “Omdat ik privé wil, dit weekend,” verklaar ik. Tegelijk: “Privé? Jij??”  Ze kijken alsof er een dinosauriër langs het raam loopt. Een moeder die privé wil, doe normaal!  Melchior wil toelichting, waarom ik dan zo nodig privacy wil. “Ik ben jullie geen verklaring schuldig,” hoor ik mezelf zeggen, gewoon, ik krijg bezoek. “Van wie? Sinds wanneer mogen wij dat niet weten? “

Ik begin het nu echt een beetje vervelend te vinden. Die keer dat Zoë in mijn kindvrije weekend onaangekondigd luidruchtig het huis binnen kwam vallen, ben ik nog niet vergeten. “Hallooooo!” schreeuwde ze, terwijl ik met een harde bonk een tas in de gang hoorde neerdalen. Ik was op dat moment niet alleen. We zaten rechtop in bed, mijn, eh, gast en ik, alle non-verbale communicatie werd subiet stop gezet. “Wie is dat?” vroeg hij,  “Mijn dochter, ik had toch gezegd dat ik kinderen had? “ piepte ik. Hij was zo’n bewust kinderloze perfectionist, die altijd al zijn overhemden streek en stropdassen met een vetvlekje à € 70,- meteen weggooide. Nooit meer terug gezien, het ruimde lekker op. Maar komend weekend wil ik dit soort verrassingen voorkomen.

“Wij zijn toch de Musketiers, wij weten alles van elkaar!” gaat Zoë verder. Ik breng daar tegenin, dat ik gister nog het afdelingshoofd aan de lijn had wegens ongeoorloofde afwezigheid, en grote bek tegen de conciërge. Wist ik niets van. Wij als Musketiers delen kennelijk toch niet alles. Zoë haalt haar schouders op. “Ik vind het stom. Ik bepaal zelf wat ik doe, dit weekend.” zegt ze. Dit schiet niet op. Dit wordt een onverwachte inval. En dat wil ik niet. 

Melchior gooit het over een andere boeg. “Het is onredelijk, “ zet hij een verdediging op.  “Dat jij en papa zijn gescheiden, snap ik nog. Het is een goed besluit geweest, jullie zijn totaal verschillend.” Opvallend dat hij dat zegt. “Maar omdat jullie twee huizen hebben, zouden wij dit weekend met de boeken moeten sjouwen, want jij wil ‘privé’. Het zijn veel boeken. Vind ik dus niet terecht.” 

Hij heeft een punt, bedenk ik. En daar komt hij al met een oplossing. “Kun je aangeven wanneer we sowieso niét moeten komen? We kunnen verder een app sturen voordat we langs willen komen, om te kijken of dat uitkomt vanwege jouw privacy, is dat okay? ” Zoë knikt. “Strak plan, bro,” zegt ze. Ze steekt haar duim omhoog en hervat het theedrinken. “Als jullie maar niet de koelkast leegtrekken,” mompel ik zwakjes. Ik wil lekkere dingen kopen dit weekend, en die zijn niet voor hen bestemd. 

En zo komen we tot een consensus. Er wordt een tijdslot afgesproken en er zal geappt worden voordat ze komen. “Succes met je privé” zegt Melchior nog voor hij de deur uitgaat. Ik hoor de ironie.   

Journalist Marieke van Willigen is alleenstaande moeder van de tweeling Melchior en Zoë (16). Ze heeft een blog: www.jurkenvanmaria.nl 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Deze moeder maakt hilarische tekeningen over haar levens met pubers

Theresa Hartgers is illustrator te Rotterdam en moeder van drie pubers. Over haar puberhuishouden maakt ze hilarische en heel herkenbare tekeningen! Deze moeder maakt hilarische...

15 dingen die pubers als ontbijt eten en heel normaal vinden

Pubers blinken niet alleen uit in hun onovertroffen eetlust, maar ook in hun creativiteit in dat wat ze in de ochtend eten. En dat...

Waarom we pubers ook over onze mislukkingen moeten leren

Ik stuitte online op een geweldige webserie van de VPRO, CV der mislukkelingen. Een serie om iedereen die last heeft van prestatiedruk een hart...

Hilarisch: Queen covert Oerend Hard van Normaal

Normaalfans hebben met wat knip- en plakwerk dat onvergetelijke concert van Queen bij Live Aid in Wembley een heel nieuwe draai gegeven. Zo lijkt...

Goed idee? Schooladvies na de eindtoets van groep 8

Het blijft gemodder met dat schooladvies in groep 8. Nu wil de coalitie van regeringspartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie dit advies pas laten...

Een avondje stappen in de jaren tachtig, onze pubers kunnen er alleen maar heel hard om lachen

Deze video van een avondje clubbing in de jaren tachtig is voor onze een trip down memory lane, voor onze pubers is het echter...

Deze moeder laat precies zien hoe leven met puber is

Hoe leven met pubers is, laat Mammy Banter op TikTok precies zien. Het is vooral de non-verbale communicatie die zo herkenbaar is. Het is eigenlijk...

15 redenen waarom een puppy een betere huisgenoot is dan een puber

Wie maakt er het meeste troep in huis? Wie luistert beter? En wie laat nooit iets slingeren? We hebben de verschillen van een puppy...

Er was een feestje, en daarna kotste de 15-jarige dochter van Monique van de trap

Monique (40, moeder van een dochter van 15 en een zoon van 13) had nog zo gezegd tegen haar dochter dat ze niet naar...

Hoe je als moeder in angst zit bij zo’n verschrikkelijke gebeurtenis als ‘Utrecht’

Martine maakte zich na de moordpartij in Utrecht gisteren zorgen over van alles en was aan het einde van de dag blij dat haar...

Tenenkrommende objecten om je puber helemaal gek mee te maken

Aaaaargh: tenenkrommend zijn ze, deze vreselijk onhandige en ongemakkelijke spullen. Zoals een wijnglas met een opening aan de zijkant: handig als ze weer een...

45 dingen die we van onze pubers deze zomer niet mogen doen op de camping

Of we ons aan dit lijstje gaan houden weten we niet, maar als het aan onze pubers ligt wel. Die willen gewoon smooth de vakantie...

17 dingen die jouw pubers verstaan onder opruimen (maar jij niet!)

De pubers hebben vakantie en dus alle tijd om op te ruimen. Dus ze gaan vol goede moed aan de slag, omdat jij vindt...